Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Investitori: Eventuala majorare a salariului minim pe economie, fara studiu de impact, ar avea consecinte grave Investitori romani si straini, grupati in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, avertizeaza, joi, autoritatile romane ca o eventuala majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2016 va avea consecinte grave asupra cresterii economice a tarii, daca se va decide fara un studiu de impact.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie o PFA odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal este foarte important sa avem o privire clara asupra impactului pe care aceste modificari le vor avea atat pentru PFA, cat si pentru angajatori. Pe langa cele care ii vizeaza exclusiv pe cei care desfasoara activitati independente, si companiile care colaboreaza cu persoane fizice autorizate trebuie sa inteleaga si sa respecte noile reglementari, explica Florin Godean, country manager Adecco Romania.
ANAF ne da un numar de call center sa sunam pentru indrumare si asistenta la taxe si impozite Toti contribuabilii, inclusiv antreprenorii, pot suna la call center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a cere informatii privind taxele si impozitele, reaminteste, marti, ANAF, intr-un comunicat de presa remis Startupcafe.ro .
​VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ne asteapta in anul 2016 Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe.ro . El a explicat aspectele din noul Cod fiscal referitoare la impozitul pe cladirile proprietate personala folosite ca sediul sau punct de lucru de catre micii patroni. De asemenea, Benta explica de ce in anul 2016 va fi mai avantajos, din punct de vedere fiscal, sa functionezi ca persoana fizica autorizata (PFA) decat ca microintreprindere (SRL), pentru activitatile care se preteaza la acesta forma juridica.
Cum arata o somatie de inchidere a unui local cu "bulina rosie" O serie de oameni de afaceri au inceput sa primeasca somatii pentru inchiderea unor restaurante, baruri, cluburi si a altor astfel de localuri care functioneaza in cladiri cu risc seismic ridicat, in baza noii legi in aceasta materie, publicate in luna noiembrie in Monitorul oficial. O somatie din partea Politiei Locale a Municipiului Bucuresti catre un local din Capitala a fost publicata, luni, pe Facebook de catre antreprenorul Dragos Anastasiu.
Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare  online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.
S-au publicat ghidurile ANAF pentru firme si persoane fizice, necesare la eliberarea autorizatiilor. Descarca documentele Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, marti, doua ghiduri destinate firmelor si persoanelor fizice pentru eliberarea diverselor categorii de documente si autorizatii solicitate de contribuabili, in relatia cu autoritatile fiscale.
Protest al patronilor din angrouri fata de ANAF. Ce le raspunde Fiscul Patroni de magazine din centre angro ar vrea sa se adune, cu angajatii lor, miercuri, in Bucuresti, la o actiune de protest fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit unui apel publicat de ANAF pe pagina sa de Facebook si atribuit unor patroni din angrouri.
Si seful Consiliului Fiscal este contribuabil. Ce a patit cand a sunat la ANAF pentru "asistenta contribuabil". Tu ce crezi? Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala are mari deficiente la partea de asistenta pentru contribuabili - aceasta este concluzia la care a ajuns Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, cand a sunat la ANAF pentru a cere asistenta, ca orice alt contribuabil din Romania. In plus, seful Consiliului a mai spus ca multi dintre romani refuza sa-si plateasca taxele dintr-un instinct de autoaparare, in conditiile in care statul cheltuieste prost veniturile colectate.
Cele 3 niveluri la care antreprenorii care nu-si platesc taxele vor fi arsi la buzunar Oamenii de afaceri cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor vor fi penalizati in trepte de intensitate, in functie de gravitatea abaterilor , prin noul Cod de procedura fiscala, a explicat,  joi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gyorgy Attila.
Antreprenorii IMM au cerut din nou Guvernului eliminarea majorarilor de impozit local pe cladiri. Care sunt cele 4 dorinte neimplinite ale firmelor Antreprenorii din firmelor mici si mijlocii i-au cerut, marti, din nou, Guvernului sa elimine din noul Cod fiscal posibilitatea majorarii impozitului pe cladirile detinute de persoanele fizice si in care functioneaza societati comerciale, precum microintreprinderile.
DOCUMENT Noi modificari la impozitul pentru microintreprinderi, adoptate de Guvern Microintreprinderile cu personal angajat vor beneficia de o reducere de impozit pe venituri, iar apa va avea TVA de 9%, incepand cu anul 2016, a decis, marti, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta.
​DOCUMENT Ajutor pentru firmele cu datorii la Fisc: Guvernul vrea sa le scuteasca de penalitatile de intarziere, daca isi platesc principalul. Vezi termenele de plata Firmele cu datorii la stat ar urma sa fie scutite de penalitatile de intarziere, daca isi platesc principalul si indeplinesc anumite conditii suplimentare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat, vineri, de Ministerul Finantelor.
Revolta patronilor impotriva legii sindicalistilor: Senatul - lipsit de responsabilitate cand a adoptat tacit modificarea Codului muncii Investitori straini si romani grupati in mai multe organizatii patronale se revolta impotriva modificarilor Codului muncii propuse de Blocul National Sindical, acuzand ca initiativa legislativa cetateneasca ameninta investitiile si locurile de munca din Romania. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei acuza, joi, Senatul de iresponsabilitate, iar Camera de Comert Franceza in Romania si Camera de Comert Germana se aliaza si transmit un mesaj comun impotriva initiativei legislative de modificare a Codului muncii.
​DOCUMENTE Spaima patronilor: Angajatii le-ar putea lua din puterea de decizie in firma, prin viitorul Cod al muncii. Telemunca, disponibilizarile si alte modificari propuse Reprezentanti ai patronilor din Romania cer parlamentarilor sa respinga o serie de propuneri de modificare a Codului muncii, care au trecut, fara dezbatere, de Senat. Printre altele, patronii se tem ca nu vor mai putea decide ei singuri obiectivele de performanta ale salariatilor. Majorarea salariului minim pe economie, reintroducerea contractului colectiv de munca la nivel national si eliminarea clauzelor de neconcurenta dupa terminarea raportului de munca sunt alte puncte care ii nemultumesc pe patroni. Initiativa legislativa are, insa, un argument tare pentru parlamentari: este initiata de 130.000 de cetateni cu drept de vot, sub umbrela Blocului National Sindical (BNS), a doua cea mai mare confederatie din tara.
Cele 5 masuri suplimentare pe care le cer investitorii din Romania Mai multe organizatii de investitori si manageri romani si straini, grupate in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, atrag, miercuri, atentia ca reducerea TVA este insuficienta pentru dezvoltarea durabila  a economiei Romaniei si cer Guvernului 5 masuri suplimenentare.
Reprezentanti IMM: Impozitul pe cladiri va creste de zeci de ori pentru unele microintreprinderi si va inchide 10% din aceasta categorie de firme Impozitul pe cladiri in forma actuala a noului Cod fiscal discutat de Parlament va creste si de zeci de ori pentru unii patroni de microintreprinderi, incepand cu anul 2016, si va conduce la inchiderea a cel putin 10% din firmele romanesti din aceasta categorie, a avertizat, marti, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Reprezentantii IMM-urilor au cerut Parlamentului sa elimine din noul Cod fiscal cresterea impozitului local pe cladiri pentru firmele mici si mijlocii si in special pentru microintreprinderi.
 5 noi modificari ale Codului Fiscal, publicate in Monitorul Oficial. La ce trebuie sa acorzi atentie In Monitorul Oficial de marti, 07 iulie 2015, a fost publicata o modificare importanta a Codului fiscal, cu aceasta ocazie reglementandu-se noile criterii privind reincadrarea unei activitati independente in activitate dependenta, faptul ca cei care consuma bere la draft vor putea achizitiona acest produs cu o cota redusa de TVA de 9%. Noile prevederi obliga inspectorii ANAF ca la reincadrarea unei tranzactii ca fiind fara substanta economica, acestia sa isi motiveze decizia. Legea introduce un numar de 7 criterii pe care le vom avea in vedere la determinarea activitatii unei persoane fizice, cand vom stabilii daca aceasta persoana desfasoara activitate dependenta sau activitate independenta. Aceleasi criterii le vom regasi si in noul Cod fiscal, aprobat deja de Parlament, dar inca nepublicat in Monitorul Oficial;Consulta aici actul normativ publicat marti
Ce nu au facut bine niste restaurante si magazine amendate pe litoral O serie de restaurante, patiserii, magazine alimentare si alte astfel de firme de pe litoral au fost amendate, in saptamana 29 iunie - 5 iulie, de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cu un total de 17.200 de lei, pentru o serie de nereguli.
Lider al Camerei de Comert Americane in Romania: Scaderea TVA, fara masuri de colectare eficiente, risca sa aduca noi taxe asupra companiilor Vicepresedintele Camerei de Comert Americane (Am Cham) in Romania, Ionut Simion, a avertizat, marti, ca exista riscul ca Guvernul sa introduca noi taxe asupra firmelor, ca urmare a golului bugetar creat in urma scaderii taxei pe valoare adaugata, daca autoritatile masurile autoritatilor de colectare a taxelor nu se vor dovedi suficient de eficiente.