Raluca Abrihan

Firmele IT atrag atenţia asupra unor nereguli în ceea ce priveşte ajutorul de 2.500 lei pentru laptopuri dat de Guvern

Thumbnail

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT atrage atenţia ca e nevoie de mai multe informaţii legat de procesul de restituire a diferențelor de bani în cazul în care valoarea echipamentelor achiziționate de angajator este mai mică de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat şi mai subliniază alte câteva neclarităţi.

"ANIS salută inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale referitoare la stabilirea modalității de acordare a sprijinului financiar și a categoriilor de bunuri ce pot fi achiziționate conform art. 6 alin. (1) din OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă. Totodată, Asociația solicită Ministerului clarificări menite să ușureze accesul companiilor la facilitățile acordate", se arată în comunicatul transmis de asociaţie.

Reprezentanţii firmelor IT subliniază că este important ca documentul publicat în Monitorul Oficial în data de 10 septembrie a.c. să cuprindă și data de la care se aplică Ordinul Ministerului pentru achiziția de echipamente. Un alt aspect important îl reprezintă bugetul total alocat pentru astfel de achiziții ori numărul de telesalariați pentru care există buget.

"Aceste aspecte sunt necesare pentru a transparentiza tot procesul de sprijinire a companiilor", transmite ANIS.

De asemenea, Asociația menționează necesitatea detalierii procesului de restituire a diferențelor de bani în cazul în care valoarea echipamentelor achiziționate de angajator este mai mică de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului, și dacă această sumă include sau nu TVA.

ANIS ridică, totodată, problema achiziționării de echipamente doar pentru o parte din angajații care se califică pentru ajutorul de stat.

Concret, Asociația propune scenariul în care o companie are doi telesalariați, iar angajatorul a cumpărat un laptop în valoare de 5.000 de lei, deoarece unul dintre telesalariați avea deja laptop. În acest caz, este necesar de a se specifica în Ordinul Ministerului modul în care compania respectivă va deconta sumele, dacă este vorba despre 2.500 sau 5.000 de lei.

Ordinul Ministerului menționează că decizia de acordare a banilor pentru echipamente revine Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv Directorilor acestora. ANIS atrage atenția asupra subiectivismului acestei hotărâri, în special în contextul achiziționării de licențe software care au modalități diferite de stabilire a prețurilor.

"ANIS dorește să menționeze, de asemenea, necesitatea aplicării sprijinului pentru angajatori și pentru perioada stării de alertă, nu doar pentru cele două luni de stare de urgență", se mai arată în comunicatul Asociaţiei.

Parallax

Vizualizari
2701
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri