Claudiu Zamfir

Noul salariu brut: Cheltuielile firmelor cu IT-iștii vor crește cu 7% (CEO din IT)

Thumbnail

Firmele de IT vor avea majorări cu 7% la cheltuielile cu salariații scutiți acum de impozitul pe venit, dacă se va trece la noul salariu brut, rezultat din mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat vehiculată pentru anul 2018- susține un antreprenor din domeniu.

Am facut noi un calcul: pentru a păstra același salariu net, în cazul IT-știlor ce beneficiază de scutirea de impozit, practic vor pierde aproximativ jumătate din acest beneficiu. Vorbim de o creștere de 7% a cheltuielilor firmei”  - a scris, vineri, pe Facebook, Alexandru Lăpuşan, CEO al firmei Zitec.

El a făcut aceste precizări distribuind pe Facebook un articol publicat de StartupCafe.ro, în care am semnalat această problemă legată de angajații din IT care acum beneficiază de scutirea de impozitul pe venit.

O categorie aparte de salariați este cea a programatorilor și a altor specialiști IT care în prezent beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 16%. Dacă Guvernul scade la restul salariaților impozitul de la 16% la 10% ca măsură de compensare a reglajelor de la mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat din anul 2018, astfel încât salariul net al angajatul să nu scadă, în cazul IT-iștilor se ridică problema ca ei să nu suporte o scădere a salariului net sau ca firmele care i-au angajat să nu fie nevoite să suporte costuri ceva mai mari cu salarizarea.

Ei sunt scutiți de impozit. Pe ei reducerea de la 16% la 10% nu-i ajută. Ei nu câștigă această diferență de 6 puncte procentuale. Nu am făcut un calcul pe sectorul IT, ar trebui văzut cum funcționează matematic această mutare pentru ei, dacă are un efect de scădere a netului pentru ei, respectiv dacă se menține netul, cu cât crește costul angajatorului pentru a menține netul” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Angela Roșca, managing partner la firma de consultanță Taxhouse.

Sectorul IT este cel care are, în ultimii ani, una dintre cele mai mari contribuții la creșterea economică a României, iar dezvoltarea acestuia a fost pusă de antreprenori și pe seama scutirii de impozit pe venit pentru salariații din domeniu, care a făcut din acest sector unul atractiv în România.

Chestionat de StartupCafe.ro, fondatorul firmei IT TotalSoft, Liviu Drăgan, a declarat că o eventuală eliminare a acestui avantaj ar genera pagube bugetului și economiei naționale mai mari decât beneficiile pe care le-ar avea statul prin taxare.

Efectul financiar, dacă se anulează scutirea, ar fi absolut minor în comparație cu efectul extraordinar... Nu există miracole, să spui că românii sunt talentați în soft. Românii sunt talentați în soft cum sunt și ungurii, bulgarii, ca orice altă națiune. Nu există <<s-a născut talent în România>>. Facilitățile care s-au acordat în IT au dus la evoluția extraordinară, la dirjarea diferitelor companii să creeze locuri de muncă aici. Ar fi o tâmpenie extraordinară ceea ce funcționează ca lumea să fie eliminat” - a spus Drăgan, joi, la o conferință a Romanian Business Leaders.

Cele 8 ocupații scutite de impozitul pe venit de 16% sunt:

  1. Administrator baze de date  - Activități de furnizare a expertizei de specialitate și a asistenței practice în managementul sistemelor de baze de date și în utilizarea datelor informatice pentru a răspunde cerințelor sistemului informatic în orice moment al ciclului de viață, în conformitate cu criteriile de calitate definite.
  2. Analist     - Activități de realizare a analizei în vederea definirii specificațiilor pentru construirea efectivă a sistemelor informatice, susceptibile să răspundă cerințelor utilizatorilor.
  3. Inginer de sistem în informatică - Activități care combină aptitudinile analitice și de proiectare cu cunoștințe adecvate de tehnologie software și hardware, în vederea definirii, proiectării, realizării, testării, implementării și modificării sistemelor informatice ce conțin software ca principală componentă.
  4. Inginer de sistem software - Activități de adaptare și/sau de armonizare a soluțiilor hardware, software și a sistemelor de operare, precum și a aplicațiilor existente ori proiectate la necesitățile reale sau estimate ale utilizatorilor, în vederea îndeplinirii cerințelor privind satisfacerea gradului de solicitare (timpul de răspuns).
  5. Manager de proiect informatic     - Activități de coordonare a sistemelor de dezvoltare specifice aplicațiilor informatice majore, inclusiv coordonarea personalului și urmărirea cerințelor proiectelor (informații/date necesare, programare, analiză). Managerii de proiect dezvoltă, planifică, analizează, estimează și stabilesc prioritățile aferente componentelor ce urmează să fie realizate, precum și fazele și termenele de execuție a proiectelor.
  6. Programator - Activități de realizare a programelor pentru calculator, conform unor specificați predefinite, și asamblarea lor în sisteme coerente, inclusiv testarea în vederea asigurării conformității cu specificațiile.
  7. Proiectant de sisteme informatice - Activități care combină aptitudinile analitice și de proiectare bazate pe cunoștințe de specialitate cu cunoștințe în utilizarea instrumentelor software sau a limbajelor de programare, în vederea producerii și implementării unor soluții funcționale care să corespundă cerințelor predefinite ori unor necesități organizaționale.
  8. Programator de sistem informatic - Activități care combină aptitudinile analitice și de proiectare cu cunoștințe adecvate de tehnologie software și hardware, în vederea definirii, proiectării, realizării, testării, implementării și modificării sistemelor informatice ce conțin software ca principală componentă.

Angajații trebuie să aibă studii superioare pentru a beneficia de scutirea de impozit.

Acești profesioniști scutiți de impozit lucreză în firme cu următoarele domenii de activitate (coduri CAEN):

  1. Cod CAEN 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de  calculator
  2. Cod CAEN 5829 - Activităţi de editare a altor produse software
  3. Cod CAEN 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
  4. Cod CAEN 6202 - Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
  5. Cod CAEN 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei.

Citește AICI mai multe despre condițiile scutirii de impozitul pe venit la IT-iști.

Parallax

Vizualizari
10215
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Red
Guard
Mișto, eu sunt PFA pe 6202 și mereu am plătit 16% impozit.
poza de profil
Ori ai depasit pragul de 100 000 eur incasari anuale. ... ori ti ai facut prost socoteala la infiintare de nu te ai inregistrat la Nora de Venit !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri