Claudiu Zamfir
Patronii de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România au anumite așteptări de la angajați, un studiu național reliefând 15 criterii de apreciere a salariaților din IMM-uri.
Cercetarea are la bază răspunsuri colectate de la un eșantion de 758 de firme din toate regiunile României, în prima jumătate anului 2023, de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Rezultatele cercetării au fost publicate în Carta Albă a IMM-urilor din România 2023, lucrare lansată, joi, de Consiliul IMM.
Așa cum se observă în lucrare, inteligența și școala absolvită nu sunt, nici pe departe, cele mai importante criterii de apreciere a angajaților, în ochii patronilor români.
Ponderea acestor criterii variază însă în funcție de regiunea de dezvoltare în care se află firma:
Foto: Carta Albă a IMM-urilor din România 2023, CNIPMMR
De menționat că 31,48% dintre patronii chestionați au indicat ca dificultate cu care se confruntă în desfășurarea afacerilor „pregătirea și menținerea personalului”, aceasta fiind a patra cea mai importantă dificultate, după inflație, scăderea cererii interne și scumpirea creditelor bancare.
Foto: Carta Albă a IMM-urilor din România 2023, CNIPMMR
Se conturează și un profil al antreprenorului IMM din România, în urma studiului realizat pe eșantionul de 758 de firme, în funcție de vârsta patronilor și de pregătirea lor profesională.
Vârsta medie a antreprenorilor chestionați este de 46,76 ani la bărbați și de 43,94 ani la femei.
Foto: Carta Albă a IMM-urilor din România 2023, CNIPMMR
Ca nivel de pregătire, cei mai mulți antreprenori intervievați au studii superioare (76,52%), urmați de absolvenții de liceu (18,87%) și de patronii care au doar studii elementare (4,62%).
Pe categorii profesionale, cei mai mulți dintre patronii intervievați sunt ingineri (30,21%) și economiști (27,97%).
Foto: Carta Albă a IMM-urilor din România 2023, CNIPMMR
„Din păcate pentru noi, antreprenorul român este foarte conservator, inovează foarte puțin în propria companie. Mai puțin de 1 din 3 folosește inovarea drept atribuit pentru propria companie” - a comentat președintele Consiliului Național IMM, Florin Jianu, citând din Carta Albă 2023.
Lucrarea Carta Albă a IMM-urilor din România, coordonată de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, a ajuns la a 21-a ediție.