Adi Iacob

Airbnb, serviciu online sau companie imobiliară? Curtea Europeană de Justiție va decide pe 19 decembrie

Thumbnail

Ce este Airbnb ― un serviciu online sau  o companie imobiliară? Aceasta este întrebarea la care Curtea Europeană de Justiţie va răspunde pe 19 decembrie, pe fondul nemulţumirilor exprimate de industria hotelieră şi de unele autorități din orașele europene.

Hotărârea ar putea avea consecinţe ample, mai ales că Parisul va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2024, iar Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a decis să promoveze Airbnb pentru cazare în timpul evenimentului, scrie Reuters.

Problema scoate în evidență situațiile cu care se confruntă autoritățile de reglementare atunci cânt trebuie să clasifice noile servicii online care concurează cu serviciile clasice, dar nu sunt supuse acelorași reguli.

În ultimii ani, Airbnb s-a confruntat cu hotelierii și autoritățile unor orașe precum New York, Amsterdam, Berlin sau Paris, care au acuzat compania de de agravarea deficitului de locuinţe şi de scăderea veniturilor rezidenţilor.

Aplicația companiei, care pune în legătură persoane care doresc să îşi închirieze locuinţele parţial sau în totalitate oaspeților temporari, a fost reclamată în justiţie de asociaţia franceză de turism AHTOP. Un procuror din Paris a acuzat Airbnb că încalcă legea Hoguet, care reglementează activităţile agenţilor imobiliari. Ulterior, un judecător francez a cerut opinia Curţii Europene de Justiţie din Luxembourg, care urmează să îşi facă publică decizia pe 19 decembrie.

Airbnb a câștigat sprijinul unui consilier judiciar al Curţii Europene în aprilie, care a spus că această companie ar trebuie tratată ca un furnizor de servicii digitale, liber să îşi desfăşoare activitatea în blocul comunitar. Judecătorii urmează astfel de recomandări în patru din cinci cazuri.

Cu toate acestea, instanța ar putea să ia o decizie şi în favoarea hotelierilor. Într-o decizie din 2017 referitoare la Uber, judecătorii au spus că aplicaţia de taximetrie trebuie să fie clasificată ca serviciu de transport şi a respins argumentul Uber că este doat o aplicaţie digitală care acţionează ca un intermediar.
 

Parallax

Vizualizari
848
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri