Raluca Abrihan

Antreprenor: IT-ul românesc are mult potenţial, dar se află într-o mare bulă

Thumbnail

“IT-ul românesc are un potenţial foarte mare, dar trăim într-o mare bulă, iar de aici nu putem să ieşim decât prin promovare şi culturalizare a tot ceea ce înseamnă antreprenoriat”, susţine Teodor Blidăruş, fondatorul firmei româneşti de tehnologie Softelligence şi preşedintele Asociaţiei de Software, la evenimetul Romanian Business Leaders Summit. El crede că tinerii care lucreză în domeniu şi au salarii mari se complac într-o zonă de confort care ne împidică să evoluăm economic şi ca societate.

Bula despre care vorbesc este cea în care avem tineri, între 25 şi 40 de ani, care nu au absolut nicio motivaţie să schimbe lumea.

Sunt plătiţi cu 3.000 - 4.000 de euro net, pe lună, au maşină, casă, familii etc. Şi-au îndeplinit visurile, dar se află într-o mare zonă de confort. Din păcate, acest lucru ne împiedică să evoluăm, să facem din România, din Bucureşti, Cluj şi alte oraşe să-şi atingă potenţialul.

Până la urmă asta face diferenţa dintre noi, ca oameni, şi inteligenţa artificială – antreprenoriatul, iniţiativa, riscurile pe care ni le asumăm, uneori iraţionalul - a mai spuns Teodor Blidăruş, la summitul Romanian Business Leaders.

M-aş întoarce la perspectiva aceasta, din afara tehnologiei şi aş spune ca acesta este lucrul pe care trebuie să îl schimbăm fundamental la nivelul României ca să putem să jucăm rolul pe care noi putem să îl jucăm, într-un mod sustenabil. Iar românul tot timpul a reuşit să creeze nişte lucruri minunate cu resurse minime.

Ne aflăm într-o bulă la nivel de IT, dar ideal ar fi să exploatăm această bulă şi să producem la nivelul următor. Cred că Bucureştiul şi Clujul pot să devină acest punct de inflexiune pentru tot ce înseamnă Europa Centrală şi de Est, bineînţeles mai este şi Polonia, dar cred că avem toate calităţile şi pe măsură ce vedem că software-ul cucereşte lumea, în următorii zece ani, asta este singura noastră şansă să reuşim să micşorăm prăpastia dintre noi şi ţări precum Germania sau Statele Unite. - adaugă preşedintele ANIS.

Frica riscului investiţiilor pe termen lung

În realitate să fii antreprenor îţi conferă o siguranţă mult mai mare pentru orice alt job, decât orice altceva ce ţi se va întâmpla în viaţă, prin ceea ce reuşeşti să înveţi, cum înveţi să te descurci.

Îmi spunea cineva la un moment dat care lucrează într-o corporaţie: m-aş gândi şi eu să încep o afacere, dare acum am un buget de 50 de milioane euro şi voi pleca în momentul în care voi simţi că pot să produc şi eu 50 de milioane euro. Greşit! Cele 50 de milioane nu sunt ale tale, ar fi ideal să poţi să produci 1 milion, dar pe care să-l produci tu pentru tine. Desigur, nu va fi un milion în buzunarul tău, cu toţii ştim asta, dar vei învăţa cum este să construieşti un asset de un milion, sau de jumătate de milion, iar acest lucru este cel mai sigur lucru pe care poţi să îl faci pentru viitorul tău.

În IT ai acea “siguranţa imediată”, (n.red. nu există riscul investiţiei pe termen lung). Dacă tu mâine începi o firmă şi ai dat-o de gard, te duci şi te angajezi imediat într-o companie  - a subliniat Teodor Blidăruş.

Cifra de afaceri a sectorului de software şi servicii IT a crescut cu 11,3%, în 2016 comparativ cu 2015, si va depaşi în 2017 pragul de 4 miliarde de euro, arată un studiu ANIS.

Aceste venituri se datorează în primul rând exporturilor de software şi servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% faţă de 2015. În acelaşi timp, valoarea pieţei interne este în scădere cu 5,7% faţă de 2015.

Exportul de software şi servicii IT a ajuns în 2016 la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult faţă de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creştere şi va atinge 79% în 2020, în conditiile curente ale pietei.

 

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, o ţară mai bună pentru români.

Parallax

Vizualizari
5005
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Red
Guard
Ce mă enervează articolele astea.
1. Câștigă 3000 - 4000 de euro. Da. Câți? 1000? 10.000? Oricum ăia sunt puțini. Șansa să te angajeze cineva pe așa o sumă e infimă. Poate dacă lucrezi 7 zile pe săptămână / 12 ore pe zi. Am spus la un interviu că deja câștig vreo 3000 de euro și țintesc spre 5000. Gata, acolo s-a încheiat interviul.

2. Ce să investeși/riști? Faci câteva mii de euro cât timp? Un an, doi, zece? Până la un moment dat când nu mai poți sta zi-lumină la calculator. Am început să fac și eu acești mii de euro după peste 10 ani de experiență (petrecuți cu 450 - 700 de euro pe lună) și asta prin pur noroc. Ești un nimeni, un anonim, cine poate să valideze că ești bun? Exact, nimeni, și pentru asta nimeni nu îți dă mulți bani.

Acum eu am renunțat, lucrez 3 zile pe săptămână și dacă mi-aș vedea interesul nu aș mai lucra deloc. Ce am obținut de banii câștigați? Nimic. Slavă Cerului că nu mi-am făcut vreun credit. Toată ziua am de-a face cu persoane care habar nu au ce înseamnă să dezvolți un produs software, mi se „recomandă” tot felul de soluții încurcate, marea majoritate a programatorilor sunt indieni și ce repari astăzi ei strică mâine. Măcar dacă ar fi un software complex, dar nu, nu pot scrie citirea și salvarea unei informații în baza de date dacă nu le spui pas cu pas. Lucrez cu niște aplicații cică făcute de vest-europeeni (deși știu că sunt făcute de indieni și licențiate de europeni), software-ul ăla pentru cardul de sănătate e mai stabil. Dezvoltare software, o profesie de toată jena.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri