Raluca Abrihan

Obligații fiscale 2019: Ce declaraţii trebuie să depună firmele şi contribuabilii în octombrie

Thumbnail

Calendarul obligațiilor fiscale pentru luna octombrie a fost publicat pe site-ul ANAF. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România vor depune Declarațile informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente. Iată ce alte declaraţii trebuie să depună firmele şi contibuabilii în această lună.

Potrivit documentului, în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 zile de prezență în România, se depune de persoana fizică sosită în România care are o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România", transmite ANAF, citat de Mediafax.

De asemenea, cu 30 de zile înaintea plecării din România, se depune de persoana fizică rezidentă în România, precum și persoana fizică nerezidentă care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

Totodată, se depune de către persoanele juridice române, de către asocierile și alte entități fără personalitate juridică, de deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române și de către reprezentanții legali, desemnați potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății declarația de înregistrare fiscală/declarația de mențiuni/declarația de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică sau declarația pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal.

În 7 octombrie, se depune de către contribuabilii înregistrați în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar, declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România.

Conform ANAF, în 10 octombrie, se depune de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, declarație de înregistrare fiscală/declarație de mențiuni/declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică.

În 15 octombrie, se depune de către destinatarii înregistrați și reprezentanții fiscali pentru achizițiile și livrările de produse accizabile depunerea Situației centralizatoare privind achizițiile și livrările de produse accizabile pentru luna precedentă. În aceeași zi, se depune de către operatorii economici care dețin autorizații de expeditor înregistrat Situația centralizatoare privind livrările de produse accizabile pentru luna precedentă.

În 21 octombrie, persoanele impozabile nestabilite în U.E. care prestează servicii electronice de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune persoanelor neimpozabile și persoanele impozabile stabilite în U.E., dar în alt stat membru decât statul membru de consum care prestează servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune vor depune declarației specială de taxă pe valoarea adăugată pentru trimestrul precedent (sistem VOES).

Plătitorii din drepturi de proprietate intelectuală, din salarii și asimilate salariilor, din premii și jocuri de noroc, obținute de nerezidenți vor depune, în 25 octombrie, plata impozitului reținut la sursă în luna precendentă. În aceeși zi, contribuabilii care aplică la sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit annual, cu plăți anticipate efecutate trimestrial vor depune efectuarea plății anticipate privind impozitul pe profit, aferentă trimestrului III din 2019.

În 30 octombrie, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România vor depune Declarațiile informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente.

În 31 octombrie, benefiaciarii scutirilor de accize vor depune cererea de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul Fiscal.

Parallax

Vizualizari
1532
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri