Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Lista celor 37 de materii prime si servicii pentru care TVA a scazut semnificativ de la 1 august 2016 Taxa pe valoare adaugata (TVA) a scazut de la 20% la 9% pentru seminte si alte materii prime precum si pentru o serie de servicii din afacerile agricole, incepand cu 1 august 2016.
Amenzi dublate pentru cei care se abat de la norme in constructii: constructori, proiectanti, investitori, proprietari, administratori. Descarca noua lege Firmele si persoanele fizice care efectueaza lucrari de constructie si amenajari de cladiri, precum si cele care comanda si beneficiaza de astfel de servicii risca, incapend cu 24 august 2016, amenzi de doua ori mai mari decat in prezent, pentru anumite abateri de la normele de calitate in domeniu, potrivit unei noi legi.Descarca noua lege de la finalul articolului
Salariile din mediul privat pe zona de retail si IT au crescut cu 10% in prima parte a anului 2016 In primele sase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajatii. Salariile din zona retail & Logistica, IT si cea medicala au crescut cu 10%  iar bonusurile oferite au fost mai mari cu peste 16%.  La polul opus se situeaza industria petroliera si ce bancara.
Video: Impozit forfetar 2017: cine castiga, cine pierde? Ce fac microintreprinderile? Interviu cu Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Impozitul forfetar aplicabil pentru restaurante, baruri, hoteluri si pensiuni, din 2017 nu va afecta microintreprinderile care au aceste activitati, afirma secretarul de stat Gabriel Biris, intr-un interviu pentru StartupCafe.ro. Secretarul de stat critica noul tip de impozit si spune ca marii perdanti sunt micii antreprenori iar cei care castiga sunt proprietarii marilor hoteluri si restaurante.
DOCUMENTE Propunere legislativa: Anularea sanctiunilor ANAF asupra firmelor, in anumite cazuri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa fie obligata sa indrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) si alti contribuabili sa-si remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali, in caz contrar eventualele sanctiuni aplicate urmand sa fie anulate. Aceste masuri sunt prevazute intr-o propunere de modificare a Codului fiscal depusa la Parlament, de catre un fost ministru.Descarca initiativa legislativa, de la finalul aricolului
UPDATE: Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant. Gradina si terasa ar putea deveni povara la impozit Impozitul forfetar valabil din 2017 ar putea dezavantaja restaurantele (si barurile) care au suprafete mari de terasa ori gradina, inregistrate in autorizatia de functionare ca suprafete utile sau de servire. Impozitul forfetar care urmeaza sa se aplice din ianuarie 2017 va depinde in mare masura de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul sau barul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare.
Gabriel Biris, Finante, critica noua lege a impozitului forfetar: Afacerea de subzistenta va plati pe metrul patrat cu 1.460% mai mult  decat o afacere mare Secretar de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, sustine ca noua lege a impozitului forfetar, aprobata recent de Parlament, nu este in favoarea afacerilor mici: "11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati", scrie secretarul de stat intr-o postare pe contul de pe o retea de socializare.
DOCUMENTE: Ai restaurant bar sau pensiune? Iata cum vei plati impozit forfetar din 2017. Noul impozit extins si pentru microintreprinderi Proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat in Parlament si asteapta promulgarea presedintelui.Coduri CAEN pentru impozitul forfetar - Vezi lista, in articol
Solutia liderului contabililor CECCAR: Formularul 088 sa fie inlocuit cu declaratie pe proprie raspundere in scopuri de TVA. Bill Gates n-ar fi putut face afaceri in Romania. Efectele D088 in 2 grafice Formularul 088 pentru declararea firmelor in scopuri de TVA si formularul 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national ar trebui inlocuite cu simple declaratii pe proprie raspundere, pentru a elimina birocratia si deciziile subiective ale Fiscului mai ales impotriva micilor afaceri, a declarat, marti, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Robert Sova. Liderul CECCAR a menionat, insa, ca ar trebui aplicate in paralel si masuri drastice impotriva antreprenorilor care ar da declaratii mincinoase.
Masina pe firma? Cum faci cu TVA si cheltuielile, in 3 situatii Antreprenorii pot beneficia de deduceri la taxa pe valoare adaugata (TVA) si la cheltuielile cu masinile achizitionate pe firma. Un consultat explica tratamentul fiscal aplicat in 3 situatii: masinile sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv in scopul personal al angajatilor sau mixt.
​Concediul neefectuat - cum se procedeaza ​​Concediul de odihna care nu a fost efectuat in totalitate de angajati este supus de catre firma angajatoare unor proceduri contabile specifice, arata un consultant fiscal. Angajatii au dreptul la un concediu de odihna de minimum 20 de zile lucratoare, conform art. 145, alin. 1 din Codul muncii. Dar cand perioada nu este efectuata in totaliate, e nevoie de un anumit tratament contabil, care difera de la o firma la alta, explica Horia Matei, Senior Tax Consultant la societatea de consltanta Accace Romania.
Roman cu afaceri de 100 milioane euro, catre candidati: Coruptia ne blocheaza! 10 cerinte de baza pentru administratia locala. Descarca Ghidul complet Antreprenorul Dragos Anastasiu, care detine si controleaza firme cu cifre de afaceri totale de circa 100 milioane de euro pe an, cere administratiei locale si candidatilor pentru functiile de primari si consilieri, sa previna si sa combata coruptia cu mijoacele lor, pentru ca acest flagel este principalul factor care blocheaza business-urile in Romania.Descarca Ghidul pentru candidati si alegatori de la finalul articolului
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit 2016: beneficiile si obligatiile antreprenorilor Firmele din Romania pot beneficia de scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, iar din anul 2016 aceasta facilitate s-a extins la mai multe tipuri de invetitii, insa antreprenorii trebuie sa stie ca au si anumite obligatii pentru a beneficia de scutire, explica Mihaela Iacob, tax manager la compania de consultata Accace Romania.
Patronii IMM se tem ca salariile bugetarilor le vor mari taxele: Noul ministru al Muncii sa nu discute numai cu sindicalistii O importanta organizatie a patronilor de firme mici si mijlocii (IMM) cere Guvernului sa fie atent ca viitoarea majorare a salariilor angajatilor de la stat sa nu conduca la deficite bugetare care sa necesite majorari de taxe si impozite cu efect negativ asupra mediului privat. Noul presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, i-a cerut noului ministru al Muncii, Dragos Pasaru, sa nu discute in mod dezechilibrat cu sindicatele, ci sa ia in considerere si pozitia patronatelor in chestiuni privind salarizarea bugetarilor si a salariului minim pe economie.
Salariul minim creste cu 19% de la 1 mai 2016. Ce trebuie sa faca angajatorii: obligatii si termene Salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL. StartupCafe.ro va prezinta procedurile pe care patronii trebuie sa le indeplineasca pentru a se conforma obligatiilor care vin odata cu Pastele si cu Ziua Muncii 2016.
Cum te penalizeaza ANAF daca uiti sa prelungesti la timp sediul social In ultima luna, ANAF a inceput o campanie foarte activa de notificare a firmelor care nu si-au prelungit sediul social, amenintandu-le cu declararea inactivitatii daca nu rezolva problema in 30 zile de la primirea instiintarii. Iar de aici, mai apar o serie de situatii care taie din beneficiile pe care le are, in mod normal, o firma.
GRAFICE Justitia romaneasca prinde viteza in procesele civile si comerciale (raport UE) Cetatenii si firmele din Romania primesc mai rapid solutii in procesele civile si comerciale de la instantele nationale, releva Tabloul de bord al Uniunii Europene  privind justiția, editia 2016. Antreprenorii au o perceptie ceva mai buna decat a publicului larg asupra independentei justitiei din Romania, mai arata raportul european publicat luni.
​DOCUMENT S-a publicat Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat luni Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.Descarca Ghidul Ministerului Finantelor, de la finalul articolului
Firma in apartament: Cum se plateste impozitul pe cladire 2016. Descarca Ghidul ilustrat al Finantelor Proprietarii care gazduiesc in locuinta sedii sociale de firme, adica detin imobile cu destinatie mixta, trebuie sa depuna doar declaratia ITL 001 privind impozitul local pe cladiri, NU insa si raportul de evaluare a cladirii sau alte documente insotitoare, cu conditia ca in acel imobil sa nu se deruleze activitate economica sau sa nu poata fi delimitate suprafetele rezidentiale de cele nerezidentiale ori sa nu se deduca cheltuielile cu utilitatile. Aceste explicatii sunt cuprinse intr-un Ghid ilustrat privind plata impozitului pe cladiri in anul 2016, publicat marti de Ministerul Finantelor. Descarca Ghidul de a finalul articolului
Amanare importanta pentru firmele din apartament: Guvernul a prelungit cu doua luni termenul pentru depunerea declaratiei privind destinatia cladirii Guvernul a prelungit pana la 31 mai 2016 termenul pana la care proprietarii trebuie sa declare daca folosesc cladirea atat ca locuinta cat si ca sediu de firma. Potrivit biroului de presa, anuntul a fost facut azi la briefingul purtatorului de cuvant iar actul prin care se prelungeste termenul - o ordonanta de urgenta - a fost anuntat oficial printr-un comunicat publicat pe pagina oficiala a Guvernului Romaniei.+ Ghid Ilustrat publicat de Ministerul Finantelor