Claudiu Zamfir

Preluarea aplicației Shazam de către Apple, supusă unei investigații aprofundate a Comisiei Europene

Thumbnail

Comisia Europeană a anunțat luni că a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua propunerea de achiziție a aplicației britanice de muzică Shazam de către compania americană Apple, pe motive de concurneță liberă pe piață. Comisia „este preocupată că fuziunea ar putea reduce posibilitatea utilizării serviciilor de streaming muzical”, se arată într-un comunicat remis StartupCafe.ro .

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: "Modul în care oamenii ascultă muzica s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, cu tot mai mulți europeni folosind servicii de streaming muzical. Investigația noastră își propune să dea asigurări că fanii muzicii vor continua să se bucure de oferte atractive de streaming muzical și că nu se vor confrunta cu o scădere a ariei de alegere din cauza acestei fuziuni”.

Tranzacția propusă presupune achiziționarea aplicației Shazam de către Apple. Acesta ar combina doi jucători semnificativi și bine cunoscuți în industria digitală a muzicii, care sunt în principal activi în domenii de afaceri complementare. Apple oferă serviciul de redare muzicală "Apple Music", care în ultimii trei ani a devenit al doilea furnizor de servicii de streaming muzical din Europa. la rândul său, Shazam oferă cea mai bună aplicație de recunoaștere a muzicii pentru dispozitive mobile din Spațiul Economic European (SEE) și din întreaga lume. Aplicațiile de recunoaștere a muzicii permit consumatorilor să recunoască muzica pe baza unei scurte eșantioane audio utilizând microfoanele încorporate în dispozitivele mobile.

Îngrijorările preliminare ale Comisiei privind concurența

Investigația inițială de piață a Comisiei a ridicat mai multe aspecte legate de combinarea poziției puternice a pieței Shazam pe piața aplicațiilor de recunoaștere a muzicii și a poziției Apple pe piața serviciilor de streaming de muzică.

În această etapă, Comisia este preocupată de faptul că, în urma preluării companiei Shazam, Apple ar obține accesul la date sensibile din punct de vedere comercial privind clienții concurenților săi pentru furnizarea serviciilor de streaming muzical în SEE.

Accesul la astfel de date ar putea permite Apple să vizeze direct clienții concurenților săi și să îi încurajeze să treacă la Apple Music. Ca rezultat, serviciile concurente de streaming de muzică ar putea fi dezavantajate în mod competitiv.

De asemenea, executivul Uniunii Europene va investiga și mai mult dacă nu cumva concurenții Apple Music ar fi afectați dacă Apple, după tranzacție, va întrerupe trimiterile din aplicația Shazam lor. Și aceasta deși în etapa curentă Comisia nu consideră Shazam drept un punct-cheie de intrare pentru serviciile de streaming de muzică.

Tranzacția Apple-Shazam a fost notificată Comisiei Europene la 14 martie 2018. Comisia are acum 90 de zile lucrătoare, până la 4 septembrie 2018, pentru a lua o decizie. Deschiderea unei anchete aprofundate nu aduce atingere rezultatului anchetei.

La 6 februarie 2018, Comisia a acceptat o cerere din partea Austriei, Franței, Islandei, Italiei, Norvegiei, Spaniei și Suediei pentru a evalua achiziționarea companiei Shazam de către Apple în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice. Tranzacția propusă a fost notificată inițial Austriei pentru aprobarea de reglementare, deoarece tranzacția nu a atins pragurile de cifră de afaceri conform Regulamentului UE privind concentrările economice.

Parallax

Vizualizari
439
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri