Claudiu Zamfir

Formularul 600: O femeie a avut PFA în 2017 și a intrat în concediu de creștere a copilului. Ce vrea ANAF de la ea în 2018? Dar de la un român care a luat stock options?

Thumbnail

ANAF i-a spus unei femei, care a avut activități ca PFA în 2017 și care și-a suspendat această formă de organizare, intrând apoi în concediu de creștere a copilului, să depună controversatul formular 600 pentru declararea veniturilor în cederea contribuțiilor sociale pe anul 2018. De asemenea, un român care a lucrat la o companie românească și a primit acțiuni pe care le-a vândut în SUA este pus de Fiscul român să depună și el formularul 600 pentru CASS pe anul 2018.

Răspunsurile date de ANAF românilor care au pus întrebări la sesiunea de informare de pe Facebook, din 17 ianuarie, arată lipsa certitudinilor funcționarilor fiscali, care le cer contribuabililor să aștepte noile norme de aplicare pentru Codul fiscal modificat.

ANAF a formulat răspunsurile în condițiile în care până pe 31 ianuarie 2018 contribuabilii vizați trebuie să știe dacă trebuie sau nu să depună declarațiile 600 și cu ce consecințe financiare pentru ei, având în vedere teremnul în vigoare.

E adevărat că Ministerul Finanțelor a scos în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru prelungirea cu o lună a termenului de depunere a formualarului 600, proiect pe care ar trebui să-l aprobe viitorul Guvern Dăncilă, pentru că actualul cabinet care-taker Fifor nu poate adopta astfel de acte normative.

Chiar dacă va fi prelungit cu o lună formularul și chiar dacă normele de aplicare vor fi aprobate (pentru că și ele sunt în fază de proiect încă), se remarcă o derută din jurulul contribuțiilor sociale pentru cei cu venituri pe cont propriu. Starea de nesiguranță este adâncită și mai mult de intențiile anunțate marți de ministrul Finanțelor, Ionuș Mișa, de a modifica modificarea adoptată în noiembrie 2017.

 

Câteva întrebări ale contribuabililor și răspunsuri ale ANAF pentru PFA: 

  • Contribuabil: Dacă în 2017 am avut venituri ne-salariale *peste* plafon, dar estimez că în 2018 voi avea venituri sub plafon, trebuie să depun sau nu declarația 600 până la 31 ianuarie 2018? În caz afirmativ, cum evit să plătesc anticipat taxe pentru venituri pe care nu le voi avea? Mulțumesc.
  • ANAF: Da, veniturile ,,ne-salariale,, cumulate realizate în anul 2017 sunt din cele prevăzute la art. 155 alin. 2 din Codul fiscal şi depăşeşte plafonul atunci trebuie să depuneţi D600.

 

  • Contribuabil: Pentru un PFA suspendat in iulie 2017 si are in 2017 a realizat venituri de 19000 lei in perioada ian-iul 2017 cum trebuie completata declaratia 600? Acum persoana este in concediu de crestere copil.
  • ANAF: Da, trebuie să depuneţi pentru stabilirea CAS, cu menţiunea că trebuie să urmăriţi şi precizările care vor fi facute în nomele de aplicare a Codului fiscal.

 

  • Contribuabil: Daca o persoana fizica auitorizata a avut anul ptrecut venituri din activitati independente de peste 22800 si a suspendat activitatea in cursul anului 2017, mai este nevoie sa depuna declaratia 600?
  • ANAF: Da, trebuie să depună declaraţia cu rugămintea de a avea în vedere şi precizările care se vor face prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

 

  • Contribuabil: Daca in 2017 am depasit plafonul de 22800 lei obtinut din venituri din activitati independente pe un PFA, iar in ianuarie 2018 am radiat PFA-ul, mai datorez plata CAS, CASS pe anul 2018?
  • ANAF: Veţi depune D600 în care veţi completa şi rubrica privind stoparea obligaţiilor privind contribuţiile sociale.

Ce face un român cu stock options vândute în SUA

În Statele Unite, dar și în România, sunt multe companii care își recompensează angajații cei mai buni cu acțiuni în firmă. Soluția de recompensare și motivare prin stock options este întâlnită și la startupuri, angajații care pun umărul la ridicarea afacerii primind acțiuni în firmă.

Iată cazul unui român care a lucrat pentru o firmă românească, a primit stick options și a vândut acțiunile în SUA:

  • Contribuabil: Eu nu sunt lamurit. Am venituri in 2017 obtinute din vanzarea de actiuni (stock options) primite de la angajator roman, venituri facute prin vanzare in Statele Unite ale Americii. Se considera pt D600?
  • ANAF: Da, veniturile la care faceți referire intră în calculul plafonului pentru stabilirea CASS.

Consultă mai jos toate întrebările și răspunsurile publicate de ANAF în urma consultării publice din 17 ianuarie 2018:

Raspunsuri ANAF by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
9612
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri