Dan Popa

TVA split - efect catastrofal pentru firmele cinstite (consultant)

Imagine principala
tva split

Sistemul plății defalcate a TVA (Split VAT), pe care guvernul vrea să-l impună în România de la 1 octombrie 2017, va da o lovitură puternică firmelor plătitoare de TVA cinstite, aducându-le costuri suplimentare, blocaje în activitate și pierdere de timp, consideră consultatul fiscal Gabriel Sincu.

Contactat de StartupCafe.ro, Gabriel Sincu a punctat:

  • La modul la care este gandită acum, măsura va fi cu siguranță o lovitura puternica dată (din nou) celor care încearca să joace cinstit. Registrul Operatorilor Intracomunitari (care a pus toată economia pe drumuri pentru reînregistrare în scop de TVA) și Declaratia 088 (care aproape a blocat economia la începtului anului 2016) ni se vor parea niste jocuri de copii în comparație cu efectul catastrofal  pe care o astfel de masura l-ar aduce pentru jucatorii din economie.
  • Nici nu vreau sa mă gândesc ce ar însemna aplicarea unei astfel de măsuri! Cu siguranță că nimeni nu este pregătit pentru a implementa așa ceva peste noapte. Și cel mai puțin pregătite sunt autoritățile fiscale, care se vor afla în imposibilitatea de a gestiona un sistem pe care deocamdata nimeni nu îl intelege și nu știe ce <<vicii ascunse>> poate să conțină.
  • Eu personal nu vad niciun fel de avantaje (ale sistemului Split VAT - n.r.). Poate doar unul temporar pentru bugetul de stat care s-ar putea finanța din banii contribuabililor. Reversul medaliei va fi că toți cei ce se vor considera nedreptățiți vor porni acțiuni în instanță și ulterior vor primi decizii judecătorești de a primi dobânzi din partea statului. Deci vorbim de un efect de bumerang.
  • Pentru contribuabili, nimic bun: costuri suplimentare cu deschiderea și administrarea unui nou cont bancar, îngreunarea sau chiar blocarea activității prin indisponibilizarea unei părți din capitalul de lucru, nervi și pierderi de timp în reconcilieri nesfarsite cu autoritățile fiscale.
  • Nu am cunostinte detaliate despre modul în care această măsură funcționează în Italia. Înțeleg însă că acolo se aplică doar celor care livrează bunuri / prestează servicii către stat, nu pentru întreaga economie.
  • Despre consultarea publică făcută de Guvernul român privind Split VAT: Din informațiile pe care le am, nu au fost niște discuții propriu-zise, doar un monolog al autorităților, care par hotărâte să treacă la implementarea acestui sistem fără prea multe discuții și profitand de faptul ca multă lume este în vacanță și nu are timp să reacționeze.
  • Să speram totusi ca guvernanții nostri își vor da seama ca sunt din nou în situația de a face o mare greseală  (dupa inițiativele eșuate numite impozit pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) și își vor reconsidera poziția. Soluții există, trebuie doar să ridicăm privirea din pământ și să învățăm de la partenerii europeni care au căutat soluții înaintea noastră.

Firmele înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, de la 1 octombrie 2017, să-și deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adaugată (TVA), potrivit unui proiect de ordonanță prin care Ministerul Finanțelor vrea să instituie sistemul ”Split VAT” în România. Se prevăd și amenzi pentru cei care încalcă oligațiile de plată a TVA prin acest sistem.

Răspunde la întrebarea StartupCafe.ro:

(mută iconița din centrul imaginii către unul dintre cadranele cu răspunsul sugerat!)

Citește mai multe despre Split VAT:

Parallax

Vizualizari
11210
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri