Denisa Crăciun
Aproape jumătate dintre angajații români spun că sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de locul lor de muncă actual, în timp ce 32% se declară mulțumiți, potrivit unui sondaj realizat de o platformă online de joburi.
Satisfacția la locul de muncă se situează la cel mai scăzut nivel în ultimii 3 ani, conform studiului Bestjobs. În 2023, 37% dintre angajații chestionați spuneau că nu sunt mulțumiți de jobul lor, iar în 2022, 32%.
În 2024, 6 din 10 angajați spun că satisfacția scăzută la job le afectează negativ viața personală. Acest impact ridică întrebări legate de echilibrul muncă-viață personală, mai ales că 42% dintre angajați se declară foarte nemulțumiți de acest aspect, iar 34% reușesc cu greu să mențină o formă de echilibru.
Creșterea veniturilor reprezintă principala nevoie a angajaților, afectați de instabilitatea economică și de efectele tot mai puternice ale inflației, 55% dintre aceștia considerând că o majorare salarială le-ar aduce mai multă satisfacție la locul de muncă. Alte aspecte importante includ un program mai flexibil (11%), posibilitatea de a lucra remote (10%) și aprecierea din partea șefilor (10%).
„Rezultatele sondajului bestjobs arată clar că angajații își doresc mai mult sprijin financiar. Doar 6% dintre angajați prioritizează promovarea profesională, vizibilitatea sau reputația, rezultatele evidențiind că siguranța financiară este mai importantă decât dezvoltarea profesională pentru mulți dintre aceștia.” declară Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs
60% dintre angajați spun că veniturile lor sunt sub media pieței, în timp ce doar 20% le percep ca fiind corecte în raport cu valoarea și expertiza lor. În ceea ce privește creșterile salariale, 59% dintre respondenți nu au beneficiat de nicio majorare în ultimul an, în timp ce 26% au primit o creștere de 10-15%.
În privința beneficiilor extrasalariale primite la job, cele mai frecvente sunt bonurile de masă (61%), abonamentele la clinici medicale private (24%), bonusurile de performanță (24%), decontarea transportului (20%) și posibilitatea de a lucra remote (18%). Totuși, angajații își exprimă dorința pentru mai multe zile de concediu (29%), vouchere de vacanță (24%) și o extindere a bonusurilor de performanță (21%).
Incertitudinile și temerile angajaților alimentează nivelul de stres și burnout-ul la job. Printre principalele motive de stres se numără volumul de muncă tot mai crescut (15%), îngrijorările legate de starea de sănătate (15%) și teama de concediere (13%). În plus, 42% dintre angajați se confruntă cu simptome de burnout, ceea ce subliniază nevoia de strategii eficiente pentru reducerea stresului și sprijinirea echipelor într-un mod sustenabil.
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie, pe un eșantion de 1.215 de utilizatori de internet.