Raluca Abrihan

Cele mai importante fuziuni şi achiziţii de firme din România, în trimestrul trei

Thumbnail

Piața de fuziuni și achiziții s-a situat la un nivel semnificativ în al treilea trimestru al acestui an, când s-au anunțat 29 de tranzacții, cu una mai mult față de perioada similară din 2018, arată o analiză Deloitte. Notabilă, în această perioadă, este activitatea intensă a fondurilor de investiții pe partea de cumpărare.

Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 650-850 milioane de euro (1,4 - 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru din 2018), în timp ce tranzacțiile comunicate au totalizat 343 de milioane de euro (814 milioane de euro în perioada similară din 2018).

Doar o singură tranzacție de peste 100 de milioane de euro a fost anunțată în această perioadă. Spre comparație, în al doilea trimestru au fost anunțate patru tranzacții cu valoare declarată sau estimată peste acest prag, inclusiv o mega tranzacție (de peste 500 de milioane de euro), în timp ce în al treilea trimestru din 2018, numărul tranzacțiilor mai mari de 100 de milioane de euro a fost de șase.

Din totalul tranzacțiilor contabilizate, numai șapte au avut valoare comunicată.

Notabilă, în acest trimestru, este activitatea intensă a fondurilor de investiții pe partea de cumpărare. Astfel, Innova a fost implicat în două tranzacții (OptiBlu și Optiplaza), Abris a preluat Global Technical Group, Highlander a achiziționat Ares, CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet și active ale Agrozootehnica Pietroiu SA, iar Morphosis a achiziționat DocProcess. De asemenea, Greenbridge a intrat pe piața locală prin preluarea Casa Rusu.

„Semnalăm un apetit crescut pentru achiziții din partea fondurilor de private equity active local, în special în domenii precum retail specializat, servicii medicale sau producție, precum și o scădere considerabilă a numărului de tranzacții care au valoare comunicată. Spre exemplu, în primele nouă luni ale acestui an, doar 19 tranzacții au avut valoare comunicată, față de 28 în perioada similară a anului trecut și 44 în aceeași perioadă din 2017”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacții din al treilea trimestru al anului 2019 au fost:

  • preluarea de către Ingka Group (care deține magazinele IKEA) a unui pachet de 80% în șapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro);

  • achiziția clădirii de birouri America House din Piața Victoriei de către Morgan Stanley Real Estate Investing în parteneriat cu David Hay. În cadrul aceleiaşi tranzacţii, grupul Indotek a achiziţionat Promenada Mall din Târgu-Mureş (valoare necomunicată);

  • achiziția de către Holcim România a întregului pachet de acțiuni ale Somaco Grup Prefabricate, de la Oresa (valoare necomunicată);

  • achiziția de către Gardenica Limited (parte din Grupul China CEE) a companiilor Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet și, indirect, a unor active ale Agrozootehnica Pietroiu SA (valoare necomunicată);

  • preluarea de către Greenbridge a unui pachet de 75% din acțiunile grupului de companii Rus Savitar – Casa Rusu (valoare necomunicată).

Piața de M&A din România, în T3 2019

  • valoare piață (tranzacții cu valoare comunicată): 343 de milioane de euro;

  • valoare estimată piață (inclusiv tranzacții cu valoare necomunicată): 650-850 milioane de euro;

  • număr tranzacții (inclusiv tranzacțiile cu valoare necomunicată): 29;

  • valoare medie (calculată pentru tranzacțiile cu valoare comunicată): 49 de milioane de euro.

Evoluția numărului de tranzacții cu valoare comunicată

 

9 luni 2015

9 luni 2016

9 luni 2017

9 luni 2018

9 luni 2019

Nr tranzactii cu valoare comunicată

33

30

44

28

19

Nr total de tranzacții

49

60

79

76

81

 

Parallax

Vizualizari
2564
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri