Adi Iacob

ASF-ul americanilor a decis că anumite criptomonede sunt titluri de valoare

Thumbnail

Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite, un fel de ASF în România, a decis că doi emitenți de criptomonede — CarrierEQ Inc. și Paragon Coin Inc — vând de fapt titluri de valoare, în loc de așa-numitele utility tokens (tokeni utilitari) — un tip de monede digitale care oferă utilizatorilor acces la produsele sau serviciile companiei care le-a emis; valoarea lor se bazează pe rolul pe care îl au ecosistemul în care funcționează.

Mai practic, folosirea unor astfel de tokeni (utility tokens) se aseamnănă cu modul în care unele festivaluri sau baruri vând jetoane, cu care clienții pot cumpăra produse din interiorul locației. Acestor jetoane li se oferă o anumită valoare și ajută astfel de afaceri să scurteze timpul de servire a clienților, evitând formarea de cozi și necesitatea de rest la bancnotele cu o valoare mai mare. 

În același fel sunt folosite și utility tokens în interiorul ecosistemului în care funcționează. De exemplu, unul din emitenții precizați de SEC — CarrierEQ Inc. — activează în domeniul telecomunicațiilor. Tokenii oferiți de CarrierEQ pot fi folosiți pentru a utiliza tehnologia companiei — practic, o monedă care are valoare doar în schimbul serviciilor CarrierEQ.

CarrierEQ Inc. a obținut investiții în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari în criptomonede pentru a finanța dezvoltarea unui "ecosistem" bazat pe tokeni, începând cu o aplicație mobilă care ar permite utilizatorilor de pe piețele emergente să câștige acești tokeni vizionând reclame și să le schimbe pentru acces la internet, arată un comunicat de presă remis de SEC.

Cum au obținut aceste companii banii

Atât CarrierEQ Inc., cât și Paragon Coin Inc, au obținut banii prin intermediul unei oferte inițiale de monede (ICO). La fel ca finanțarea prin crowdfunding, afacerile care doresc să obțină investiții vin cu o idee pe care au dus-o până într-un anumit stadiu. Vând un număr de criptomonede noi la un preț de pre-lansare, teoretic mai mic decât se estimează că vor valora acestea ulterior. Banii obținuți îi investesc în dezvoltare. Cei care au investit în etapa de ICO au oportunitatea de a investi într-un proiect, sub prețul pieței.

Totuși, acești investitori își asumă și o serie de riscuri precum:

  • Proiectul ar putea fi abandonat 
  • Exchange-urile de criptomonede pot refuza să listeze moneda virtuală  
  • Dezvoltatorii pot minți în legătură cu stadiul în care se află proiectul

Din punctul de vedere al securității, sumele de bani nu intră direct în conturile dezvoltatorilor. Sunt menținuți în conturi escrow, adică la un terț care îi va da dezvoltatorilor după un protocol prestabilit, însă un avocat abil poate să justifice retragerea banilor, în ciuda protocoalelor.

De ce a decis SEC că tokenii celor două companii sunt titluri de valoare

"Ambele companii au convenit să returneze fonduri investitorilor păgubiți, să înregistreze tokenii ca titluri de valoare, să prezinte rapoarte periodice la Comisie și să plătească penalități", a spus Pamela Sawhney, șefa diviziei cibernetice a SEC. 

"Prin oferirea oportunității de rambursare a investitorilor care au cumpărat titluri de valoare în aceste oferte inițiale de monede (ICO) și prin înregistrarea tokenilor la SEC, aceste lucruri oferă un model pentru companiile care au emis tokeni prin intermediul unei ICO și vrea să respecte legile federale privind titlurile de valoare”, a declarat Steven Peikin, unul din directorii diviziei de executare a SEC.

Parallax

Vizualizari
2126
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri