Raluca Abrihan

De ce se tem românii din diaspora să investească în afaceri în România

Thumbnail

Frica de birocraţie, instabilitatea economică şi a legislaţiei, taxele şi impozitele prea mari îi ţin pe mulţi români din diaspora departe de a face investiţii în România. Însă aceste temeri sunt mult exagerate, lucrurile s-au schimbat faţă de momentul plecării lor din ţară, iar taxele sunt de cele mai multe ori mai mici aici decât în ţări precum Germania sau Franţa – explică un antreprenor din IT, care vrea să ajute românii din străinătate să-şi aducă afacerile în ţară.

Iulian Popescu, fondator al Asociației Excelsior şi al companiei IT româneşti Soft Tehnica, conduce una dintre organizaţiile câştigătoare în programul Diaspora Start Up prin care vor fi acodate granturi de până la 40.000 de euro fiecare, românilor care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România. După câteva întâlniri cu românii din afară, pe care să încerce să îi convingă să facă antreprenoriat la noi în ţară, el spune că cei mai interesaţi de astfel de investiţii sunt românii care au un grad înalt de calificare, plecaţi la studii sau la muncă, în special în Europa, dar pe posturi foarte bine plătite.

Care sunt principalele temeri ale românilor din diaspora când vine vorba de a investi în afaceri în România?

Poate ar trebui să luăm în calcul în primă fază, la această problemă, doar românii care au deja o afacere în afara tării, care sunt deja antreprenori.

Faţă de temerile comune legate de schimbarea locului de trai şi reclimatizarea la o societate pe care nu o mai cunosc atât de bine, ceilalţi, care nu au înca o afacere, sunt evident îngrijoraţo de noul statut de întreprinzator, cu toate riscurile şi incertitudinile pe care le presupune.

Mulţi compatrioţi de-ai noştri, chiar dacă sunt, sau nu sunt încă antreprenori, se tem de birocratie si de instabilitate. Deşi, în multe cazuri, temerile sunt mult exagerate, faţă de realitatea actuală din România.

Noi incarcem sa le explicăm că situaţia actuală este mult mai bună decât era atunci când ei au părăsit ţara, atât în ceea ce priveţte birocraţia, dar şi sistemul de taxe şi impozite, care sunt semnificativ mai mici, comparativ cu alte tări precum Germania sau Franţa - spune Iulian Popescu.

Din ce ţări vin românii interesaţi să investească în afaceri aici în ţară?

De la scrierea proiectului "Diaspora Întreprinzatoare" - prin sunt oferite finanţări de până la 40.000 de euro pentru a-i investit într-o afacere în România - am avut în vedere două categori mari de potenţiali beneficiari:

  • romanii din diaspora istorică, mai ales cei din Basarabia şi Bucovina pentru care oportunitatea oferită de gen de proiecte este o şanse importantă, pentru că o finanţare de până la 40.000 euro este un factor motivant extraordinar.
  • romanii cu un grad înalt de calificare, plecaţi la studii sau lucru în special în Europa.

Surprinzator sau nu, dar românii cu înalta calificare şi care au posturi foarte bine plătite, au manifestat cel mai viu interes pentru proiectul nostru şi sunt cele mai active persoane.

Chiar dacă pentru ei valoarea grantului de 40.000 euro nu reprezintă o suma foarte mare comparativ cu veniturile lor, cu toate acestea ei sunt cei mai pozitivi şi înteleg oportunităţile oferite de acest proiect şi manifestă dorinţa cea mai puternică de a se întoarce în ţară.

Probail, la mijloc este şi un efect social şi psihologic al succesului, ei fiind persoane care au reuşit în afara ţării, sunt mult mai încrezatori în propriile forţe şi în oportunităţile oferite de ţara natală. Aşa se justifică de ce în proiectul nostru majoritatea persoanelor înscrise sunt din Marea Britanie, apoi Luxemburg şi alte ţări dezvoltate din Europa de Vest.

În schimb, românii din Italia şi în special cei cu o calificare scazuta sau medie, au manifestat o reticienţă surprinzatoare, s-au arătat sceptici legat de proiecte precum cel dezvoltat de noi şi păreau neîncrezători în legatura cu orice este legat de România.

Totuşi, cred că nici cultura ţării gazdă şi nici nivelul de trai de acolo nu înfluenteaza mai mult interesul faţă proiecte precum “Diaspora Întreprinzătoare”, cat nivelul de pregătire personală şi de realizare profesională.

Pe scurt, cred că perseverenţa este cea mai importantă în acest context. Nu trebuie sa renunte la primele obstacole aparute, în special la radaptarea la realităţile economice şi sociale din România. Nu înseamnă că aici este mai rău decât în tara gazda, doar că este altfel şi lipsa de flexibilitate şi adaptabilitate constituie factori ce pot omori idei de afaceri foarte bune, care ar putea aduce schimbări importante în ţara noastră.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Admiistrației Publice și Fondurilor Europene, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.

Unul dintre aceste proiecte este Diaspora Întreprinzătoare, realizat de Iulian Popescu, prin care, 40 de antreprenori ce își vor implementa ideea de afacere sau își vor extinde în țară afacerea deja existentă, prin intermediul unor finanțări de până la 40.000 euro.

Parallax

Vizualizari
2052
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
Stroiescu
Am fost printre cei care au crezut asta... acum stiu ca Romanul "stie el mai bine", ca project managementul este o scula pentru impresionat prostii de investitori, ca regulile trebuie respectate de altii, sau doar cand ne convin... Succes, eu nu voi fi printre cei care (mai) investesc ceva în România.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri