Claudiu Zamfir

Fondatorul unui startup de mașini electrice, acuzat că ar fi vândut iluzii investitorilor naivi

Thumbnail

Un antreprenor american, care a ajuns miliardar ca fondator al unui startup de mașini electrice, a fost pus sub, joi, sub acuzare, de autoritățile americane, pentru că s-ar fi lăudat în mod fals cu tehnologia sa, pentru a obține bani de la investitori naivi.

Trevor Milton, fondator al companiei Nikola, un startup care susține că produce camioane nepoluante, a fost pus sub acuzare pentru presupuse infracțiuni bursiere, de către un mare juriu federal, la New York.

Procurorii americani l-au acuzat pe Milton că ar fi mințit asupra „tuturor aspectelor afacerii” sale - relatează CNBC.

Totul a început prin 2018, când firma Nikola (botezată tot după savantul sârb Nikola Tesla, la fel ca mai celebra companie a lui Elon Musk) a publicat un video promoțional în care apărea un prototip de camion care pur și simplu rula la vale, fără să fie acționat de motor.

Atunci, compania s-a apărat spunând că înregistrarea era mai veche, când tehnologia nu era definitivată și a subliniat că niciodată nu a afirmat că acel prototip era funcțional.

Între timp, Nikola a mai anunțat că a proiectat alte două tipuri de camioane electrice, cu emisii zero, inclusiv cu celule pe hidrogen. Compania nu a fabricat în serie camioanele, dar, în iunie 2020, s-a listat pe bursa NASDAQ. Nu s-a listat direct, printr-un IPO (ofertă publică inițială), ci printr-un procedeu cunoscut sub denumirea de SPAC -  special purpose acquisition company. Mai simplu, a fuzionat cu compania unui fost șef din cadrul General Motors, care deja era pe bursă.

În acel an, Nikola avea venituri mai degrabă simbolice, sub 100.000 de dolari în primul semestru, și aceia fiind, în mare parte, bani rezultați dintr-un serviciu prestat fondatorului. Practic, compania a montat niște instalații solare de 36.000 de dolari pentru Trevor Milton.

Asta nu i-a împiedicat deloc pe investitori să cumpere acțiuni de la startup-ul care promitea să schimbe industria auto de tonaj greu. Din contră, acțiunile Nikola au crescut puternic, după ce, în septembrie 2020, a anunțat un parteneriat cu General Motors, în care gigantul auto american urma să cumpere 11% din acțiunile companiei de vehicule electrice și să se angreneze în producție împreună.

La un moment dat, micuța Nikola, care nu scosese la vânzare nicio mașină, a ajuns la o valoare de piață de 30 de miliarde de dolari, peste companii auto consacrate, ca Ford și Fiat-Chrysler.

În acest timp, Trevor Milton tot apărea public, în interviuri, podcasturi, pe rețelele sociale, lăudându-și tehologia, neaplicată încă în producția de serie. În 9 septembrie 2020, ca urmare a cotațiilor busriere, el a ajuns la o avere estimată la 5,5 miliarde de dolari, conform Forbes, citat de Business Insider. Și în prezent, topul Forbes în timp real ni-l mai înfățișează pe Milton drept miliardar, ce-i drept, cu o avere de „numai” 1,2 miliarde de dolari.

Acum, autoritățile americane îl acuză pe Trevor Milton de presupuse afirmații false referitoare la companie și înșelătorie prin mijloace electronice.

Schema lui Milton a țintit investitorii individuali, neprofesioniști - așa-numiții investitori de tip retail - făcând declarații false și înșelătoare către publicul care investește, în mod direct,  precum și  prin intermediul rețelelor sociale și prin interviuri TV, în presa scrisă și în podcasturi” - acuză procurorii americani, în rechizitriul lor, citat de CNBC.

Anchetatorii susțin că investitorii naivi ar fi pierdut astfel și sume de ordinul sutelor de mii de dolari.

În schimb, Nikola se apără, subliniind că tehnologiile sale sunt valide, iar fondatorul Milton a părăsit compania.

„Trevor Milton a demisionat de la Nikola pe 20 septembrie 2020 și, de atunci, nu a mai fost implicat în operațiunile sau comunicările companiei. Acțiunile autrităților sunt împotriva domnului Milton, în mod individual, ci nu împotriva companiei. Nikola a cooperat cu autoritățile pe parcursul anchetei. Ne menținem angajamentul față de etapele și calendarul  anunțate anterior și ne concentrăm pe livrarea camioanelor electrice cu baterie Nikola Tre la sfârșitul acestui an, din fabricile companiei” - a transmis Nikola, într-un comunicat citat de TechCrunch.

Rămâne ca justiția americană să se pronunțe asupra antreprenorului Trevor Milton.

Parallax

Vizualizari
1897
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri