Dan Popa

TVA Split. Consultant Deloitte: Ar putea fi o măsură bună, dacă ar fi planificată din timp

Imagine principala
tva split deloitte

Mecanismul plății defalcate a TVA (Split VAT), pe care Guvernul vrea să o impună de la 1 octombrie 2017 firmelor plătitoare de TVA, ar putea fi benefică, însă cu anumite condiții, consideră consultantul fiscal Alexandru Aparaschivei, Senior Manager la Deloitte România.

Contactat de StartupCafe.ro, Aparaschivei a arătat că măsura pe care Guvernul vrea să o aplice obligatoriu în mai puțin de două luni ar necesita de fapt cel puțin doi ani de pregătiri pentru firme, dar și așa antreprenorii se vor confrunta cu probleme de cash-flow.

Ar putea fi o masura buna, daca ar fi planificata din timp pentru a lasa agentilor economici o perioada adecvata pentru implementare și dacă ar fi integrată într-un mediu digital de conformare fiscala, de exemplu raportarea electronică (SAF-T – Standard Audit File for Tax), controale electronice, case de marcat conectate la ANAF, etc. Cu alte cuvinte, ar trebui sa existe un pachet digital integral, unde plata defalcata sa fie doar o componenta” - crede consultantul Deloitte.

Chiar si asa, problemele de cash flow de TVA tot ar ramane” - completează el.

Mini-interviu StartupCafe cu Alexandru Aparaschivei, Senior Manager la Deloitte România

StartupCafe.ro: Din cate stiti, splitarea TVA e o masura care s-a discutat cu reprezentantii mediului de afaceri inainte de a fi legiferata?

Alexandru Aparaschivei: Masura a fost comunicata reprezentantilor mediului de afaceri.

StartupCafe.ro: In opinia Dvs, e o masura care mai degraba ajuta sau mai degraba incurca un antreprenor? De ce?

Alexandru Aparaschivei: Ar putea fi o masura buna, daca ar fi planificata din timp pentru a lasa agentilor economici o perioada adecvata pentru implementare și dacă ar fi integrată într-un mediu digital de conformare fiscala, de exemplu raportarea electronică (SAF-T – Standard Audit File for Tax), controale electronice, case de marcat conectate la ANAF, etc. Cu alte cuvinte, ar trebui sa existe un pachet digital integral, unde plata defalcata sa fie doar o componenta.

Chiar si asa, problemele de cash flow de TVA tot ar ramane.

Nu am gasit in propunerea de ordonanță a Guvernului nicio masura care sa balanseze efectul negativ, cum ar fi termene reduse pentru rambursarea TVA, eliminarea accesoriilor pentru TVA (cum va proceda Polonia, de exemplu, in sistemul lor de plata defalcata).

StartupCafe.ro: Este suficient timpul ramas pana la aplicarea acestei splitari pentru companiile de utilitati, telefonie sau banci sa isi adapteze softurile pt a calcula TVA?

Alexandru Aparaschivei: Nu, ar fi nevoie de cel putin doi ani. Abordarea Poloniei, care pregătește un sistem similar de doi ani și care îl va aplica în prima fază opțional, este un precedent elocvent. În același timp, administrația fiscală din Polonia a implementat si sisteme de raportare și control electronice.

StartupCafe.ro: Care sunt, in opinia Dvs, avantajele si dezavantajele acestei masuri?

Alexandru Aparaschivei: Avantajele sunt pentru stat, care obtine sume suplimentare din TVA. Avantajul pentru contribuabili, mentionat in nota de fundamentare, respectiv ca va incuraja concurenta loiala si pe cei care-si platesc taxele, este discutabil, avand in vedere ca sistemul de plati defalcate nu rezolva problema celor care nu declara TVA.

Dezavantajele pentru contribuabili sunt, în principal, influenta in cash flow (statul va lua TVA de două ori, in cazurile in care termenele de plata sunt lungi) si povara administrativa crescuta.

Astfel, problemele de cash flow vor fi generate de faptul că furnizorii vor fi nevoiți, din cauza termenelor lungi de plată din contractele cu clienții, să găsească surse noi de finanțare a TVA. Motivul este că vor fi nevoiți să achite taxa chiar dacă nu au încasat-o de la furnizori pentru a nu fi penalizați de stat.

De exemplu, dacă o tranzacție are un termen de plată de 60 de zile, TVA trebuie plătita până pe 25 a lunii următoare de către furnizor. În cazul în care clientul va plăti TVA, acesta va efectua plata către contul TVA, iar furnizorul nu va putea să utilizeze banii dacă nu este aprobat de ANAF. Prin urmare, ar exista, de fapt, un dublu impact. Proiectul nu prevede niciun termen pentru aprobarea de către ANAF a transferului de la contul de TVA la contul curent.  Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii.

Prin urmare, termenele de plată, formularea contractelor și a aranjamentelor de business vor trebui revizuite.

StartupCafe.ro: Masura inteleg ca se aplica in prezent in Italia. Aveti cunostinta despre eficienta ei acolo?

Alexandru Aparaschivei: Măsura a funcționat in Italia, fiind extinsa de la livrari/prestari catre stat (varianta initiala) si la companii de stat si companii listate, dar sistemul nu este similar Romaniei. Desi se cheama la fel, are alt mecanism. Diferentele sunt reprezentate de caracterul limitat al masurii comparativ cu Romania (clientul plateste TVA cash direct intr-un cont al statului, iar furnizorul este degrevat de sarcina de a plati TVA la stat) si existenta unor beneficii pentru contribuabili (rambursare mai rapida a TVA). Prin urmare, nu pot fi comparate situatiile.

Bulgaria a avut un astfel de sistem până pe 1 ianuarie 2007, dar a renunțat în special din cauza impactului negativ asupra întreprinderilor mici si mijlocii.

In plus, contrar celor mentionate in nota de fundamentare, sistemul de plată defalcată a TVA vizat de România ridică câteva întrebări în privința conformitatii cu directiva europeană de TVA și Constituția României, întrucât contul bancar nu este în fapt deținut de persoana impozabilă, ci de stat. Chiar dacă persoana impozabilă este proprietarul banilor din punct de vedere juridic, limitarea utilizării lor arată că, în realitate, statul dispune de bani ca și când ar fi proprietarul acestora.

De asemenea, e discutabil dacă penalitatea de 50% respectă principiul proporționalității în cazurile în care contribuabilii au achitat suma TVA netă la stat în termenul legal.

Citește mai multe despre mecanismul Split VAT plănuit de Guvern:

Firme obligate să-și deschidă cont de TVA, de la 1 octombrie. Amenzile propuse

Parallax

Vizualizari
2974
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri