Redacția StartupCafe.ro

Companie canadiană, investiție de 400 milioane Euro în România, într-o fabrică de componente pentru bateriile mașinilor electrice

Thumbnail

O companie germano-canadiană specializată în extracţia minereurilor de litiu din zăcăminte vrea să construiască o fabrică de 400 de milioane de euro în România, care va produce materii prime și componente de tehnologice climatică pentru bateriile litiu-ion destinate mașinilor electrice, potrivit News.ro.

Compania Rock Tech Lithium a semnat luni un memorandum de înțelegere cu Guvernul României, care vizează investiția de 400 milioane de euro în fabrica din România. Fabrica va crea 700 de noi locuri de muncă în mod direct și indirect, conform sursei citate.

Fabrica ar produce hidroxid de litiu anual pentru bateriile a 500.000 de maşini electrice.

„Sunt foarte bucuros să mă aflu aici la Bucureşti. Tocmai am semnat memorandumul de înţelegere cu Guvernul României. Mulţumesc mult pentru sprijinul acordat. Rock Tech este o companie germano-canadiană. Noi vom opera o mină de litiu în Canada, iar în Europa construim aşa-zise rafinării de litiu. Litiul este componenta cheie pentru baterii. Vom vedea că în câţiva ani majoritatea maşinilor vândute în Uniunea Europeană vor fi complet electrice. Şi toate aceste vehicule au nevoie de litiu. Am învăţat, nu doar în ultimele săptămâni, ci de câţiva ani, că este foarte important pentru Europa să fie independentă de furnizorii de materii prime şi elemente cheie care sunt neceare pentru producţia auto şi marile industrii”, spune preşedintele companiei, Dirk Harbecke.

O primă unitate de producţie va fi amplasată în Germania la graniţa cu Polonia.

„Acum căutăm o a doua locaţie, pentru producţia de convertor (hidroxid de litiu pentru baterii) şi de aceea ne aflăm aici”, a mai spus el, precizând că a stabilit deja câteva locaţii posibile.

„Practic, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbesc în acest moment de o exploatare a litiului din România, ci vorbim de litiul adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de 400 milioane euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Rock Tech Litium este o companie din Canada fondată în anul 1996 şi este specializată în extracţia minereurilor de litiu din zăcăminte. Compania are în concesiune un zăcământ în zona Georgia Lake din Ontario, unde a demarat lucrările de explorare.

Parallax

Vizualizari
2332
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 889
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri