CZ

Munca de acasă: Se solicită posibilitatea contractelor part-time în sistemul de tele-muncă

Imagine principala
tele-munca

Reprezentanții patronilor și ai angajaților cer introducerea posibilității încheierii de contracte de muncă și cu timp parțial în sistem de tele-muncă, în proiectul de lege aflat în prezent la Parlament, pentru reglementarea acestui regim de lucru.

Așa cum s-a mai anunțat, statul a inițiat reglementări pentru firmele care au și salariați ce lucrează de acasă sau din alt loc decât sediul firmei sau punctul de lucru. Sistemul de lucru cunoscut în Europa drept ”remote” va fi reglementat în România ca sistem de ”tele-muncă”, printr-un proiect de lege pe care Guvernul l-a trimis la Parlament.

Printre altele, Guvernul propune interzicerea lucrurului la domiciliu (sau de la distanță, în general) pe contract de muncă part-time.

În proiectul său, Guvernul definește ”tele-munca” astfel:

”forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator se realizează de către un salariat, de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adițional la acesta, cu respectarea condițiilor cumulative

  • ca activitatea să fie desfășurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele,
  • ca activitatea în regim de teleworking să fie desfășurată cel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz”.

Această restricție a stârnit nemulțumirea Consiliului Economic și Social, format din reprezentanții patronilor, ai salariaților și ai societății civile.

Ei propun introducerea posibilității ca ”tele-munca” să se poată face și cu fracțiuni de normă.

În avizul său (consultativ), CES-ul propune următoarea definiție pentru ”tele-muncă”:

”forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator se realizează de către un salariat, de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă sau al unui act adițional la acesta (...)”.

Membrii CES consideră că ”restricționarea privind norma întreagă nu se justifică, deoarece încalcă Acordul Cadru asupratele-muncii încheiat la nivel european, precum și prevederile art. 103-104 din Codul Muncii, potrivit cărora angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, denumite contract individual de muncă cu timp parțial”.

Rămâne ca Parlamentul să decidă dacă modifică sau nu proiectul primit de la Guvern. Apoi, pentru a se aplica, legea va trebui promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Tele-munca, inclusiv lucrul de acasă, ar urma să fie reglementată destul de strict, cu amenzi pentru încălcarea condițiilor impuse, așa cum arată proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament.

Proiect Lege Tele-munca by Claudiu on Scribd

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1796
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri