Raluca Abrihan

Cum răspunde şeful Amazon criticilor care spun că ar fi un angajator prost

Thumbnail

Cu peste 560.000 de angajaţi la nivel global, Amazon a devenit unul dintre cei mai mari angajatori din ultimii ani. Însă, presa, angajaţii şi sindicatele din câteva ţări europene îl acuză de condiţii improprii de muncă şi salarii foarte mici. Cum răspunde Jeff Bezos, şeful Amazon, acestor acuzaţii.

După proteste masive în Germania şi Italia – prin care o parte din angajaţi voiau, spre exemplu, anul trecut, să boicoteze Black Friday pentru cel mai mare retailer online din lume, Amazon –, nemulţumirile unor angajaţi din Europa faţă de condiţiile de muncă oferite de gigantul american continuă. Întrebat de publicaţia BusinessInsider.com, cum răspunde acestor acuzaţii Jeff Bezos declară:

În primul rând, cred că atunci când eşti criticat trebuie să te uiţi în oglindă şi să hotărăşti dacă cei care te critică au dreptate. Dacă au, trebuie să faci schimbări.

Şi au ei dreptate?

Nu. În acest caz nu. Am mai fost criticaţi până acum şi am făcut schimbări. Am făcut greşeli şi pot să fac o listă lungă în acest sens (…) Dar în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi salariile pe care le oferim sunt foarte mândru de ele. Spre exemplu în Germania avem 16.000 de angajaţi şi oferim cele mai mari salarii în comparaţie cu alte servicii similare - răspunde Bezos.

Şi adunci care este adevărata problemă în acest conflict? Ese vorba de o luptă a sindicatelor?

Există două tipuri de critici. Cei bine intenţionaţi, care se îngrijorează că un anumit lucru s-ar putea să nu funcţioneze, dar ei îşi doresc ca acel lucru să funcţioneze. Şi ca să dau un exemplu în acest sens – recenziile clienţilor. Când am introdus, în urmă cu 20 de ani, sistemul de recenzii al clienţilor multe edituri s-au arătat nemulţumite pentru că unele dintre recenzii erau negative, drept urmare era o funționalitate controversată la momentul respectiv, dar în timp s-a demonstrat că o strategie bună, ne-am ţinut tari şi am păstrat-o.

O altă categorie de critici sunt cei care au un interes propriu, iar acest gen de critică vine în diferite forme şi dimensiuni. Aceşti critici pot să fie diverse instituţii, competiţia. Drept urmare, când faci ceva într-un nou mod, iar clienţii adoptă această nouă modalitate, ceea ce se va întâmpla de cele mai multe ori operatorii tradiţionali, care nu vor să renunţe la vechea metodă nu te vor plăcea. Ei vor fi acei critici cu un interes personal.

Aşa că, trebuie să te uiţi la tine în oglindă şi să faci diferenţa între cele două tipuri de critici.

Din punctul nostru de vedere avem consilii ale muncitorilor şi o comunicare foarte bună cu angajaţii. Nu credem că avem nevoie de sindicate care să fie intermediare între noi şi angajaţii noştri, dar, bineînţeles, la finalul zilei, alegerea angajatului este cea care contează.

De multe ori le spun oamenilor că atunci când vrei să faci ceva nou, inovativ, trebuie să fii pregătit să fii prost înţeles. Dacă nu îţi permiţi să fii înţeles greşit, atunci nu face nimic nou sau inovativ! - explică şeful Amazon.

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

Amazon va deschide pe 9 mai centrul de dezvoltare de la București.

Compania anunța în 2017 un plan ambițios de extindere în Europa, iar inaugurarea din România este parte a planului.

Prima clădire are 12 etaje și a fost gata anul trecut, fiind în zona Pipera. Amazon ar putea ajunge să aibă peste 1.000 de angajați în România. Compania are un centru de dezvoltare și tehnologie şi în Iași.

Amazon a anunțat obiective impresionante de extindere în Europa, în 2017 planurile fiind de a crește efectivele cu 10.000 în Europa continentală și cu 5.000 în Marea Britanie. Îm total compania are peste 60.000 de angajați în Europa.

Interviul integral cu Jeff Bezos, pe BusinessInsider.com

Citeşte şi:

7 lecţii de afaceri de la Jeff Bezos, fondatorul Amazon, la 22 de ani de la lansarea companiei

Parallax

Vizualizari
9311
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri