CZ

Amenzi de minimum 100.000 RON pentru firmele care iau cel puțin 5 muncitori ”la negru”

Imagine principala
munca la negru

Angajatorii care primesc la muncă minimum 5 persone fără forme legale vor fi amendați cu cel puțin 100.000 de lei, reprezentând câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrator în cauză, a stabilit, vineri, Guvernul, printr-o ordnanță de urgență.

Și până acum Codul muncii prevedea pentru angajatori amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare lucrator luat la muncă la negru. În schimb, codul prevedea pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

Prin ordonanța de urgență de vineri, Guvernul a eliminat această prevedere, care îi introducea în sfera penală pe patronii sau administratorii de firme care luau muncitori ”la negru” în condițiile menționate.

Guvernul spune că, pe vechea prevedere, de cele mai multe ori angajatorii în culpă primeau de la judecatori doar o amendă administrativă de maximum 1.000 de lei, pe motiv că fapta nu constituia pericol public. Deci nici nu făceau închisoare, nici nu plăteau amenzi mari, de până la 20.000 de lei pentru fiecare lucrător luat la muncă ilegal.

Prin noua ordonanță de urgență, Guvernul afirmă că vrea să le ia cel puțin 100.000 de lei angajatorilor care angajează minimum 5 lucrători fără forme legale, fără ca aceștia să mai aibă calea penală care prevede și amenda administrativă de valoare mică.

Ce mai prvede noua OUG, potrivit Guvernului:

  • Angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă și documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, se prevede în Ordonanța de urgență de modificare și completare a Codului muncii, adoptată de executiv în ședința de astăzi.
  • Această reglementare creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general  de evidență a salariaților.
  • Actul normativ reglementează situațiile care constituie muncă nedeclarată:

- Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
- Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
- Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
- Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

  • Inspectorii de muncă vor avea competența de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.
  • În vederea încurajării contravenientului la conformare și la plata benevolă a amenzii contravenționale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancționare.
  • Altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Modificări pe partea de amenzi:

  • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă -  amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.”
  • primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității - amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat - amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial - amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

OUG de modificare a Codului muncii:

OUG Munca by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
750
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri