Redactia StartupCafe.ro
Platformele de finanţare descentralizate (DeFi) fac eforturi extreme pentru a limita consecinţele vânzărilor masive de criptomonede. Este şi exemplul Solend, o platformă de creditare construită pe blockchain-ul Solana, care a încercat să obţină controlul asupra celui mai mare cont al său, un aşa-numit investitor „balenă”, despre care a spus că ar putea influenţa semnificativ mişcările pieţei, transmite CNBC, citat de News.ro.
Utilizatorii Solend au votat de atunci pentru a bloca această încercare.
Ce este Solend? Solend este o aplicaţie de finanţare descentralizată care permite utilizatorilor să împrumute şi să acorde împrumuturi fără a fi nevoiţi să treacă prin intermediari.
Solend a spus că o singură ”balenă” se află pe ”o poziţie de marjă extrem de mare”, punând în pericol protocolul şi utilizatorii săi. „În cel mai rău caz, Solend ar putea ajunge cu datorii neperformante. Acest lucru ar putea provoca haos, punând o presiune asupra reţelei Solana”, a spus firma.
Contul în cauză a depus 5,7 milioane de criptomonede Sol în Solend, reprezentând mai mult de 95% din depozite. Faţă de aceasta, a împrumutat 108 milioane de dolari în stablecoins USDC şi ether.
Dacă preţul sol scade sub 22,30 de dolari, 20% din garanţia contului - aproximativ 21 milioane dolari - riscă să fie lichidată, a spus Solend. Sol a fost tranzacţionată luni la un preţ de 34,49 dolari.
Duminică, Solend a adoptat o propunere care îi acordă puteri de urgenţă pentru a prelua contul ”balenei”, o mişcare fără precedent în lumea DeFi. Solend a spus că măsura îi va permite să lichideze activele balenei prin tranzacţii ”over-the-counter” – spre deosebire de tranzacţiile la bursă – pentru a evita o posibilă cascadă de lichidări.
Măsura a dus la o reacţie pe Twitter, unii punând sub semnul întrebării descentralizarea Solend. Unul dintre principiile de bază ale DeFi este că este menită să elimine instituţiile centralizate precum băncile. Până luni, totuşi, utilizatorii Solend au fost rugaţi să voteze o nouă propunere de a anula votul anterior.
Comunitatea a votat pentru într-o proporţie covârşitoare de 99,8%.
Aceste probleme sunt un semn al modului în care DeFi – un fel de ”Vest sălbatic” în care utilizatorii îşi asumă responsabilitatea de a efectua tranzacţii şi împrumuturi de la persoană la persoană – a fost prins în criza cripto.
MakerDAO, creatorul unei monede stabile (stable coin) corelată cu dolarul, numită DAI, a dezactivat recent o funcţie care le permitea comercianţilor să împrumute DAI cu garanţie ether, o monedă derivată care provoacă haos pe piaţa cripto.
StETH ar trebui să valoreze la fel ca ether, dar a fost tranzacţionată cu o reducere din ce în ce mai mare faţă de a doua cea mai mare criptomonedă. Trecerea şi ieşirea din stETH nu este uşoară, iar asta a dus la probleme de lichiditate la marii creditori criptografici şi fonduri speculative precum Celsius şi Three Arrows Capital.