Claudiu Zamfir

Americanii de la Intel ridică 3 fabrici în Germania și Polonia, investiții de circa 35 miliarde euro, cu subvenții

germania-polonia-dreamstime

Producătorul american de cipuri Intel urmează să construiască două fabrici de semiconductori în Germania și o a treia unitate, complementară, în Polonia, investiții de circa 35 de miliarde de euro în total, primind și subvenții guvernamentale.

Luni, Intel a anunțat că a semnat o scrisoare de intenție cu Guvernul federal german, în urma căreia va construi cele două fabrici de semiconductori la Magdeburg, capitala landului Saxonia-Anhalt, în nord-estul țării.

Zilele trecute, ziarul Handelsblatt a dezvăluit că Intel negocia un acord în care să primească de la statul german subvenții în valoare de 9,9 miliarde de euro pentru construcția celor 2 fabrici, potrivit Reuters, citată de News.ro. Inițial, pachetul de stimulente din partea statului german era de 6,8 miliarde de euro.

Acum, Intel spune că a semnat o „scrisoare de intenție revizuită” cu guvernul de la Berlin. Înțelegerea cuprinde „susținere guvernamentală crescută, inclusiv stimulente, care reflectă extinderea scopului și condițiile economice în schimbare, față de momentul în care a fost anunțată inițial investiția” - mai explică gigantul tech american.

Intel a cumpărat terenul pentru proiect încă din noiembrie 2022, iar prima unitate este de așteptat să intre în producție la 4 -5 ani după ce Comisia Europeană va aproba pachetul de stimulente. Proiectul din Germania urmează să creeze 7.000 de locuri de muncă în construcții, în prima fază, 3.000 de posturi tech permanente la Intel, la care se vor adăuga alte zeci de mii de joburi în ecosistemul industriei - susține compania americană.

De asemenea, și companii tehnologice germane vor avea de câștigat. „Siemens este mândră să colaboreze cu Intel pentru a accelera ecosistemul de semiconductori din Europa. Suntem un partener tehnologic cheie în această industrie, susținând fabricanții să extindă și să construiască lanțuri de aprovizionare reziliente” - a declarat Roland Busch, președinte și CEO al Siemens AG.

Cele două fabrici ce vor fi construite de Intel în Germania vor lucra împreună cu o a treia unitate, de asamblare și testare, pe care Intel urmează să o ridice în apropiere de Wrocław, în sud-vestul Poloniei, beneficiind și aici de un pachet de subvenții guvernamentale. În Polonia, noua fabrică Intel va cuprinde investiții de circa 4,6 miliarde de dolari (4,2 miliarde de euro) și va avea 2.000 de angajați Intel.

Cele 3 viitoare fabrici Intel vor lucra împreună cu unitatea existentă a americanilor, din localitatea Leixlip, Irlanda - un ansamblu important de producție de cipuri pe teritoriul Uniunii Europene.

Parallax

Vizualizari
3632
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri