Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Aplicarea Codului Fiscal 2017: Proiectul normelor privind TVA, impozitul, microintreprinderile. Descarca documentul de lucru Finantele au publicat luni proiectul Normelor de aplicare a Codului Fiscal, care incearca sa clarifice prevederile referitoare la impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata, dar si reglementarea unor aspecte de ordin tehnic. Proiectul poate fi consultat aici.
DOCUMENT Propunere: Magazinele cu cifra de afaceri pana in 50.000 euro nu vor mai fi obligate sa accepte plata cu cardul Magazinele care inregistreaza cifra de afaceri de peste 10.000 de euro si maximum 50.000 de euro pe an ar urma sa nu mai fie obligate sa accepte plata cu cardul, potrivit unei initiative legislative depuse de parlamentari aflati la putere. Daca va ajunge lege, propunerea ar urma sa elimine obligatia de a avea terminale pentru plata cu cardul, care a intrat in vigoare din anul 2017 pentru multe magazine de cartier.
Consultat fiscal: Firmele au si mai mari probleme dupa eliminarea formularului 088 la inregistrarea privind TVA Firmele care au nevoie sa se inregistreze in scopuri de TVA au si mai mari probleme in aceasta procedura dupa eliminarea criticatului formular 088, pentru ca nu mai exista o procedura unitara de acordare a codului de TVA, iar functionarii ANAF de la interviu cu slab pregatiti, sustine Angela Rosca, managing partner la societatea de consultanta TaxHouse.
Lider de patronat IMM: "Aia care sprijina gardul la birt, care asteapta ajutorul social" sunt problema. Ne opunem cresterii salariului minim fara un studiu Presedintele unei organizatii de patroni de firme mici si mijlocii (IMM) din Romania afirma ca IMM-urile sunt afectate de lipsa fortei de munca, in conditiile in care multe dintre persoanele apte de lucru ar prefera mai degraba ajutoarele sociale. In schimb, el critica o eventuala noua majorare a salariului minim pe economie fara un studiu de impact asupra firmelor.
DOCUMENT ​Amenzi de pana la 25.000 RON pentru cei care produc sau vand "miere" din inlocuitori (proiect) Cei care produc sau vand pe post de miere produse asemanatoare obtinute din inlocuitori ar urma sa fie amendati cu pana la 25.000 de lei, potrivit unei noi initiative legislative care isi propune protejarea apicultorilor romani si a consumatorilor impotriva mierii contrafacute.
Calendar Taxe 2017: Depunerea formularelor si platile Antreprenorii din Romania au la dispozitie un calendar al taxelor pe anul 2017, realizat de o firma de consultanta. TVA, impozite, situatii financiare - acestea sunt cateva categorii cuprinse in caldendarul taxelor realizat de Accace Romania.
Impozitarea dividendelor in 2017: In ce conditii apare obligatia de a plati contributia la sanatate Conditiile in care se datoreaza contributia de asigurari de sanatate (CASS) pentru dividende au fost modificate in doua etape de la inceputul acestui an. Unele prevederi au devenit mai favorabile pentru persoanele fizice, altele mai restrictive, avand in vedere ca obligatia apare in functie de provenienta veniturilor totale, inclusiv din alte surse. Elena Gavrilescu, Senior Tax Consultant, Global Employer Services, Deloitte explica pentru StartupCafe.ro in ce conditii se datoreaza CASS si cine face declaratia si plata.
​DOCUMENT Exemple la legea preventiei: Am gresit ca am otravit oamenii?! Nu merge. Atentie la procesul-verbal! Ragazul care va fi oferit antreprenorilor pentru conformarea la diferite norme, prin viitoarea lege a preventiei, nu se va aplica in cazuri in care exista riscul unor consecinte grave, a aratat unul dintre patronii care au participat la discutiile cu Guvernul pentru elaborarea actului normativ. El a dat exemple concrete de aplicare si neaplicare a termenului de conformare si a atras atentia si asupra unei posibile capcane din proiectul de lege: procesul-verbal de constatare ar putea pune problme firmelor in instanta.
VIDEO Florin Jianu: Formularul 088 s-a eliminat doar ca sintagma, dar in esenta procedura TVA nu s-a modificat. Consiliul IMM cere introducerea unei declaratii online Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care a demisionat recent din Guvernul Grindeanu, critica si actuala procedura de inregistrare a firelor in scoprui de TVA, aratand ca de fapt ANAF nu a modificat nimic esential, eliminand doar sintagma "formularul 088". Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPIMMR) solicita introducerea unei simple decalarii pe proprie raspundere a antreprenorilor, care sa fie depusa online, pentru a primi codul de TVA.
LISTA Sanctiunile ANAF sau ale altor organe de control care ar putea fi evitate de firme prin viitoarea Lege a preventiei. Descarca materialul de lucru Firmele vor putea preveni sa fie sanctionate contraventional automat de ANAF, Inspectia Muncii sau alte organe de control ale statului, prin intermediul unui plan de conformare,  se arata intr-un material de lucru pentru elaborarea viitoarei legi a preventiei, obtinut de StartupCafe.ro . Documentul enumera si o lista de abateri care vor putea face obiectul preventiei.Descarca materialul de lucru de la finalul articolului
S-a majorat salariul minim brut. Cat trebuie sa plateasca si ce trebuie sa faca angajatorii Salariul minim brut pe economie s-a majorat incepand de miercuri, 1 februarie 2017, implicand costuri suplimentare, obligatorii pentru angajatori si unele proceduri birocratice pe care trebuie sa le urmeze.
Consultant fiscal: Guvernul a eliminat doar denumirea "declaratia 088", dar procedura de inregistrare in scopuri de TVA a ramas la fel de opaca ​Mult-asteptata eliminare a formularului 088 pentru inregistrarea firmelor in scopuri de TVA. decisa de noul Guvern, nu a adus si o transparentizare reala a procedurii, acuza consultatul fiscal Cornel Grama, potrivit HotNews.ro.
​DOCUMENT Cum i se va respinge unei firme codul de TVA Antreprenorii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA nu vor mai depune formularul 088, desfiintat, insa tot vor trebui sa depuna inscrisuri si declaratii la ANAF si sa respecte o serie de criterii legate de cazierul fiscal. Noile criterii de acordare sau mentinere a codului de TVA sunt preevazute intr-un proiect de ordin publicat luni de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Domenii ".ro": Noua tarifare pe care ROTLD urma sa o aplice din iulie 2017 tocmai a fost anulata. Urmeaza consultari si un proiect de lege Ministerul Comunicatiilor a anuntat joi seara, intr-un comunicat, ca ICI - institutul din care face parte ROTLD - a anulat, intr-o sedinta a Consiliului de Administratie,hotararea anterioara cu privire la implementarea serviciului de inregistrare si mentenanta a domeniilor ".ro". Ministerul spune ca va incepe consultari cu cei interesati pe 30 ianuarie 2017 dupa care va fi redactat un proiect de lege, in iulie va publica proiectul spre consultare publica iar in septembrie 2017 il va prezenta pentru aprobare la Guvern.
Inventarul modificarilor fiscale care se aplica de la 1 februarie De la inceputul anului au fost adoptate o serie de ordonante de urgenta si legi care modifica legislatia fiscala si care vizeaza direct zona antreprenoriatului. Oamenii de afaceri si economistii avertizeaza ca masurile luate vor avea consecinte negative pentru angajatii din privat si pentru firmele mici si mijlocii. StartupCafe a facut o sinteza cu noutatile fiscale care se aplica de luna urmatoare.
Controale la localuri din Bucuresti: 12 cluburi - inchise temporar, in sectorul 2 Sali de evenimente si cluburi din sectorul 2 al Bucurestiului, printre care si cunoscutul club Fratelli, au s-au ales cu activitatea suspendata, in urma unor controale ale primariei de sector.
UPDATE: Ai sau vrei domeniu ".ro"? Noua tarifare ce urma sa se aplice de la 1 iulie 2017 tocmai a fost anulata! Un grup de firme cu statut de partener ROTLD solicita intr-o scrisoare deschisa consultari publice in legatura cu stabilirea tarifelor de inregistrare si mentenanta anuala a numelor de domenii ".ro". ROTLD a anuntat deja introducerea noului mod de tarifare, de la 1 iulie 2017, dar inca nu a facut public cat va costa inregistrarea si mentinerea unui domeniu.Actualizare de seara: Ministrul comunicatiilor a anuntat anularea deciziei privind implementarea serviciului de inregistrare si mentenanta a domeniilor ".ro". 
Termenul de depunere la ANAF a declarațiilor fiscale și plata creanțelor scadente, prelungit Termenul de depunere a declaratiilor fiscale, respectiv de plata a creantelor fiscale scadente la 25 ianuarie 2017, a fost prelungit cu doua zile, pana la 27 ianuarie 2017 inclusiv, pentru a da contribuabililor mai mult timp sa se conformeze, a informat miercuri Guverul.
Cluj IT Cluster: Ar fi trebuit sa stim din timp de eliminarea plafonului la CAS si CASS Eliminarea plafonului de cinci salarii medii pe economie pentru plata contributiilor CAS si CASS si, mai ales, aplicarea acestei masuri intr-un termen foarte scurt, fara consultare prealabila, nemultumeste companii de IT din Cluj, grupate intr-unul din cele mai importante clustere de inovatie din regiune.  "In medie circa 15% dintre angajati vor fi afectati de aceasta masura iar unele companii prevad renegocieri ale salariilor pentru a compensa pierderile la nivel de angajat", se arata intr-un comunicat al Cluj IT Cluster. 
Buget 2017: Cat vrea Guvernul sa obtina de la microintreprinderi Guvernul vrea sa obtina la bugetul de stat in anul 2017 circa 1,3 miliarde de lei din impozitarea microintrerinderilor, in crestere fata de anul trecut, se arata in proiectul de buget. In schimb, se asteapta la venituri mai mici din dividende.