Claudiu Zamfir

VIDEO Noul salariu brut: Cum ar crește netul angajatului, cum ar câștiga patronul. Atenție la IT-iști / Antreprenor: Mulțumim Partidului!

Thumbnail

Un consultant fiscal a calculat două scenarii de mutare a contribuțiilor sociale de pe partea angajatorului pe partea angajatului, cu majorarea salariului brut, așa cum intenționează guvernanții. StartupCafe.ro a vorbit cu Angela Roșca, managing partner la Taxhouse, care are 2 scenarii de bază. În schimb, antreprenori importanți din România ironizează Guvernul pentru intețiile de a obliga prin lege firmele să majoreze salariile brute pentru  a se asigura că angajații nu vor pierde la net după mutarea contribuțiilor.
 

Angela Roșca, Managing Partner la Taxhouse, spune că își bazeză calculele pe declarațiile publice ale ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, însă nu are date clare privind intențiile exacte ale Guvernului.

”Asumând că se transferă toate contribuțiile și că se reduc la 35%, împreună cu o reducere de impozit la 10%, ăsta e scenariul pe care ne-am bazat calculele, sunt două variane:

  • 1. varianta în care angajatorii vor fi obligați să crească salariul brut actual fix cu diferența de 22,75% - 22,80% care apare pentru condiții normale de muncă din costurile angajatorului cu asigurările sociale, caz în care angajații vor avea o creștere de net de 2-3%.

 

  • 2. varianta a doua, în care se vor menține salariile nete actuale, ceea ce va duce la o scădere a costului actual al agajatorului cu 2-3%.

Deci ori câștigă salariatul 2% și rămâne costul fix al angajatorului, ori rămâne salariul net similar cu cel de acum și câștigă angajatorul 2-3%.”

De asemenea, ea a avertizat că, potrivit Codului muncii și al unor decizii ale Curții Constituționale, Guvernul nu are dreptul să impună firmelor private să majoreze salariile brute.

”Nu e vorba că angajatorii nu vor să modifice brutul, e mai degrabă discutabilă legalitatea unei astfel de măsuri. Avem decizii ale Curții Constituționale cu privire la faptul că în privat salariul este apanajul negocierii individuale între salariat și angajator. Astfel de măsură intruzivă în mediul de business ar trebui analizată în paralel cu beneficul pe care l-ar aduce” - crede Angela Roșca.  

O categorie aparte de salariați este cea a programatorilor și a altor specialițti IT care în prezent beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 16%. Dacă Guvernul scade la restul salariaților impozitul de la 16% la 10% ca măsurăde compensare a reglajelor de la mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, astfel încât salariul net al angajatul să nu scadă, în cazul IT-iștilor se ridică problema ca ei să nu suporte o scădere a salariului net sau ca firmele care i-au angajat să nu fie nevoite să suporte costuri ceva mai mari cu salarizarea.

”Ei sunt scutiți de impozit. Pe ei reducerea de la 16% la 10% nu-i ajută. Ei nu câștigă această diferență de 6 puncte procentuale. Nu am făcut un calcul pe sectorul IT, ar trebui văzut cum funcționează matematic această mutare pentru ei, dacă are un efect de scădere a netului pentru ei, respectiv dacă se menține netul, cu cât crește costul angajatorului pentru a menține netul” - spune consultantul fiscal.

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a declarat marti ca patronii de firme vor fi obligati, printr-o masura tranzitorie, sa mentina la un anumit nivel salariul brut, ca urmare a transferului asigurarilor din sarcina angajatorului in cea a angajatului.

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut", a declarat ministrul Finantelor, potrivit News.ro.

Salariile, între Cârnatul SRL și Dacia

Liderul fundației Romanian Business Leaders (RBL), Dragoș Roșca, a criticat presupusa intenție a Guvernului de a da o lege care să oblige firmele private să majoreze cu 20% salariile brute, pentru a se asigura menținerea salariilor nete, așa cum a relatat liderul sindical Bogdan Hossu după o întâlnire cu guvernanții.

”Genul acesta de intervenție, în principiu, nu este acceptat de Uniunea Europeană. Noi ca stat, în momentul în care am aderat la Uniunea Europeană, ne-am obligat la un set de reguli cu privire la piața liberă. Sigur că, dacă sunt elemente care vin împotriva mecanismelor pieței libere, probabil că noi ca stat vom suporta decizii de infringement. Dar problema este mult mai gravă de atât: atunci când intervii în mecanismele companiilor private într-un mod abuziv și fără o analiză foarte clară, memoria și efectele sunt de lungă durată” - a spus Dragoș Roșca.

El crede că o astfel de măsură, de impunere a salariilor în mediul privat, ar pune pe fugă investițiile.

Una din măsurile prin care România a demonstrat că a trecut de la comunism la capitalism este că a liberalizat prețurile. Nu mai are prețuri fixate. Adică nu e cineva care spune <<pâinea se cumpără cu 2 lei și chiflele cu 1 leu>>. Sau <<toți inginerii din țara asta trebuie să aibă salariul 2.000 de euro, indiferent unde lucrează, că lucrează la SC Cârnatul SRL sau la Dacia Pitești, toți 2.000 de euro și pensie 5.000 de euro>>. Nu poți să faci așa ceva, n-ai cum. Sau poți să spui că o faci, dar are niște consecințe. Așa se întâmplă și cu decizia asta, că toate companiile din țara asta trebuie să facă asta. Poți să o faci, dar va avea consecințe foarte grave, inimaginabile pentru România” - consideră șeful Delta Asset Invest.  

În schimb, el a admis că Guvernul ar putea face recomandări patronilor. ”Poți să spui: <<Sugerăm, recomandăm, încurajăm companiile din România să aplice o majorare de 20%>>, dar nu mai mult de atât, pentru că intri într-o zonă total nepermisă a economiei de piață. Îți pierzi credibilitatea, în momentul acela nu mai poți să spui niciunui investor străin să vină în România. Mâine îi spui să mărească cu atât salariile, poimâine să reduci prețurile cu nu știu cât, poimâine să-și mute conturile de la bancă la trezorerie”.

Proprietarul firmei de curierat Fan Courier, Felix Pătrășcanu, a ironizat, însă, Guvernul, acuzându-l de practici comniste.

E foarte bine, decid ei pentru tot, mulțumim din inimă Partidului! Este un lucru foarte periculos ceea ce se întâmplă, este îngrozitor, pentru că noi tot comentăm că trecem de la comunism și că am depășit de mult...” - a spus Felix Pătrășcanu, chestionat de Startupcafe.ro în legătură cu intențiile atribuite Guvernului.

Presedintele confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat miercuri, la finalul intalnirii pe care sindicalistii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ministrii Muncii, Sanatatii, Finantelor si Justitiei, ca Guvernul s-a razgandit in ceea ce priveste transferul contributiilor catre angajat, astfel ca acestea nu se vor mai face complet, ci partial, scrie News.ro. Calculele sindicalistilor arata ca masura va avea impact asupra salariilor nete si pana cand nu vor avea un draft de lege nu renunta la proteste.

"Se doreste transferarea unor parti de contributii de la angajator la angajat conform celor discutate, care ramane sa le vedem efectiv in urmatoarele zile intr-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale - somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale - vor ramane in continuare in sarcina angajatorului. Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale", a afirmat Hossu.

Parallax

Vizualizari
21351
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
poate n-ar fi rau sa intre si IT-istii in randul lumii ;)
poza de profil
Catalin
F
Pentru ca persoanele(cele fara impozit, IT-isti) sa primeasca acelasi net, costul angajatorului cu angajatul respectiv, se va mari cu 4.6529845% fata de suma prezenta, daca se menite 35% contributii.
poza de profil
Sunt curios daca cei din Parlament/Guvern/etc, adica cei care au gandit toata treaba asta au luat in calcul si SRL-D. SRL-D aduce ceva avantaje( primii 3 ani) prin faptul ca nu se platesc Contributiile pentru CAS si CASS din partea angajatorului. Trecand toate aceste contributii catre angajat, aceste facilitati dispar si, odata cu ele, si SRL-D.
poza de profil
SRL-D ?
Impactul asupra StartUp-urilor de tip SRL-D este mult mai ... devastator.
Analiza ar trebui începută cu impactul asupra noilor antreprenori ... debutanți 2017.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri