Claudiu Zamfir

Autoritate UE de reglementare: Volatilitatea extremă a Bitcoin ridică riscuri pentru investitori

Thumbnail

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), prin vocea președintelui Steven Maijoor, avertizează din nou asupra riscului pe care volatilitatea extremă a cotațiilor Bitcoin îl ridică pentru investitori, precum și asupra vulnerabilității la frade pe care ar avea-o investițiile în firme prin intermediul ofertelor inițiale de criptomonede (ICO).

El a recunoscut potențialul pozitiv al tehnologiei blockchain, care stă la baza Bitcoin, însă a crticat în termeni duri această monedă virtuală și fenomenul criptomonedelor în general.

O aplicație timpurie a acestei tehnologii o reprezintă monedele virtuale Bitcoin, care au câștigat multă notorietate în ultimul an și apar adesea în titlurile presei financiare. Am văzut uimitoare creșteri de prețuri, în ciuda dificultăților majore în stabilirea valorii lor fundamentale. Volatilitatea extremă a prețurilor ridică riscuri pentru investitori, iar la începutul acestei luni ESMA, împreună cu celelalte autorități de reglementare din Europa, a emis un avertisment investitor în această privință” - a spus reglementatorul UE.

El a amintit și de recentele contracte futures pe Bitcoin, din America. „Cu toate acestea, criptomonedele reprezintă un bloc de construcție instabil, deoarece, în general, acestea nu au caracteristicile-cheie ale unei monede și nu sunt reglementate prin legislația UE”, a comentat el.

Șeful agenției europene de reglementare a piețelor financiare a atras atenția și asupra practicii ofertelor inițiale de monedă virtuală, prin care o serie de startupuri și alte firme de tehnologie au început să atragă finanțări, ca alternativă la ofertele publice inițiale (IPO), de la burse.

O sursă de risc pentru investitori este faptul că ICO-urile nu pot furniza investitorilor informații importante, spre deosebire de informațiile obligatorii în cazul IPO-urilor. Anul trecut, ESMA a emis poziții oficiale privind ICO-urile, amintindu-le firmelor de obligațiile lor de reglementare și alertând investitorii cu privire la riscurile ridicate pe care acestea le implică. Aceste riscuri includ faptul că anumite ICO-uri pot aluneca în afara spațiului reglementat. ICO-urile sunt, de asemenea, vulnerabile la fraude sau activități ilegale”, a mai declarat Steven Maijoor.

El a făcut aceste afirmații, marți, la Bruxelles, la Conferința Inovației Digitale și Fintech.

Parallax

Vizualizari
712
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri