Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Oficial: Salariul minim brut va creste cu 19%, de la 1 mai 2016. Costurile pentru patroni Guvernul a decis, miercuri, cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, decizie care nemultumeste atat sindicatele cat si pe patroni.
Comerciantii cer Guvernului un ragaz de 12 luni la autorizarea privind masurile anti-incendiu Comerciantii grupati in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cer, luni, Guvernului un ragaz de 12 luni pentru magazinele din toata tara pentru a se conforma in vederea autorizarii din punct de vedere al sigurantei anti-incendiu, conform Hotararii de guvern 915/2015. Intr-un comunicat de presa, AMRCR atrage atentia ca de la 1 ianuarie 2016 o serie intreaga de magazine, de toate categoriile, se pot alege cu activitatea blocata, ca urmare a procesului greoi de autorizare la nivelul autoritatilor locale.
Guvernul mai pasuieste antreprenorii cu cheltuielile pe analiza de risc la securitatea fizica. Care este noul termen Firmele care lucreaza cu bani cash si valori vor fi scutite, inca un an si jumate, de obligatia de a-si face analize de risc de securitate, a decis Guvernul recent. Prin hotararea de guvern adoptata inainte de Craciun, se amana de la 1 ianuarie 2016 la 1 iulie 2017 termenul de intrare in vigoare a obligativitatii analizei de risc, care ar fi implicat costri de 300 de euro pana la 1.000 de euro pentru firme, inclusiv micile afaceri.
Investitori: Eventuala majorare a salariului minim pe economie, fara studiu de impact, ar avea consecinte grave Investitori romani si straini, grupati in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, avertizeaza, joi, autoritatile romane ca o eventuala majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2016 va avea consecinte grave asupra cresterii economice a tarii, daca se va decide fara un studiu de impact.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie o PFA odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal este foarte important sa avem o privire clara asupra impactului pe care aceste modificari le vor avea atat pentru PFA, cat si pentru angajatori. Pe langa cele care ii vizeaza exclusiv pe cei care desfasoara activitati independente, si companiile care colaboreaza cu persoane fizice autorizate trebuie sa inteleaga si sa respecte noile reglementari, explica Florin Godean, country manager Adecco Romania.
ANAF ne da un numar de call center sa sunam pentru indrumare si asistenta la taxe si impozite Toti contribuabilii, inclusiv antreprenorii, pot suna la call center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a cere informatii privind taxele si impozitele, reaminteste, marti, ANAF, intr-un comunicat de presa remis Startupcafe.ro .
​VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ne asteapta in anul 2016 Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe.ro . El a explicat aspectele din noul Cod fiscal referitoare la impozitul pe cladirile proprietate personala folosite ca sediul sau punct de lucru de catre micii patroni. De asemenea, Benta explica de ce in anul 2016 va fi mai avantajos, din punct de vedere fiscal, sa functionezi ca persoana fizica autorizata (PFA) decat ca microintreprindere (SRL), pentru activitatile care se preteaza la acesta forma juridica.
Cum arata o somatie de inchidere a unui local cu "bulina rosie" O serie de oameni de afaceri au inceput sa primeasca somatii pentru inchiderea unor restaurante, baruri, cluburi si a altor astfel de localuri care functioneaza in cladiri cu risc seismic ridicat, in baza noii legi in aceasta materie, publicate in luna noiembrie in Monitorul oficial. O somatie din partea Politiei Locale a Municipiului Bucuresti catre un local din Capitala a fost publicata, luni, pe Facebook de catre antreprenorul Dragos Anastasiu.
Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare  online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.
S-au publicat ghidurile ANAF pentru firme si persoane fizice, necesare la eliberarea autorizatiilor. Descarca documentele Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, marti, doua ghiduri destinate firmelor si persoanelor fizice pentru eliberarea diverselor categorii de documente si autorizatii solicitate de contribuabili, in relatia cu autoritatile fiscale.
Protest al patronilor din angrouri fata de ANAF. Ce le raspunde Fiscul Patroni de magazine din centre angro ar vrea sa se adune, cu angajatii lor, miercuri, in Bucuresti, la o actiune de protest fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit unui apel publicat de ANAF pe pagina sa de Facebook si atribuit unor patroni din angrouri.
Si seful Consiliului Fiscal este contribuabil. Ce a patit cand a sunat la ANAF pentru "asistenta contribuabil". Tu ce crezi? Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala are mari deficiente la partea de asistenta pentru contribuabili - aceasta este concluzia la care a ajuns Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, cand a sunat la ANAF pentru a cere asistenta, ca orice alt contribuabil din Romania. In plus, seful Consiliului a mai spus ca multi dintre romani refuza sa-si plateasca taxele dintr-un instinct de autoaparare, in conditiile in care statul cheltuieste prost veniturile colectate.
Cele 3 niveluri la care antreprenorii care nu-si platesc taxele vor fi arsi la buzunar Oamenii de afaceri cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor vor fi penalizati in trepte de intensitate, in functie de gravitatea abaterilor , prin noul Cod de procedura fiscala, a explicat,  joi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gyorgy Attila.
Antreprenorii IMM au cerut din nou Guvernului eliminarea majorarilor de impozit local pe cladiri. Care sunt cele 4 dorinte neimplinite ale firmelor Antreprenorii din firmelor mici si mijlocii i-au cerut, marti, din nou, Guvernului sa elimine din noul Cod fiscal posibilitatea majorarii impozitului pe cladirile detinute de persoanele fizice si in care functioneaza societati comerciale, precum microintreprinderile.
DOCUMENT Noi modificari la impozitul pentru microintreprinderi, adoptate de Guvern Microintreprinderile cu personal angajat vor beneficia de o reducere de impozit pe venituri, iar apa va avea TVA de 9%, incepand cu anul 2016, a decis, marti, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta.
​DOCUMENT Ajutor pentru firmele cu datorii la Fisc: Guvernul vrea sa le scuteasca de penalitatile de intarziere, daca isi platesc principalul. Vezi termenele de plata Firmele cu datorii la stat ar urma sa fie scutite de penalitatile de intarziere, daca isi platesc principalul si indeplinesc anumite conditii suplimentare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat, vineri, de Ministerul Finantelor.
Revolta patronilor impotriva legii sindicalistilor: Senatul - lipsit de responsabilitate cand a adoptat tacit modificarea Codului muncii Investitori straini si romani grupati in mai multe organizatii patronale se revolta impotriva modificarilor Codului muncii propuse de Blocul National Sindical, acuzand ca initiativa legislativa cetateneasca ameninta investitiile si locurile de munca din Romania. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei acuza, joi, Senatul de iresponsabilitate, iar Camera de Comert Franceza in Romania si Camera de Comert Germana se aliaza si transmit un mesaj comun impotriva initiativei legislative de modificare a Codului muncii.
​DOCUMENTE Spaima patronilor: Angajatii le-ar putea lua din puterea de decizie in firma, prin viitorul Cod al muncii. Telemunca, disponibilizarile si alte modificari propuse Reprezentanti ai patronilor din Romania cer parlamentarilor sa respinga o serie de propuneri de modificare a Codului muncii, care au trecut, fara dezbatere, de Senat. Printre altele, patronii se tem ca nu vor mai putea decide ei singuri obiectivele de performanta ale salariatilor. Majorarea salariului minim pe economie, reintroducerea contractului colectiv de munca la nivel national si eliminarea clauzelor de neconcurenta dupa terminarea raportului de munca sunt alte puncte care ii nemultumesc pe patroni. Initiativa legislativa are, insa, un argument tare pentru parlamentari: este initiata de 130.000 de cetateni cu drept de vot, sub umbrela Blocului National Sindical (BNS), a doua cea mai mare confederatie din tara.
Cele 5 masuri suplimentare pe care le cer investitorii din Romania Mai multe organizatii de investitori si manageri romani si straini, grupate in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, atrag, miercuri, atentia ca reducerea TVA este insuficienta pentru dezvoltarea durabila  a economiei Romaniei si cer Guvernului 5 masuri suplimenentare.
Reprezentanti IMM: Impozitul pe cladiri va creste de zeci de ori pentru unele microintreprinderi si va inchide 10% din aceasta categorie de firme Impozitul pe cladiri in forma actuala a noului Cod fiscal discutat de Parlament va creste si de zeci de ori pentru unii patroni de microintreprinderi, incepand cu anul 2016, si va conduce la inchiderea a cel putin 10% din firmele romanesti din aceasta categorie, a avertizat, marti, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Reprezentantii IMM-urilor au cerut Parlamentului sa elimine din noul Cod fiscal cresterea impozitului local pe cladiri pentru firmele mici si mijlocii si in special pentru microintreprinderi.