Denisa Crăciun

Antreprenorii români din RBL: 10 măsuri pentru ca România să nu se oprească din creșterea economică

Thumbnail

Antreprenorii românii din asociația Romanian Business Leaders (RBL) spun că pentru ca România să nu se oprească din creșterea economică, în condițiile recesiunii globale, e nevoie de 10 măsuri necesare.

În contextul discuțiilor coaliției de guvernare de modificare a Codului Fiscal, măsurile sunt preponderent fiscale, dar privesc și modernizarea statului, a transmis, vineri, RBL, într-un comunicat către StartupCafe.ro, în care mai menționează „decalogul” antreprenorilor români.

Top 10 măsuri necesare pentru ca România să nu se oprească din creșterea economică, potrivit antreprenorilor români

  1. Menținerea cotei unice, care a stat la baza creșterii clasei de mijloc și a generat locuri de muncă. A adus progres, creștere economică și a scos la lumină zona veniturilor gri.
  2. Aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial, care creează inechitate în economie, și împovărează fiscal sectoarele neprivilegiate.
  3. Plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigură metodă pentru creșterea veniturilor salariale pentru români. Așa vor dispărea și munca la negru și formele alternative de angajare.
  4. Creșterea colectării taxelor. Suntem o țară cu o evaziune fiscală foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Prin digitalizarea și profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie să scadă rapid.
  5. Reducerea cheltuielilor statului. Creșterea numărului de angajați în sistemul de stat și salariile mari creează concurență mediului privat și pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce în ce mai puțini contribuabili îl alimentăm.
  6. Asigurarea unei politici fiscale stabile. În fiecare an suntem bombardați de amenințări de modificări fiscale, de noi impozite și taxe, fiscale și parafiscale. Avem interpretări fiscale neunitare și controale pe subiecte netranșate la timp.
  7. Digitalizarea reală a statului. E nevoie să aducem expertiza mediului privat în digitalizarea statului, pentru că know-howul este în mediul privat. Și este nevoie să creștem accelerat aptitudinile digitale ale funcționarilor. Nu doar că va ușura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulți la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile.
  8. Simplificare administrativă nu ține numai de digitalizare, ține și de ușurarea mediului economic de obligații administrative absurde.
  9. Nevoia acută pentru un stat performant. Astăzi contribuabilii și cetățenii lucrează ca să țină în viață un aparat de stat uriaș, neperformant. E timpul ca statul să lucreze pentru contribuabili, și nu invers.
  10. Transparența în decizii. Antreprenorii români doresc să fie consultați în mod real, nu de formă, după ce măsurile sunt decise, atunci când se iau decizii care îi privesc.

„Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcția unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administrație publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o țară în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască”, a spus Dragoș Petrescu, Președinte RBL.

Parallax

Vizualizari
473
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri