Claudiu Zamfir

74 milioane euro, cel mai mare IPO al unei companii antreprenoriale pe piața de capital din România

Thumbnail

O companie românească s-a listat luni la Bursa de Valori București în urma unei oferte publice inițiale (IPO) în care a vândut acțiuni de 367 milioane lei (74 milioane euro), acesta fiind cel mai mare IPO reușit de o companie antreprenorială pe piața de capital din România - a informat BVB, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Compania românească Aquila este considerată cel mai mare jucător de la noi de pe piața de distribuție a bunurilor de larg consum, cu peste 26 de ani de experiență.

Firma a debutat pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) sub simbolul bursier AQ. Aquila este a 20-a companie listată anul acesta la Bursă, respectiv a treia pe Piața Reglementată.

„Din poziția de lider al pieței distribuției, vrem să fructificăm inteligent oportunitățile oferite de piață, de aceea veniturile obținute în urma ofertei de acțiuni vor fi utilizate pentru creștere, consolidare și digitalizare. Vom putea astfel să creștem calitatea serviciilor oferite clienților, mări volumul și gama de produse distribuite, aducând astfel valoare acționarilor noștri”, a declarat Jean Dumitrescu, director Relații cu Investitorii, Aquila.

Aquila a derulat oferta publică pentru majorarea capitalului social în perioada 8 - 16 noiembrie prin care a vândut 66.666.800 acțiuni noi la un preț de 5,5 lei/acțiune, atât investitorilor instituționali cât și celor de retail. Compania va folosi cea mai mare parte a fondurilor pentru achiziționarea de companii care dețin branduri importante pe piața bunurilor de larg consum și ale unor companii de distribuție cu portofolii de produse complementare. De asemenea, o parte din fonduri vor asigura capitalul de lucru, digitalizarea operațiunilor, creșterea trasabilității și productivității și dezvoltarea brandurilor proprii.

  • Cine sunt acționarii principali ai Aquila

În urma ofertei publice, doi dintre acționari dețin calitatea de acționar semnificativ, respectiv Constantin-Cătălin Vasile și Alin-Adrian Dociu cu câte 33,3% din capitalul social.

Firma a fost înființată în noiembrie 1994, ca entitate specializată în servicii integrate de distribuție de bunuri de larg consum și logistică. Din 2001, compania se extinde în Republica Moldova prin înființarea companiei de distribuție Trigor AVD. Aquila este în prezent lider de piață în domeniul distribuției bunurilor de larg consum, având 14 centre de distribuție, 4 centre logistice, cea mai mare flotă auto de distribuție din România – 1.647 de autovehicule, o reţea de 67.000 de puncte de vânzare, o infrastructură de depozitare de 120.000 mp şi o echipă de 3.000 de angajați.

Compania oferă servicii de distribuție atât în zona retailului tradițional (en-gross, comerț local, farmacii și rețele de farmacii), cât și pentru lanțurile de hypermarketuri și benzinării, precum și HORECA. Aquila asigură de asemenea și servicii de logistică și transport internațional de mărfuri cu acoperire la nivel european. Compania a dezvoltat și comercializează o serie de produse proprii precum legume și carne congelate, semi-preparate și produse din pește. Echipa Aquila ia în calcul continuarea procesului de dezvoltare a brandurilor proprii intrând și în zona fructelor procesate sau a mâncării sănătoase.

Aquila a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, o creștere de 6% față de 2019. În iunie 2021 Aquila înregistra venituri de 901 milioane lei, o creștere de 15% față de S1 2020. Profitul anului 2020 este de aproape 58,4 milioane de lei, în creștere cu 171% față de anul 2019.

Parallax

Vizualizari
1888
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri