Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Firma in apartament: S-au publicat oficial modificarile la normele care arata cum se calculeaza impozitul pe cladire Monitorul Oficial a publicat luni 21 martie 2016, hotararea care modifica si completeaza normele de aplicare a codului fiscal referitoare, printre altele, si la modul de calcul al impozitului pentru locuintele persoanelor fizice care gazduiesc sedii sociale ale firmelor.
Ghidul patronilor si al administratorilor pentru a evita amenzile antifumat. Descarca indicatorul obligatoriu Firmele, asociatiile de proprietari si alte persoane juridice risca amenzi de pana la 15.000 de lei pentru incalcarea restrictiilor antifumat intrate in vigoare prin noua lege in domeniu. Guvernul a publicat un ghid pentru conformarea la lege si prevenirea situatiilor in care sa fim sanctionati.Descarca Ghidul complet pentru respectarea Legii antifumat, de la finalul articolului
PRACTIC: Cum declari ca nu mai desfasori activitate la sediul social, pentru a evita plata impozitului diferentiat pe cladire Noua formula de calcul a impozitului pe cladire va scoate din buzunarul antreprenorilor care desfasoara activitate economica intr-o cladire cu destinatie mixta mai multi bani decat anul trecut. Daca va ganditi ca ar fi mai rentabil sa nu mai desfasurati activitate economica la sediul SRL-ului sau PFA-ului, aflat in propria locuinta, StartupCafe va prezinta procedura pe care trebui sa o urmati pentru a efectua modificarea care va scapa de palta impozitului pe cladire diferentiat.
Patronat IMM: Cerem Guvernului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a sediilor de firma Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita miercuri Guvernului si Parlamentului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a cladirilor in care functioneaza firme.
DOCUMENTE Taxa strecurata in normele de aplicare a Codului fiscal Pensiunile turistice si hotelurile risca sa fie taxate suplimentar de primarii si consilii judetene, potrivit unei prevederi strecurate in normelor de aplicare a Codului fiscal si mentinute in proiectul de modificare a acestora.
Cealalta fata a protejarii Salamului de Sibiu: Lovitura pentru cei care vor sa produca in alte zone decat cele inregistrate. Cum va arata salamul original Salamul de Sibiu nu va mai putea fi produs sub aceasta denumire in afara Bucurestiului si a 7 judete din Romania, pentru a fi vandut pe teritoriul Uniunii Europene, in urma inregistrarii acestui preparat din carne ca produs cu indicatie geografica  protejata in UE, a explicat, vineri, pentru StartupCafe, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Veste buna pentru firme si PFA: Impozit redus pe domiciliul fiscal din locuinta, daca NU se deduc cheltuielile cu utilitatile (proiect) Firmele, persoanele fizice autorizate si alti agenti economici care functioneaza in locuinte nu vor mai fi afectati de majorarea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, daca antreprenorii respectivi nu isi deduc cheltuilelile cu utilitatile aferente cladirii, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat miercuri de Ministerul Finantelor. Proiectul mai contine si o serie intreaga de modificari referitoare la microintreprinderi, cartelele preplatite, vouchere, TVA. Descarca proiectul de HG si nota de fundamentare de la finalul articolului
Solutia patronilor IMM la problema impozitului care afecteaza firmele de apartament Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Guvernului si Parlamentului modificarea Codului fiscal pentru ca patronii firmelor cu sediile in locuinte sa plateasca impozit local diminuat pe cladirea respectiva, ca atunci cand ar avea doar destinatie de locuinta.Organizatia patronala cere, astfel, revenirea la modul de calcul din anul 2015 al impozitului local pe sediile IMM-urilor - sau macar a firmelor mici si a microintreprinderilor - si renuntarea la sistemul actual in care sediile firmelor sunt impozitate diferentiat in functie de destinatia cladirii - nerezidentiala sau mixta.
Guvernul vrea sa extinda si la startupuri scutirea de impozit pe salariile programatorilor Si angajatii din domeniul crearii de programe de calculator din firmele nou infiintate ar putea fi scutiti de impozitul pe venit de 16%, a declarat ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.
VIDEO si EXEMPLE DE CALCUL: In ce conditii ar fi mai avantajoasa PFA decat microintreprinderea? Noul Cod fiscal din 2016 a starnit discutii eficacitatea fiscala a PFA-urilor. Inasprirea fiscalitatii pentru aceasta forma de organizare a afacerilor a pus o serie de mici antreprenori in situatia de a se gandi daca mai renteaza, din punct de vedere al impozitelor, sa-si pastreze activitatea ca PFA sau sa se orienteze catre microintreprinderi pentru care impozitele sunt mai avantajoase. StartupCafe a discutat cu Bogdan Cretu, consultant financiar-bancar, pentru care PFA ramane, totusi, o forma de organizare mai avantajoasa. Sa vedem insa in ce conditii, comparativ cu o microintreprindere.
Oficial din Finante: Firmele de apartament si PFA nu vor fi afectate de impozitul pe sediul social Patronii care au firma sau persoana fizica autorizata cu sediul in propria locuinta si nu deruleaza activitati acolo nu vor fi afectati de majorarea impozitului local pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice urmand sa vina cu noi clarificari legislative in acest sens, a declarat, joi, secretarul de stat din MFP Gabriel Biris.
Guvern: Anumiti soferi nu vor mai putea practica taximetria Soferii care au savarsit anumite infractiuni nu vor mai putea practica taximetria, a decis, miercuri, Guvernul, printr-o ordonanta de modificare a Legii taximetriei.
Procedura inregistrarii in scopuri de TVA - contestata de firme mici si mijlocii, dar aparata de ANAF Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a criticat luni, ca fiind greoaie, procedura de inregistrare a frmelor in scopuri de TVA, insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi apara masura, aratand ca aceasta este o solutie de combatere a evaziunii fiscale si a firmelor-fantoma.
DOCUMENT Se schimba legea magazinelor. Obligatiile comerciantilor Comerciantii vor fi obligati sa asigure repararea sau sa accepte returnarea produselor de folosinta indelungata cumparate de clienti, daca acestea nu corespund conditiilor enuntate in publicitatea aferenta sau in garantie, conform unui proiect de ordonanta de guvern.
Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local. In atentia patronilor SRL, PFA Ministerul Finantelor Publice explica modalitatea in care persoanele fizice care detin locuinte in care functioneaza o persoana juridica trebuie sa procedeze in privinta impozitului pe cladirile cu destinatie mixta.
RESURSE VIDEO: PFA sau microintreprindere? Cum iti organizezi afacerea in 2016 Persoana Fizica Autorizata (PFA) va fi mai putin avantajoasa fiscal in 2016 decat microintreprinderea din cauza noilor noului cod fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.  PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea spune consultantul Adrian Benta intr-un interviu acordat StartupCafe.ro; pe de alta parte micul antreprenor cu PFA poate dispune mai usor de bani decat fondatorul unei microintreprinderi . Am extras din amplul interviu ce impozite vor plati in 2016 fiecare dintre cele doua forme de organizare.
Cine castiga din majorarea salariului minim in 2016 Majorarea salariului minim pe economie va majora cheltuielilor patronilor de firme cu cel putin o cincime si exista deja temeri ca, unii dintre antreprenori, ar putea concedia salariati. Chiar unul dintre oficialii guvernului, vicepremierul Vasile Dancu, a admis ca studii guvernamentale au aratat riscul pierderii a 100.000 de locuri de munca in special in zonele sarace ale tarii. Calculele StartupCafe arata ca din majorarea salariului minim cel mai bun procent de crestere il va avea statul, prin taxele pe care le va colecta le diverse bugete.
Oficial: Salariul minim brut va creste cu 19%, de la 1 mai 2016. Costurile pentru patroni Guvernul a decis, miercuri, cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, decizie care nemultumeste atat sindicatele cat si pe patroni.
Comerciantii cer Guvernului un ragaz de 12 luni la autorizarea privind masurile anti-incendiu Comerciantii grupati in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cer, luni, Guvernului un ragaz de 12 luni pentru magazinele din toata tara pentru a se conforma in vederea autorizarii din punct de vedere al sigurantei anti-incendiu, conform Hotararii de guvern 915/2015. Intr-un comunicat de presa, AMRCR atrage atentia ca de la 1 ianuarie 2016 o serie intreaga de magazine, de toate categoriile, se pot alege cu activitatea blocata, ca urmare a procesului greoi de autorizare la nivelul autoritatilor locale.
Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen Firmele care lucreaza cu bani cash si valori vor fi scutite, inca un an si jumate, de obligatia de a-si face analize de risc de securitate, a decis Guvernul recent. Prin hotararea de guvern adoptata inainte de Craciun, se amana de la 1 ianuarie 2016 la 1 iulie 2017 termenul de intrare in vigoare a obligativitatii analizei de risc, care ar fi implicat costri de 300 de euro pana la 1.000 de euro pentru firme, inclusiv micile afaceri.