Raluca Abrihan

Antreprenor IT: 2019 va fi un an al premierelor. Aproape 150 milioane de euro pentru investiţii de tip venture capital în startup-urile româneşti

Thumbnail

Anul 2019 va fi unul al premierelor dacă ne uitam la banii care sunt în piaţă, în special pentru inovare. Va fi probabil pentru prima dată când vor fi disponibili intre 120 şi 150 de milioane de euro în fonduri de investiţii de tip venture capital, ceea ce are un impact major asupra ecosistemului antreprenoral şi de startup-uri din IT din România, susţine Teodor Blidăruş, fondatorul firmei româneşti de tehnologie Softelligence şi preşedintele Asociaţiei de Software.

Aceasta suma disponibilă pentru investiţii VC, alături de celelalte instrumente de finanţare – bancare, de private equity, este un barometru interesant asupra a două lucruri: cum se uita investitorii în zona de startup-uri, dacă sunt banii aştia, înseamnă că există un potenţial extraordinar, şi pe de altă parte, investiţiile de tip VC sunt cele care vin să favorizeze şi să-i ajute pe cei care vor să facă nişte bani în urma scalării.

Ma uit la asta ca la un mare ajutor pentru ca până în 2025 să ajungem la targetul propus pentru piaţa, o valoare de 15 miliarde de euro. Doar prin modalitatea actuală de creştere va fi imposibil să ajungem acolo, explică preşedintele ANIS.

Piața internă de software și servicii IT în 2017 a crescut cu doar 2,1% față de anul trecut, ajungând la 975 milioane de euro, arată Asociaţia patronilor din software. Cifra de afaceri totală a sectorului IT a crescut cu 11 procente în 2017, comparativ cu 2016, atingând pragul de 4 miliarde de euro, în condițiile în care, în ediția precedentă a studiul ANIS, analiștii au estimat că va depăși această valoare în 2017. Pentru 2018, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software și servicii IT să jungă la 4,5 miliarde de euro.

Exportul de software și servicii IT contribuie decisiv, cu 3.025 miliarde de euro, mai exact 75.6%, la valoarea întregului sector IT, în creștere cu peste 14% față de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2.1%), de la 955 milioane de euro cât au fost înregistrați în 2016, la 975 de milioane în 2017. Din totalul exportului de produse și servicii IT, aproximativ 75% merge către piața europeană, 22% către cea americană, restul fiind direcționat către alte piețe.

Companiile din top 10 generează circa un sfert din valoarea pieței. De asemenea, din topul 300 al celor mai mari companii de software și servicii IT care activează pe piața locală, 40% sunt firme românești. Situația sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT este următoarea: industrial – 22%, sectorul public – 20%, banking – 16%, telecom – 11%, utilități, retail, servicii – câte 8%.

Cred că există câteva premise ca noi să putem să începem tranformarea industriei. Desigur sunt câteva elemente importante de care trebuie să ţinem seama şi nu doar noi, ci şi Guvernul. Cum facem ca aceste companii şi competenţele care creează aceste companii să rămână în ţară, este principala noastră întrebare şi preocupare.

Noi dorim ne dorim inovare, vrem să o punem în piaţă şi apoi să o exportăm, dar trebuie să fim extrem de conştienţi că există un deficit major în tot ceea ce înseamnă a pune în piaţă inovaţia din IT. Ea nu poate fi pusă în piaţă doar cu specialişti în IT, e nevoie şi de oameni care să înţeleagă business, marketing, vânzări. Dacă vă uitaţi la peisajul de business românesc vedem că nu sunt foarte multe companii care să poată face asta.

Din această perspectiva mai avem de făcut paşi importanţi, în aşa fel încât oameni din zonele conexe IT ului, care că nu este o bulă, este o parte dintr-un ecosistem, să poată să-şi desfăşoare acest potenţial, a mai spus Teodor Blidăruş.

Vânzările firmelor de software şi servicii IT din România, sub aşteptări, anul trecut

Parallax

Vizualizari
1295
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri