Adi Iacob
Cu mult înainte de camerele duale, încărcătoare wireless și denumirile de produse de cofetărie (Donut, Cupcake, Eclair, etc), acum 10 ani, Android era un sistem de operare umil, care rula pe un singur telefon: Google-HTC T-Mobile G1, cunoscut mai târziu ca HTC Dream.
Lansat pe 23 septembrie 2008, primul telefon cu Android din lume avea misiunea de a intra pe o piață dominată de sistemul de operare al iPhone-urilor — iOS, scrie PCWorld.
Google-HTC T-Mobile G1 era un smartphone solid, a avut un ecran cu rezoluție mică (320x480) și folosea câteva butoane fizice pentru navigare. Cu toate acestea, T-Mobile a vândut mai mult de un milion de unități în primele șase luni de la lansare.
Ceea ce a făcut ca G1 să aibă succes pe piață a fost sistemul său de operare. Conceput de Andy Rubin și distribuit de Google, versiunea 1.0 a Android a reprezentat primul concurent legitim pentru sistemul de operare al Apple.
G1 costa 179 de dolari, cu un contract pe doi ani la T-Mobile (departe de telefoanele de mii de dolari de astăzi). La fel ca iPhone 3G, care a fost lansat în iulie 2008, a fost susținut de rețeaua 3G a T-Mobile și a avea integrată aplicația pentru muzică Amazon MP3 (aplicația Google Play Music a apărut câțiva ani mai târziu).
De asemenea, G1 suporta aplicațiile Google Talk, AOL, Yahoo Messenger și Windows Live Messenger pentru trimiterea de mesaje text și un browser web asemănător cu Chrome — numit Browser. Play Store sosește cu un an mai târziu după lansarea smartphone-ului, dar G1 avea o Android Market care permitea instalarea de aplicații gratuite.
Android s-a schimbat mult după primele revizuiri, iar apoi a primit prima denumire — Cupcake cu versiunea 1.5. Astfel a devenit un sistem de operare touch-based, cu tastatură virtuală, funcția de copy & paste (pe care iPhone nu a deținut-o până la versiunea iOS 3) și widget-uri.
Recenziile de pe Amazon din acea perioadă arată că prima versiune de Android se confrunta cu , bug-uri și probleme la durata de viață a bateriei. Dar ceea ce aveau în comun cei mai mulți utilizatori era lauda universală pentru sistemul de operare open-source Android.
După apariția modelului Droid de la Motorola, sistemul de operare a devenit extrem de popular și a dus la apariția de zeci de modele de smartphone-uri care rulau Android. Cei mai mulți producători au renunțat la tastatura fizică în favoarea unui multi-touch complet.