Raluca Abrihan

Vor apărea tot mai multe proiecte Blockchain pentru a reduce costurile băncilor și IMM-urilor

Thumbnail

Putem analiza oportunitatea adoptării aplicațiilor Blockchain pentru sistemul bancar din perspectiva a trei obiective: (1) îmbunătățirea eficienței operaționale, (2) majorarea veniturilor și (3) reducerea riscului operațional și al fraudelor, susţin specialiştii EY România. Considerăm că și în România aceste cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain sunt relevante, în contextul plăților semnificative ale diasporei către băncile naționale.

Cristian Cârstoiu, Partener în cadrul Departamentului de Asistență în Afaceri, EY România, explică:

Aflați sub presiunea tot mai mare a reglementărilor, a cererilor din partea clienților și a erodării profitabilității, bancherii se concentrează asupra simplificării și reîmprospătării aplicațiilor și proceselor existente, începând de la simple retehnologizări la transformarea completă a arhitecturilor IT (micro servicii), în jurul unei dezvoltări agile care vizează riscurile, securitatea, testarea aplicațiilor și achizițiile.

Deși tehnologia nu este încă matură, există totuși multe studii de piață și testimoniale ale clienților care afirmă că tehnologia Blockchain reduce semnificativ costurile băncilor cu infrastructura. Prin urmare, nu este de mirare că peste 70% dintre băncile din toată lumea experimentează Blockchain cu permisiune.

Unul dintre cele mai timpurii cazuri de utilizare implementate de către bănci este cel al plăților internaționale pentru reconciliere și verificare, cu implementare în timp real la bănci internaționale de top, precum Santander. Și inițiativele KYC au înregistrat o intensificare a adoptării tehnologiei Blockchain. Considerăm că și în România aceste cazuri de utilizare sunt relevante, în contextul plăților semnificative ale diasporei către băncile naționale.

Aplicațiile legate de operațiunile de finanțare comerciale pentru tranzacțiile interne și internaționale pot realiza toate cele trei obiective. Scenariile de utilizare care vizează păstrarea evidențelor companiilor, împrumuturile sindicalizate sau instrumentele derivate OTC ar aduce avantaje semnificative în privința eficienței operaționale și reducerii riscurilor.

 

Patru factori cheie pot accelera adoptarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar din România:

  • Elaborarea de scenarii de utilizare care să vizeze cele trei obiective: comercialul și IT-ul trebuie să colaboreze pentru a identifica puncte nevralgice clare, care ar putea fi tratate prin intermediul tehnologiei Blockchain. Nu este necesară migrarea unor procese întregi, prin urmare, colaborarea este esențială. Implicarea din timp a Băncii Naționale este recomandată, pentru a depăși obstacolele reglementărilor.

  • Un nivel mai mare de îndrumare din partea Băncii Naționale cu privire la modelul de guvernanță al unor astfel de registre descentralizate și acordarea permisiunii de a experimenta pe anumite teme agreate.

  • Disponibilitatea uneia sau mai multor bănci mari de a implementa și a iniția diverse programe pilot. Acest demers nu numai că ar valida tehnologia, ci și rentabilitatea și valoarea adăugată creată.

  • Cooptarea de parteneri specializați pe tehnologie care să ofere consultanță pe infrastructură și securitate, să ajute la crearea unui potențial de business mai larg și să vină cu o perspectivă de nivel internațional asupra guvernanței și interoperabilității datelor.

Într-un mediu în curs de maturizare precum industria bancară din România, am convingerea că vom vedea programe pilot care să utilizeze tehnologie Blockchain cu permisiune în următoarele 12 luni. Cred că în următorii 2-3 ani se vor înregistra proiecte în timp real care să combine infrastructură Blockchain publică și privată, care ar permite băncilor și IMM-urilor să își desfășoare activitatea la costuri reduse, cu beneficiile aferente legate de securitate, transparență și interoperabilitate.

Tehnologia Blockchain (alături de AI) este „copilul teribil” al ultimilor ani și a fost în special remarcată în sectorul serviciilor financiare, sub faimosul patronaj al Bitcoinului (o aplicație a tehnologiei Blockchain, nu tehnologia însăși). O reprezentare simplificată a tehnologiei Blockchain este o bază de date sigură, online, ce conține tranzacții ce vizează orice fel de documente, precum contracte imobiliare, active financiare și fixe, contracte comerciale, polițe de asigurări, evenimente IoT sau tranzacții digitale și care pot fi validate, stocate și partajate în rețea prin intermediul cloud-ului.

 

Parallax

Vizualizari
476
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri