Claudiu Zamfir

Aplicația românească de taxi GoCab, prezentă în 22 de orașe, a avut pierderi de 3,9 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022

taxi-dreamstime

Aplicația românească GoCab, prin care pasagerii pot chema taxiuri, prezentă în 22 de orașe din țară, a rămas pe minus și în anul 2022, înregistrând pierderi operaționale de 3,9 milioane de lei pe primele 9 luni ale anului.

Firma bucureșteană GoCab Software SA, care deține aplicația de taxi, a avut venituri din exploatare de 1,01 milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2022, în scădere cu circa 16% față de aceeași perioadă a anului 2021. Firma a terminat primele 3 trimestre ale anului 2022 cu o pierdere operațională de 3,9 milioane de lei , pentru că a avut cheltuieli de exploatare de 4,91 milioane de lei.

Pe ce s-au dus banii? La aceste cheltuieli din exploatare, de 4,91 milioane lei, au contribuit mai ales:

  • cheltuielile de personal: 1,6 milioane lei,
  • serviciile de la terți (servicii IT legate de operarea și mentenanța aplicațiilor, servere, geolocație, etc) : 538.000 lei,
  • cheltuielile de promovare: 1,7 milioane de lei.

GoCab a cheltuit mai ales cu promovarea pe social media (Facebook, Instagram), pe  Google Ads, la radio și la televiziuni, precum și cu producția și distribuirea de broșuri/bannere publicitare/flyere.

Pe lângă reclame, aplicația de taxi a recurs și la campanii de bonusuri de fidelizare pentru clienți la crearea de cont și bonusuri pentru șoferii care au onorat un anumit număr de comenzi.

2022 este al treilea an în care GoCab operează pe piață. În primul an, 2020, a avut venituri de 836.373 lei și pierderi de 1,17 milioane lei. În 2021, firma a obținut venituri de 1,53 milioane de lei, dar a ieșit tot pe pierderi, cu un minus de 3,67 milioane de lei.

Firma GoCab Software S.A a fost deschisă în noiembrie 2019, iar aplicația a început să opereze din 15 mai 2020, mai întâi la București. Apoi s-a extins în Cluj, Timișoara, Constanța, Iași și alte orașe, în total 22 de localități până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Aplicația de taxi a fost inițiată de doi tineri antreprenori, Sorin Mușat și Radu Moisan. Ei aveau (și au în continuare) compania Romlogic Technology SA, ce dezvoltă echipamentele de taximetrie Equinox. Sistemul se dorește un „taximetru inteligent”, care încorporează „toate instrumentele de care un șofer de taxi are nevoie pentru a-și desfășura activitatea”: stație emisie-recepție în sistem VOIP, un GPS, software dedicat comenzilor și clasicul taximetru.

„Aparatul e format, de fapt, din doua module. Ca sa ne conformam cu legea fiscala, modulul fiscal este făcut oarecum tradițional, cu un hardware mai capabil decât ce exista pe piață iar partea de interfața cu utilizatorul este o platforma de actualitate, specifica tabletelor, telefoanelor” - explica Radu Moisan, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, în anul 2017.

Prin firma lor, Romlogic, ei au înființat noua companie, GoCab Software S.A., alături de un partener: compania clujeană de administrare a investițiilor SSIF BRK Financial Group SA, care are inclusiv afaceri în zona de brokeraj de asigurări. De asemenea, GoCab a beneficiat de angajamentul a 4 dispecerate de taximetrie din București.

Informațiile apar pe site-ul Bursei de Valori București, GoCab fiind listată pe piața alternativă AeRO, pentru IMM-uri.

----

Citește și:

Antidot la "maimuta si cuart". Doi tineri antreprenori provoaca taximetristii cu un aparat "all in one", produs in Romania. 

Parallax

Vizualizari
3388
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri