Denisa Crăciun

BestJobs: 2021, mai greu decât 2020 pentru angajații români. Jumătate spun că au ajuns la epuizare

Thumbnail

Pentru angajații români, 2021, al doilea an pandemic, a fost mai greu decât 2020, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, care mai arată că aproape jumătate (47%) dintre aceștia nu au reușit să echilibreze viața personală cu volumul de muncă și cred că au suferit sau suferă de burnout.

Anul 2021 a fost mai greu atât din punct de vedere personal și emoțional pentru 42% dintre respondenții sondajului, cât și profesional pentru 38% dintre aceștia.

De asemenea, spre deosebire de 2020, când procentul angajaților care au admis că au trecut prin boala epuizării profesionale a fost sub 30%, în 2021 aproape 50% dintre angajați nu au reușit să aibă un echilibru între viața personală și volumul de muncă.

Trei factori principali de stres care au condus și la accelerarea căutărilor pentru un job nou, cu precădere în rândul specialiștilor cu o experiență între 2 și 5 ani, pentru respondenții sondajului sunt :

  • Volumul mare de muncă (23,4%);
  • Epuizarea psihică (22,7%);
  • Pandemia și starea de anxietate pe care o provoacă (19,7%).

Mai bine de 45% dintre intervievați au perceput sarcinile de serviciu extrem de stresante și dificile în toată această perioadă, în timp ce pentru 18% activitatea s-a desfășurat normal, fără să se fi simțit presați sau stresați acum mai mult decât în condiții obișnuite de lucru.

În plus, 47% dintre angajați cred că au suferit sau resimt și în prezent simptomele sindromului buronut, din cauza programului haotic și a cerințelor tot mai mari din partea angajatorilor.

Aceștia acuză o senzaţie puternică de epuizare, cinism / ostilitate sau sentimente negative asociate muncii şi o eficienţă profesională redusă.

Pentru a-și păstra o stare mentală bună și a scăpa de burnout, 22% dintre respondenții la sondajul BestJobs spun că e nevoie de negocierea volumului de muncă, 21% cred că mai multe activități, precum sport, yoga, meditație, citit etc., i-ar ajuta să își păstreze starea de bine și să nu se lase cuprinși de îngrijorare.

Pentru alți aproape 16% soluția constă în delimitarea clară între viața profesională și cea personală și mai mult timp liber sau concediu. 

Anxietatea și stresul în raport cu pandemia, cu starea lor de sănătate și a celor dragi sau cu situația incertă de la locul de muncă determină tot mai multe companii să caute soluții de susținere a angajaților și să ofere  servicii de life & business coaching, consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extrasalarial.

În ultimul an, 14,4% dintre angajații care au răspuns la sondajul BestJobs au cerut ajutorul unui specialist pentru a-și menține sănătatea psihică.

Alți 24,2% intenționează să apeleze și ei la terapie de specialitate sau la coaching profesional în perioada următoare, pentru a fi ajutați să gestioneze mai bine stresul, să-și definească traseul de carieră și să ia decizii mai bune pentru ei.

De asemenea, cuvintele care descriu anul 2021 pentru cei mai mulți dintre angajații români sunt:

  • Adaptare (41%);
  • Oboseală extremă (38,6%);
  • Dezbateri despre vaccinare (37%);
  • Speranță (35,6%);
  • Restricții (34%);
  • Depresie (21,2%).

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1-18 noiembrie, pe un eșantion de 958 de utilizatori de internet.

Parallax

Vizualizari
406
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri