Raluca Abrihan

Clienţii români au recuperat anul trecut circa 200.000 euro de la diverşi comercianţi din UE

Thumbnail

Centrul European al Consumatorilor din România a anunţat că anul trecut au fost recuperaţi peste 200.000 de euro pentru consumatorii români, dar și străini, care au achiziţionat produse sau servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru al UE, altul decât România.

Centrul European al Consumatorilor din România – ECC Romania – proiect cofinanțat de Comisia Europeană și Guvernul României, care funcționează ca direcție a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), începând cu 1.01.2018 – a primit 2.707 solicitări, după cum urmează:

  • 2.430 solicitări primite direct de la consumatori români și redirecționate de Comisariatele Județene și Regionale pentru Protecția Consumatorilor
  • 277 solicitări primite de la consumatori rezidenți în alte state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia și Islanda, prin intermediul altor Centre din Rețea.

ECC Romania, ca parte a Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor, care include 30 de centre din toate cele 28 de state membre ale UE, Islanda și Norvegia, are competență numai în soluționarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere de consum, respectiv acele litigii ivite ca urmare a achiziționării de către un consumator rezident în România a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru al UE, altul decât România, precum și acele litigii ivite ca urmare a achiziționării de către un consumator rezident într-un alt stat membru al UE a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul în România, potrivit unui comunicat ECC România.

În anul 2018, sesizările îndreptate împotriva operatorilor de transport aerian (1.027 solicitări) și cele vizând comerțul online (987 solicitări) au fost în top. Reclamațiile vizând drepturile pasagerilor în transportul aerian au fost legate, în principal, de întârzieri și anulări ale zborurilor și refuzul companiilor aeriene de a acorda călătorilor compensațiile stabilite prin legislația europeană, dar și probleme cu bagajele, cazuri în care cel mai important aspect reclamat a fost modul de calcul al compensațiilor pentru pierderea, întârzierea sau deteriorarea bagajelor. În privința comerțului online, cei mai mulți consumatori s-au plâns de faptul că produsele nu au fost livrate, au fost livrate cu întârziere ori parțial, s-au livrat produse cu defecte sau care nu au fost comandate.

Alte probleme reclamate de consumatori au vizat domeniul garanțiilor produselor (141 solicitări), servicii turistice (148 solicitări) și închirierea autovehiculelor (103 solicitari).

Cele mai multe reclamații primite de la consumatorii rezidenți în România au vizat comercianți din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Irlanda și Italia. De cealaltă parte, cele mai multe reclamații ale unor consumatori din alte state membre împotriva comercianților din România au provenit din Bulgaria, Italia, Franța, Ungaria, Irlanda și Belgia.

În anul 2018, aproximativ 75% din cazuri au fost soluționate pe cale amiabilă, iar prejudiciul total recuperat pentru cazurile închise cu soluție obținută pe cale amiabilă, favorabilă consumatorilor a fost de 206.403 euro.

Parallax

Vizualizari
1182
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
sawbtc
sawbtc
Centrul European al Consumatorilor este total inutil. Te paseaza de la o tara la alta, iti dau niste raspunsuri standard si, in final, ajungi de unde ai plecat, adica iti dau "valorosul sfat" sa contactezi direct comerciantul, or tu exact de asta ai apelat la ei.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri