Denisa Crăciun

60% dintre angajații români ar refuza o ofertă mai bună de job dacă ar avea o experiență neplăcută în timpul recrutării (studiu)

8 din 10 candidați români și-ar schimba jobul pentru venituri mai mari

Angajații români și-ar schimba jobul pentru venituri mai mari și oportunități de dezvoltare, potrivit unui studiu  care mai arată că 60% ar refuza o ofertă bună dacă au o experiență negativă în timpul recrutării.

8 din 10 români sunt deschiși să-și schimbe jobul, procentul lor fiind egal cu media globală, arată un studiu BestJobs, „Future of recruitment”, în parteneriat cu The Network și Boston Consulting Group.

Studiul a fost realizat în perioada august-septembrie 2022 pe un eșantion de peste 90.000 de oameni din 160 țări din întreaga lume. La sondaj au răspuns 1.121 de români cu vârsta de peste 21 de ani. În ceea ce privește ultimul nivel al studiilor absolvite, 12% sunt absolvenți de liceu, 40% au absolvit o facultate, iar 37% au studii de master.

Astfel, pentru români, un salariu mai mare, beneficiile extrasalariale mai bune (80%), oportunitățilede a progresa în carieră (37%) sau o poziție mai interesantă, ce presupune un anumit nivel de experiență (36%) sunt printre cele mai importante beneficii la care candidații se așteaptă în ofertă.

Totodată, 60% ar refuza o ofertă bună dacă, în timpul procesului de recrutare, au o experiență negativă.

De asemenea, angajații români își doresc mai mult un echilibru între job și viața privată și aprecierea meritelor la locul de muncă, comparativ cu media globală, potrivit studiului.

Aprecierea din partea șefilor pentru munca depusă este mai mult un factor determinant în căutarea unui job pentru români, decât pentru candidații din alte state (33% față de 14%), iar echilibrul dintre viața profesională și cea privată este important pentru 41% dintre români față de 19% dintre candidați la nivel global.

„În contextul socio-politico-economic actual, românii au învățat să fie mai prudenți. Așadar, preocuparea mai mare pentru planificarea pe termen lung a carierei și nevoia de stabilitate și siguranță financiară este o tendință observată tot mai mult la nivel național”, a spus Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

Alte rezultate ale studiului:

  • salariul și bonusurile reprezintă un „deal breaker” pentru 53% dintre români și 21% dintre candidații din alte țări;
  • pentru 48% dintre români versus 14% dintre candidații din alte țări un factor determinant este timpul liber plătit;
  • salariul, bonusurile și echilibrul dintre viața profesională și cea privată sunt mai presus de siguranța locului de muncă, care este un deal breaker pentru 35% dintre români și 15% dintre candidați la nivel global.

Persoanele din diferite categorii țintă apreciază în mod diferit flexibilitatea locului de muncă și/sau a programului de lucru.

Spre exemplu, persoanele care lucrează în IT pun preț mai mare pe flexibilitate, spre deosebire de persoanele care nu își desfășoară activitatea profesională la un birou (45% versus 22%).

La fel ca alte state, românii preferă modelul de muncă hibrid, urmat fiind în topul preferințelor de munca exclusiv de la birou.

În plus, 73% dintre români și-ar dori un loc de muncă stabil și un echilibru între viața profesională și cea privată, astfel încât să aibă timp pentru familie, prieteni și hobby-uri, față de 69% dintre candidații din alte state.

Spre deosebire de media globală, românii sunt mai motivați să se alăture unei companii și ulterior să avanseze într-o poziție de conducere (41% versus 36%). Totodată, 34% spun că își doresc să lucreze cu tehnologii interesante.

Studiul mai arată că spiritul antreprenorial nu este atât de dezvoltat la nivel național (11%), comparativ cu media globală (16%) și românii preferă un loc muncă cu normă întreagă în detrimentul unui job cu jumătate de normă, care le-ar permite să își desfășoare propriile proiecte în paralel.

Parallax

Vizualizari
178
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri