Raluca Abrihan

Doar jumătate din angajații români se simt susținuți de angajatorul lor în pandemie - studiu

Thumbnail

Doar jumătate din angajații din țara noastră (54.38%) simt că sunt susținuți de angajatorul lor, mental și emoțional, în timpul pandemiei, față de media globală, de 71%, conform studiului. O diferență de peste 15% se remarcă între angajații români și cei din alte țări din Europa de Est în ce privește numărul celor care spun că au echipamentul și tehnologia pentru a face față digitalizării la serviciu (54.63% față de 70% în Europa de Est și 79% media globală), potrivit studiului Randstad Workmonitor.

Procentul celor mulțumiți de locul lor de muncă este considerabil mai scăzut în România (43.50%), comparativ cu alte țări din această parte a Europei (75%).

Studiul Randstad Workmonitor Decembrie 2020 a identificat principalele tendințe de pe piața muncii, manifestate în a doua parte a acestui an.

Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoană să se angajeze în altă companie, în următoarele șase luni) se menține relativ constant, în ultimii ani, cu o ușoară scădere în 2020. 22.75% dintre români spun că au căutat în 2020 noi oportunități profesionale, față de media declarată de forța de muncă din Europa de Est, de 29%. 20.3% dintre aceștia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul țărilor din regiune.

Puterea a trecut de la angajați, la angajatori

Pentru aproape 40% dintre angajații din țara noastră (procent aliniat cu media globală), a fost provocator să învețe noi abilități pentru a se adapta la lucrul în perioada pandemiei. Nevoia de a adopta rapid noi tehnologii determină îngrijorarea lor cu privire la măsura în care sunt pregătiți să facă față muncii în noua eră digitală, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care siguranța locului de muncă este o preocupare pentru mulți dintre ei.

Într-un singur an, puterea a trecut de la angajați la angajatori, care se află acum în situația de a alege dintr-o ofertă mai mare de forță de muncă. Cu toate acestea, aproape 50% din angajați consideră că, în perioada post-Covid, companiile vor avea dificultăți să găsească talentele potrivite.

Ce urmează după Covid-19

Întrebați ce așteaptă de la organizația unde lucrează, după ce se încheie perioada Covid-19, 64% din repondenții din Europa de Est au numit pe primul loc siguranța locului de muncă.

Abilitatea și capacitatea de a lucra de acasă s-au dovedit esențiale pentru supraviețuirea multor afaceri. Există numeroase beneficii date de mutarea biroului la domiciliu, precum reducerea impactului asupra mediului, economisirea timpului petrecut în trafic, mai mult timp alături de familie ș.a. Cu toate acestea, experții în sănătate mentală atrag atenția asupra faptului că lipsa interacțiunii sociale poate afecta sănătatea psihică și fizică, pe termen lung.

Ce spun angajații despre posibilitatea de a continua să lucreze separat de colegii pe care acum câteva luni îi vedeau zilnic? Cercetarea Randstad Workmonitor Decembrie 2020 relevă că aceștia își doresc și timp petrecut la birou, atât pentru interacțiunile sociale, cât și pentru avantajul de a avea un spațiu de lucru unde să nu fie distrași. Nu în ultimul rând, sunt de luat în considerare beneficiile care îi așteaptă acolo, precum masa zilnică gratuită asigurată. Programul de lucru hibrid, constând în împărțirea locației de lucru între domiciliu și birou, este preferat de majoritatea repondenților. În acest sens, 38% din români spun că își doresc să lucreze și de acasă, după criza Covid-19. O altă preferință care se evidențiază pentru etapa post-pandemie este programul de muncă flexibil.

Responsabilitatea dezvoltării profesionale

Legat de dezvoltarea abilităților necesare pentru a avansa în carieră, cel mai scăzut procent este înregistrat de cei care consideră că aceasta este responsabilitatea lor și nu a angajatorului. Cu toate acestea, 84% din angajații din Europa de Est declară că au inițiativa învățării de noi competențe și sunt încrezători că au abilități transferabile, care contribuie la valoarea lor pe piața muncii.

Lansat în anul 2003, Randstad Workmonitor include în prezent 34 de piețe din Europa, Asia-Pacific, America de Nord și America de Sud. Scopul acestuia este de a identifica gradul de mulțumire în mediul de lucru, probabilitatea schimbării serviciului în următoarele șase luni și furnizează o înțelegere detaliată a tendințelor de pe piața muncii. Studiul este realizat online, în rândul angajaților cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Eșantionul pe România a fost de 800 de repondenți, la nivelul mediei globale. Rezultatele ediției din decembrie au la bază interviuri realizate în perioada 13-26 octombrie, 2020.

Parallax

Vizualizari
748
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri