Denisa Crăciun

Antreprenori HoReCa: Comercializarea la negru de produse alimentare pregătite în bucătării personale se ridică la valoarea de 1,2 miliarde EUR pe an

cozonac

Comercializarea de produse alimentare pregătite în bucătării personale se ridică la o valoare totală de până la 1,2 miliarde EUR pe an, adică între 15 și 20% din industria de servicii alimentare din România, potrivit unei organizații.

Printre cele mai căutate produse preparate în bucătăriile personale se numără cozonacul, pasca, tortul și diferite alte tipuri de prăjituri, au spus reprezentanții Hospitality Culture Institute în cadrul evenimentului Food&Beverages Innovation Camp. Nereglementarea acestei activități vine la pachet cu o serie de riscuri atât pentru consumatorul final cât și pentru cei care comercializează aceste preparate.

Astfel, în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă și a comercializării „la negru” a produselor specifice acestei perioade, pe diferite canale de vânzare, reprezentanții asociațiilor patronale și profesionale din HoReCa prezente la eveniment au discutat despre o posibilă inițiativă legislativă privind „Legea Gătitului de Acasă”.

Conform antreprenorilor HoReCa, prin intermediul unei astfel de inițiative legislative, „veniturile generate prin acest tip de activitate ar putea fi recunoscute și fiscalizate, în timp ce drepturile consumatorilor ar putea fi mai bine apărate, prin stabilirea unor reguli de igienă pentru spațiile în care au loc astfel de activități”. 

Totodată, antreprenorii au oferit și exemple de bune practici din alte țări europene. Astfel, o soluție ar fi extinderea în mediul urban a reglementărilor pentru punctele gastronomice locale sau dezvoltarea unor bucătării centrale în care care micii producători să-și poată realiza activitatea în condiții optime de igienă.

Parallax

Vizualizari
3771
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri