Claudiu Zamfir

Salariul minim în România crește cel mai rapid din UE, deși rămâne printre cele mai mici

Thumbnail

Salariul minim brut pe economie din România crește cel mai rapid din Uniunea Europeană, deși rămâne printre cele mai scăzute, potrivit datelor publicate vineri de Biroul european de statistică Eurostat.

În perioada 2008-2018, salariul minim brut românesc a avut o rată anuală de creștere de 11,4%. Astfel, salariul minim brut a crescut de la aproximativ 136 de euro în anul 2008 la 408 euro la 1 ianuarie 2018, în România, la cursurile de schimb de la vremea respectivă.

Thumbnail
Salariul minim brut în UE si rata de crestere 2008-2018

România are totuși un salariu minim de nivel scăzut în rândul statelor UE. În 2018, țara noastră se situează pe antepenultimul loc la valoarea salariului minim brut pe economie, cu cei 408 euro la 1 ianuarie. Țara a crescut astfel o poziție față de clasamentul din anul trecut, dar aceasta nu se datorează majorării reale (a salariului minim net), ci artificiului făcut de Guvern, cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, de a muta contribuțiile sociale din dreptul angajatorului în dreptul angajatului, adică de a lua valoare din costul salarial total (salariul întreg) și a o muta în salariul brut.

În felul acesta, salariul minim brut a crescut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, însă pe vechiul sistem al contribuțiilor sociale existente, salariul minim brut din anul 2018 ar fi fost 1.550 de lei, reprezentând circa 333 de euro. La acest nivel, România ar fi tot pe penultimul loc în UE la salariul minim brut pe economie.

Dacă luăm salariul minim net (în mână), acesta a crescut de la 1.065 de lei în 2017 la 1.162 de lei în 2018 (la salariați fără persoane în întreținere), în România. Costul salarial pentru firme (salariul întreg) a crescut de la 1.783 de lei la 1.943 de lei.

Revenind la clasamentul UE al salariilor minime brute, Bulgaria este în continuare țara cu cel mai scăzut salariu minim brut pe economie, cu 261 de euro, în timp ce Lituania este pe penultimul loc, cu un cuantum de 400 de euro.

La vecinii unguri, salariul minim brut este de 445 de euro pe lună.

În Bulgaria, creșterea medie anuală a salariului minim brut a fost de 8,8% în perioada 2008-2018, iar în Ungaria, de circa 5%, sub cei 11,4% din România.

Creșterea rapidă a salariului minim brut pe economie în România, prin hotărârile Guvernului, a obligat angajatorii să majoreze salariile angajaților care se situau sub nivelul salariului minim nou decis sau să scoată la vedere anumite sume acordate angajaților în mod informal (la negru). În general, însă, angajatorii nu au crescut peste salariul minim nou decis salariile angajaților care se situau ușor peste nivelul salariului minim de dinainte de decizia Guvernului de majorare, din câte sugerează statistcile de la Eurostat.

Aceasta indică faptul că majorarea salariilor în România a fost determinată mai degrabă de decizii administrative, impuse de Guvern angajatorilor din mediul privat.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2014, România a avut cea mai rapidă creștere a ponderii angajaților încadrați pe salariul minim, din UE.

Astfel, dacă luăm angajații cu salariu minim sau în vecinătatea salariului minim (remunerații de maximum 5% peste salariul minim), în anul 2010, mai puțini de 5% dintre salariații din România erau încadrați cu remunerații la acest nivel, iar în anul 2014 procentul a sărit de 15%.

Desigur, la această evoluție ar fi putut contribui și mobilitatea forței de muncă, lucrătorii calificați din România plecând în alte state UE, mai ales că în la 1 ianuarie 2014 țările cele mai bogate au ridicat restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari. Astfel, lucrătorii mai puțin calificați sau mai neexperimentați, predispuși la salarizarea minimă, ar fi rămas în țară în procet mai mare.

Thumbnail
Ponderea angajatilor cu salarii sub nivelul de 105% din salariul minim, 2010-2014

Mulți dintre patronii cu afaceri mici din România s-au plâns că majorările bruște ale salariului minim brut pe economie le dau peste cap planurile de afaceri. Aproape jumătate dintre patronii de firme mici și mijlocii participanți la un sondaj online au spus că vor avea loc disponibilizări de personal din IMM-uri, ca urmare a majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018 și a obligației de plată a contribuțiilor sociale pentru angajații cu contracte de muncă part-time la nivelul întreg al salariului minim pe economie.

 

Parallax

Vizualizari
24079
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri