Raluca Abrihan

Antreprenorii români se plâng în continuare de lipsa forţei de muncă. Proprietar Calif: 20% dintre angajaţi sunt din Nepal

Thumbnail

Din cei 250 de angajaţi ai lanţului de restaurante Calif şi Condimntal, 50 sunt din Nepal, spune fondatorul afacerii, Radu Tănase. Cum văd antreprenorii români din domeniul alimentar problema lipsei de personal şi ce spun despre angajaţii străini.

“Am fost obligat să import forţă de muncă. În loc să dau bani unor români cărora să le arăt ce au de făcut, să înveţe ceva, trebuie să dau banii în străinătate. Am apleat la Nepal, de unde, în prezent am 50 de angajaţi, care lucrează foarte bine, sunt foarte conştiincioşi, dar care vă daţi seama că îşi trimit toţi banii la familiile din ţara de origine”, a precizat antreprenorul Radu Tănase, în cadrul unui eveniment Uber Eats. El a subliniat că nevoie de angajaţi este pe zi ce trece tot mai mare, mai ales ca aproape toate afacerile din domeniu se extind considerabil în online, pe partea de livrări. “Peste 19% din afacerea noastră înseamnă livrare la domiciuliu şi cred că în patru ani de acum înainte zona de livrare va însemna 50% din tot ceea ce facem noi”, a mai declarat antreprenorul.

Legat de problema forţei de muncă, Irina Stănescu, fondatoarea unei mici brutării, Pain Plaisir, spune că ar dori să investească într-o fabrică de pâine, dar că multă vreme a avut temeri în a porni o asemenea investiţie tocmai din cauza lipsei de forţă de muncă. “Dar în cele din urmă am reuşit să învingem bariera de frică gândindu-ne că vom angaja şi noi nepalezi. Desigur, am vrea sa avem angajaţi români, dar până atunci trebuie să gasim alte soluţii”, a spus Irina Stănescu.

De altfel, antreprenorii prezenţi la eveniment au doar cuvinte de laudă despre muncitorii străini care vin să lucreze în România.

“Străinii vin aici şi muncesc foarte mult, aşa cum fac şi românii când se duc la muncă în străinătate” a adăugat Nicolai Tand, proprietarul restaurantului Nicolai.

Criza de pe piața forței de muncă determină tot mai multe companii, în special din construcții, industria prelucrătoare, retail și servicii, să se îndrepte spre atragerea muncitorilor străini. 6 din 10 oameni de afaceri ar vrea să aducă forță de muncă din afara țării, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat de Frames & Train Your Brain.

Decizia Guvernului privind atragerea unui contingent de 20.000 de muncitori străini în România în 2019, cu 5.000 mai mulți față de anul 2018, reprezintă o soluție pentru economia românească, consideră majoritatea celor chestionați. Întrebați cum văd intenția autorităților, 74% s-au declarat de acord, 12% au respins această soluție, iar restul nu au oferit un răspuns.

62% dintre cei chestionați au declarat că sunt dispuși să angajeze forță de muncă din străinătate, dacă vor avea această oportunitate, mulți dintre ei considerând că România poate suplini astfel, în mod eficient, criza de forță de muncă din sectoarele aflate pe creștere.

Potrivit rezultatelor sondajului, numai 32% dintre respondenți cred că românii plecați la muncă în Occident se vor mai întoarce în țară, astfel că, în condițiile unui spor natural negativ, România are nevoie de o politică eficientă de atragere a forței de muncă din alte țări, la fel cum fac toate țările din UE.

Principalele ţări de origine pentru străinii prezenți în România sunt Republica Moldova (31%), Turcia (16%), şi China (12%).

Parallax

Vizualizari
9741
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri