Claudiu Zamfir
Antreprenorul IT Alexandru Lăpușan, co-fondator Zitec și Regista, a criticat, luni, măsurile de taxare suplimentară a mediului privat prin ordonanța-trenuleț, arătând că acestea nu vor aduce venituri semnificative la buget, dar „vor face rău”.
Reamintim că luni, Guvernul a aprobat așa-numita ordonanță de urgență-trenuleț, proiect care prevede o serie de măsuri de taxare suplimentară a mediului privat, printre care reintroducerea taxei pe construcțiile speciale („taxa pe stâlp”), creșterea impozitului pe dividende, scăderea pragului cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii, eliminarea facilităților fiscale acordate angajaților din IT, construcții și sectorul agro-alimentar.
„Dezmățul electoral al PSD+PNL ne-a dus la un deficit de 20 de miliarde EUR la final de 2024. Măsurile incluse în OUG de final de an, zisă tradițional și "trenuleț" (că și numele ne arată cum tratează politicienii lucrurile serioase) lovesc în micii antreprenori, inclusiv în cei din zona IT, se introduce din nou aberația numita "taxa de stâlp", și altele, dar și așa, toate acestea însumat au un impact de maxim 500 milioane EUR. Adică nici nu se vor simți din perspectiva dimensiunii deficitului, doar vor face rău” - a comentat, pe Facebook, antreprenorul Alexandru Lăpușan.
În context, antreprenorul a acuzat de minciună Guvernul Ciolacu și a comparat actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități cu fosta Uniune Social Liberală (USL) din perioada 2011-2014, formată din PSD, PNL și Partidul Conservator (al omului de afaceri Dan Voiculescu).
„Evident, marii bărbați de stat nu propun încă nici o măsură de reducere a dezmățului bugetar, doar măsuri care teoretic îngheață adâncirea acestuia. Adică exact ca acum un an, când Ciolacu ne-a mai mințit o dată. Acum au mințit în formulă extinsă, confirmând patronatelor că nu introduc nimic peste noapte. A doua zi, pac! Ce termen constituțional de 6 luni până la schimbarea regulilor jocului, Constitutia este oricum un moft când ai CCR (Curtea Constituțională n.r.) în buzunar. Deja regula se confirmă, când USL declară ca afară este zi, puteți fi siguri că este noapte”, a mai afirmat Lăpușan.
De asemenea, antreprenorul tech consideră că este „o aberație sinistră” neimpozitarea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede, decisă de Parlament, dar încă ne-promulgată de președintele Iohannis.
„Ei sunt atenți să bage voturi extra în urnă, să finanțeze campanii ilegale pentru Georgel (fostul candidat la Președinție Călin Georgescu n.r.), să anuleze alegeri când nu iese omul lor, să mai ia niște parlamentari de la POT (Partidul Oamenilor Tineri - n.r.), să controleze ca și până acum evaporarea banilor publici, sinecurile sau să dea legi cu dedicație (vezi exceptarea de la impozitare pentru veniturile din crypto, o aberație sinistră). Și atunci ne mai întrebăm de ce crește curentul extremist, chiar dacă ăia sunt mai toți dezaxați incoerenți?” - a mai scris Alexandru Lăpușan.