Denisa Crăciun

Analiză: Zeci de mii de IMM-uri ar putea fi închise din cauza scumpirilor

Thumbnail

Scumpirea materiilor prime și a serviciilor de suport, dar și creșterea costurilor cu utilitățile, ar putea duce la închiderea a zeci de mii de IMM-uri pentru că nu ar mai putea face față inflației, potrivit unei analize.

Astfel, firmele, oamenii de afaceri ar trebui să se informeze din timp despre dinamica afacerilor partenerilor și să ia măsuri de prevenție, pentru a evita blocajele de pe lanțurile economice, conform unei analize Sierra Quadrant.

Multe companii vor alege, în 2022, să își salveze resursele, optând pentru calea dezintermedierii – mai puține linii de business, cu parteneri mai stabili și cu volume adaptate condițiilor economice.

Alegerea vine pe fondul economiei tot mai vulnerabile și creșterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii și utilități (energie electrică, gaze, carburanți), dar și ca urmare a scăderii semnificative a consumului și lipsei investiților.

Potrivit analiștilor, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfășura business-urile în mare parte din economie, atâta timp cât scumpirile vor continua.

„Așa cum estimam încă din toamnă, iureșul scumpirilor sapă puternic la temelia încrederii în mediul de afaceri. Confruntate cu costuri din ce în ce mai mari, firmele și-au redus volumele operaționale iar business-ul pe banii altora – adică pe cei ai partenerilor a devenit preponderent în economie”, arată analiza.

Potrivit experților, pe fondul provocărilor economice, a ajuns o misiune imposibilă să comanzi produse sau servicii cu plata într-un termen acceptabil. Majoritatea firmelor, mai ales din zona de producție, a ales să perceapă avansuri tot mai mari.

„Când prețurile cresc de la o zi la alta, acest comportament poate fi înțeles. Nimeni nu vrea să riște să cadă în capcana neplății facturilor, să își riște resursele și așa puține. Creșterea dobânzilor bancare și înăsprirea condiților de creditare vine să pună gaz pe foc în această situație, amplificând și mai mult reticența oamenilor de afaceri”, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Blocajul financiar se află în prim-plan

Potrivit datelor oficiale, pe fondul problemelor operaționale, blocajul financiar din economie  a continuat să se accentueze în 2021, depășind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020.

„În acest început de an, primim semnale negative mai ales din sectorul construcțiilor, unul dintre barometrele cele mai sensibile ale stării economiei. Creșterea puternică a costurilor de producție și scumpirea finanțării bancare a determinat înghețarea multor investiții. Și în comerț, scăderea accelerată a consumului, generată de scumpirile în lanț, a dus la o accentuare a blocajului financiar, multe firme aflându-se în dificultate și luând decizia de a limita business-ul la nivelul de supraviețuire”, mai arată analiza.

Conform analiștilor, acest lucru se întâmplă și pentru că multe firme nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri.

Slab capitalizate, fără buffere financiare (rezerve corporative, linii de finanțare bancară) pentru astfel de perioade, multe dintre IMM-uri vor fi victime de serviciu în acest iureș al scumpirilor care a cuprins întreaga lume. Spre exemplu, pentru o firmă care aduce produse din China, dincolo de scumpirea acestora, costurile de transport au crescut de la 5000 de dolari/container la 15-25.000 dolari. În aceste condiții, un plan de afaceri coerent și predictibil este greu de pus în practică”, susține Ovidiu Neacșu.

În aceste condiții, potrivit estimărilor companiei, după ce, anul trecut, peste 100.000 de firme și-au închis porțile pe fondul provocărilor generate de criză, numărul companiilor cu probleme ar putea crește cu cel puțin 50% în primul semestru din acest an.

Lipsa de predictibilitate generează neîncredere. E foarte dificil, de exemplu, să îți conturezi un plan de afaceri în 2022, mai ales în zona de producție, în condițiile în care fotografia zilei indică o plafonare a prețurilor la energie și gaze pentru IMM-uri doar pentru 2 luni, până la 1 aprilie. Ce se va întâmpla după acea dată? Va interveni o nouă plafonare, se vor plăti prețurile pieței, se va reduce tva?”, consideră partenerul Sierra Quadrant.

Cum ne protejăm afacerile în 2022

Deprecierea condițiilor de business din România necesită un comportament adecvat din partea celor care vor să supraviețuiască și, totodată, să exploateze oportunitățile generate de criză.
Inflația, accentuarea blocajului financiar, deprecierea cursului euro, criza din piața forței de muncă și limitarea accesului la finanțare se traduc, deja, într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business.

„Reticența companiilor în a deschide noi linii de business s-a accentuat în acest început de an și riscă să se extindă în următoarele 6 luni, pe fondul provocărilor generate de sezonul rece. O dezghețare a apetitului pentru business vedem abia după mijlocul anului. Perspectiva s-ar putea concretiza dacă, de exemplu, inflația se va tempera în lunile următoare. Mai sunt și alți factori importanți precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE și limitarea creșterii costurilor de finanțare”, arată analiza.

În aceste condiții, în primul rând este esențial ca firmele, oamenii de afaceri, să se informeze din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor.

Informația este esențială în afaceri. Utilizând servicii de management al riscului comercial, veți afla din timp dacă partenerul respectiv prezintă o situație financiară solidă”, spun experții.

Restructurarea afacerilor cu probleme, pentru a preveni falimentul și blocajele pe lanțurile economice, ajustarea planurilor pentru 2022 pornind de la analiza performanței partenerilor și deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spații comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcții secundare, ar trebui să fie în prim-plan.

Gestionarea optimă a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilanț, în general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alături de reconsiderarea investițiilor vor ajuta, totodată, la prevenirea unor situații de risc.

Reducerea maturității contractelor cu partenerii de afaceri și corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate și indicatorii de performanță variabilă ai furnizorului reprezintă elemente esențiale ale politicii de evitare a problemelor economice”, spun experții.

În plus, „criza este, totodată, și o oportunitate pentru cei care știu să își gestioneze bine afacerile. Slăbirea lanțurilor comerciale, dispariția din piață a unor competitori va lăsa loc celor care investesc în perspectivă, care știu să profite de vulnerabilitățile, de dinamica piețelor’’, a mai spus Ovidiu Neacșu.

Parallax

Vizualizari
1842
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri