Claudiu Zamfir

Mirajul investițiilor uriașe în startup-uri: Antreprenor american reținut sub acuzația că a umflat veniturile companiei, pentru a atrage 123 milioane dolari. „Suntem șocați”

Thumbnail

Un antreprenor american, fondator al unui startup de prevenire a fraudelor în tranzacțiile pe internet, a fost reținut, joi, în statul Nevada, fiind acuzat de procurori și de agenții FBI că ar fi „umflat”  veniturile firmei cu sume inexistente și că a convins astfel investitorii să acorde companiei sale o finanțare de 123 de milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat oficial al FBI și al Departamentului Justiției al SUA, antreprenorul american Adam Rogas, cofondator și fost CEO (director general) și CFO (director financiar) al companiei NS8, din Las Vegas, a fost pus sub acuzare pentru presupuse fraude legate de piața de capital, oferire și vânzare de acțiuni și fraude electronice.

FBI și procuratura îl acuză pe Rogas că ar fi folosit „date financiare frauduloase” pentru a obține finanțări de 123 de milioane de dolari pentru compania sa, NS8, din care el personal ar fi luat aproximativ 17,5 milioane de dolari.

Potrivit acuzațiilor agenților FBI și procurorilor americani, Adam Rogas ar fi modificat date financiare, indicând  încasări de la clienți și solduri bancare în valoare de 40 de milioane de dolari, care nu existau în realitate. În perioada ianuarie 2019 - februarie 2020, el ar fi „umflat” cu 40-95% activele companiei NS8 cu date fictive.

„În procesul de strângere de fonduri, Rogas le-a furnizat și rapoarte bancare falsificate auditorilor care derulau procesul de due diligence pentru potențialii investitori”, mai spun autoritățile americane.

Cu cei 123 de milioane de dolari strânși de la investitori, startup-ul s-a apucat să facă achiziții, iar în acest proces Rogas, personal și printr-o altă firmă a sa, a încasat 17,5 milioane de dolari de la NS8.

Pare ironic că fondatorul unei companii concepute să prevină frauda online s-ar implica el însuși în activități frauduloase, dar acum chiar asta considerăm noi că a făcut Adam Rogas”, a declarat directorul asistent al Biroului Federal de Investigații (FBI), William F. Sweeney Jr.

Adam Rogas a fost reținut de procurori pentru a fi dus în fața unui judecător, el fiind practic nevinovat cel puțin până la verdictul instanței.

Separat, autoritatea americană de reglementare a burselor și valorilor mobiliare (SEC) a anunțat, vineri, o acțiune împotriva lui Adam Rogas, vizând un sechestru pe averea sa.

Runda de finanțare de 123 de milioane de dolari la care se referă cazul de la FBI a fost anunțată cu surle și tobe de startup-ul NS8, în iunie 2020, la momentul finalizării investiției. Runda a fost condusă de două mari fonduri de investiții: Lightspeed Venture Partners și AXA Venture Partners.

Lightspeed Venture Partners a declarat, printr-un reprezentant, pentru Forbes: Suntem șocați de această veste și am început să îi informăm pe partenerii noștri LP (limited partners - investitori care au participat la finanțare sub egida Lightspeed- n.r.). Ar fi prematur să comentăm mai mult în acest moment”.

Acest incident - chiar dacă nu este nimic dovedit, cel puțin până acum - poate aminti de scandaluri răsunătoare din lumea startup-urilor de tehnologie, cum ar fi cazul Theranos sau, mai recent, Wirecard.

Parallax

Vizualizari
3014
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri