Denisa Crăciun
Mai bine de o treime dintre managerii și antreprenorii din România spun că vor majora numărul de angajați cu un procent cuprins între 5% și 10% în 2023, potrivit unui sondaj care mai arată că majoritatea companiilor din țară și-au majorat bugetele de investiții din acest an.
Totodată, managerii și antreprenorii români susțin că în ceea ce privește sursele de finanțare pentru investițiile din 2023, folosesc un mix de capital din profitul reinvestit, împrumuturi bancare și fonduri europene, arată Indicele de investiții al ASEBUSS.
79% dintre lideri menționează profitul reinvestit ca principala sursă de finanțare a investițiilor, iar împrumuturile bancare sunt o opțiune doar pentru 36% dintre respondenți.
„Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat față de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creșterea numărului de angajați. Obișnuiți să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajați, pe când 18% au menționat că își vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 și 10%. Anii de pandemie, creștere prețurilor și, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai ”mâncat” din bugetele de investiții, iar acest lucru se reflectă și în planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rector ASEBUSS.
54% dintre respondenți spun că au fost afectați în mică măsură sau în foarte mică măsură de turbulențele bancare de pe plan extern anunțate în acest an. Totuși, 18% dintre aceștia susțin că au fost afectați în mare măsură sau în foarte mare măsură, mulți dintre aceștia având investiții în acțiuni ale companiilor listate pe bursele externe.
„Creșterea dobânzilor la credite, precum și dificultățile întâmpinate în accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri și pe antreprenori apeleze la profiturile obținute în anii trecuți, adică la rezultatele reportate, pentru derularea investițiilor, strategie care reflectă, din nou, o atitudine prudentă a acestora. Această strategie arată că managerii și antreprenorii români știu să facă business din ce în ce mai bine, iar experiențele anterioare, dar și anii de educație managerială, își arată roadele”, a mai spus prof. Ovidiu Dîmbean-Creța.
Sondajul a fost realizat în perioada 24 aprilie – 5 mai 2023 pe un eșantion de peste 150 de manageri și antreprenori. Aceștia activează în toate sectoarele de activitate și fac parte din promoțiile ASEBUSS (1993 - 2023). Cei mai mulți dintre respondenți (57%) lucrează într-o companie antreprenorială românească, în timp ce 32% ocupă roluri de conducere în multinaționale