Raluca Abrihan

Angajatele din România cred că munca de acasă le-a îngreunat considerabil jobul - sondaj

Thumbnail

64% dintre femei au declarat că au fost afectate cel mai mult de izolarea impusă de măsurile de restricție. 58% au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă și numai 26% au considerat telemunca drept o măsură pozitivă. 16% au evitat să se pronunțe în această privință, potrivit unui sondaj realizat de o companie de consultanță.

Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, în rândul a 350 de femei, 7 din 10 respondente au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viață.

68% au menționat degradarea relațiilor sociale (familie, prieteni, rude) drept principal efect negativ.

,,Pandemia a schimbat radical obiceiurile femeilor. Dacă înainte aveau un program de lucru strict, se îmbrăcau, se machiau, se pregăteau pentru job și socializau la locul de muncă, odată cu pandemia s-au trezit izolate acasă, nevoite să lucreze online. O schimbare care a generat frustrări, dezamăgiri și, în unele cazuri, probleme medicale’’, arată concluziile barometrului Frames & Amca Medical.

Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme în relațiile sentimentale.

Pentru cele căsătorite sau aflate într-o relație în care locuiesc împreună cu partenerul, pandemia le-a pus într-o situație inedită. 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să își cunoască mai bine partenerii. Numai 14% au declarat că această situație nu a adus niciun fel de schimbări în relație.

"Dacă înainte de pandemie, se vedeau mai mult seara și în weekend, odată cu restricțiile, partenerii au trebuit să locuiască împreună, să se cunoască mai bine. Munca de acasă, problemele de spațiu, cele gospodărești, frustrările generate de izolare au afectat puternic unele cupluri, de unde și numărul foarte mare de cazuri de divorț. Pe alții însă i-a unit, i-a făcut să fie mai apropiați, să conceapă copii, iar 2021 va fi, cu siguranță, un an în care vom vedea mai mulți nou-născuți decât în anul precedent’’, arată cercetarea.

Pentru femeile neimplicate într-o relație, pandemia a generat, de asemenea, în principal efecte negative. 82% dintre femei au declarat că, în 2020, le-a fost dificil să își găsească un partener.

43% au apelat la serviciile online, numai 38% au ieșit la întâlniri și doar 24% au închegat o relație pe care o consideră serioasă.

Printre altele, pandemia COVID le-a făcut pe femei să fie mai atente la sănătate ca oricând.

Întrebate cât de des mergeau la medic înainte de pandemie, 61% au declarat că doar când aveau nevoie, 21% o dată pe an, 11% se prezentau la controale medicale trimestrial și numai 7% ajungeau la medic o dată pe lună.

Pandemia, cu provocările ei, le-a determinat să-și reevalueze percepția legată de prezența la medic.

83% dintre respondente au trecut pe lista de priorități, pentru 2021, pe primul loc starea de sănătate, incluzând aici și starea fizică, urmată de locul de muncă (67%), relație (54%), familie (47%) și activitățile gospodărești (41%) . Interesant este că din ce în ce mai multe femei sunt interesate de imaginea personală (31%).

"Înainte de pandemie, prea puține doamne și domnișoare veneau la controale de sănătate. Prea puține erau interesate de prevenție și se prezentau la medic doar când aveau probleme. Iată că pandemia le-a făcut să înțeleagă mai bine rolul prevenției, importanța unei vieți sănătoase’’, afirmă dr. Edu Antoine, de la AMCA Medical.

Întrebate ce își propun, din punct de vedere al stării de sănătate, 52% dintre femei au declarat că vor să meargă la medic trimestrial, 23% lunar și 17% când au nevoie. Numai 8% au evitat să răspundă la această întrebare.

"Starea de sănătate, cu multiplele sale valențe – afecțiuni medicale, greutate, tonus, etc, a devenit o prioritate și răspunsurile barometrului confirmă interesul pentru prevenție. Dacă înainte de pandemie, 61% ajungeau la medic doar când aveau nevoie, acum 52% vor să o facă trimestrial, iar numai 17% doar când au nevoie. E o schimbare de percepție pe care o punem în legătură cu COVID-ul și, mai ales, cu dorința de a adopta un stil de viață mai sănătos’’, a declarat dr. Andreea Avram, de la AMCA Medical.

După un an 2020 cu un record negativ în privința natalității, percepția româncelor legate de acest subiect pare că se schimbă.

54% dintre femeile fără copii, chestionate în cadrul barometrului, spun că și-ar dori să rămână însărcinate, chiar și în condițiile grele de pandemie. Numai 23% spun că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.

Româncele privesc viitorul cu optimism, 78% dintre ele fiind de părere că vom depăși pandemia în 2021 și că lucrurile vor reveni la normal.

Un alt aspect interesant reieșit din barometrul Frames & Amca Medical. 57% dintre respondente sunt decise să revină la serviciu, la birou, și numai 21% vor să lucreze în continuare de acasă.

Barometrul Frames & Amca Medical a fost realizat în perioada 12-20 februarie 2021, pe un eșantion de 350 de femei, prin chestionare online, email și telefonică.

Parallax

Vizualizari
1077
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri