Claudiu Zamfir

ASF România: Cele 5 riscuri la care trebuie să fii atent când cumperi criptomonede

Thumbnail

Autoritatea română de Supraveghere Financiară (ASF), care reglementează piața de capital, asigurări și pensii private, și-a publicat, joi, primul raport în care tratează și piața crypto, iar în document citează 5 riscuri la care sunt expuși consumatorii când tranzacționează criptomonede, aceste active digitale având o evoluție asemănătoare cu o „bulă speculativă” .

Autoritățile europene de supraveghere au avertizat și recent că criptomonedele sunt „foarte riscante și speculative”.

Riscurile legate de protecția consumatorilor includ:

  1. informații înșelătoare,
  2. absența unor drepturi și protecții, cum ar fi procedurile de reclamație sau mecanismele de recurs,
  3. complexitatea produselor, produse sintetice sau cu efect multiplicator,
  4. fraude și activități rău intenționate (spălare de bani, criminalitate informatică, piraterie informatică și ransomware),
  5. manipularea pieței (lipsa transparenței prețurilor și lichiditatea scăzută).

ASF mai remarcă în raportul său că principalele criptomonede, în frunte cu Bitcoin și Ethereum, „au avut o evoluție similară unei bule speculative”. Activele crypto au crescut rapid, cu peste 3 deviații standard, iar apoi au scăzut brusc, din trimestrul III 2021 până în prezent.

Bitcoin este cel mai tranzacționat activ cripto (o cotă de piață de 44% în trimestrul I 2022), urmat de Ether (20% cotă de piață în trimestrul I 2022). Joi, 27 iulie 2022, BTC se tranzacționa în jurul valorii de 23.000 de dolari, iar ETH la 1.622 de dolari.

Prăbușirea rapidă a valorii pieței de criptomonede arată fragilitatea acestor piețe” - cred cei de la ASF.

În noiembrie 2021, valoarea de piață a criptomonedelor a fost de circa 3.000 de miliarde de dolari, urmată de o scădere la 2.000 de miliarde de dolari la jumătatea lunii aprilie 2022, înainte de a se diminua cu încă 35%.

În luna mai 2022, piața crypto a ajuns la doar 1.300 de miliarde de dolari.

Thumbnail

Cum pot crește exchange-urile riscurile

Cei de la ASF consideră că și platformele de schimb de criptomonede pot avea o vină în creșterea riscului asupra consumatorilor:

  • „Riscurile la adresa stabilității financiare ar putea fi amplificate de opțiunile din ce în ce mai numeroase oferite de bursele de criptoactive pentru ca investitorii să își mărească expunerea prin efectul de levier. Produse precum token-urile cu efect de levier, contractele futures și opțiunile pot permite investitorilor să își mărească sintetic expunerea la randamentele (și riscurile) criptoactivelor.
  • Unele burse de criptoactive oferă modalități de creștere a expunerii de până la 125 de ori mai mare decât investiția inițială.
  • Cu toate acestea, volumele totale ale contractelor cu efect de levier pe piețele de criptomonede și măsura în care se utilizează efectiv efectul de levier pe aceste platforme de tranzacționare nu sunt, în general, raportate.
  • În plus, unii investitori utilizează fonduri împrumutate pentru a-și achiziționa expunerea (tranzacționare în marjă), ceea ce sporește riscurile pentru stabilitatea financiară”.

ASF-ul românesc nu are atribuții pe piața crypto, dar în alte țări, în special în SUA, autoritățile de supraveghere au luat măsuri împotriva unor platfrome de exchange de criptomonede.

Spre exemplu, în Statele Unite, Securities and Exchange Commission (SEC) a amendat serviciul centralizat BlockFi cu 100 de milioane de dolari pentru că nu a înregistrat ofertele și vânzările produsului său de împrumut de criptomonede cu amănuntul în conformitate cu legislația americană privind valorile mobiliare.

Anterior, Coinbase a renunțat la lansarea unui nou produs de creditare ca urmare a avertismentelor SEC potrivit cărora acesta constituia un titlu de valoare neînregistrat.

Deși astfel de cazuri sunt încă necunoscute în UE, aceste evoluții arată că reglementarea este, în principiu, neutră din punct de vedere tehnologic” - concluzionează ASF.

Dacă tendințele actuale continuă, „criptoactivele vor constitui riscuri pentru stabilitatea financiară. (...) Riscul sistemic crește în funcție de nivelul de interconectare dintre sectorul financiar și piața criptoactivelor, de utilizarea efectului de levier și de activitatea de creditare” - mai avertizează Autoritatea română de Supraveghere Financiară.

Descarcă de AICI raportul complet al ASF

Parallax

Vizualizari
1296
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri