Ovidiu D. Popica

Formular 600: ANAF anunță oficial că poți depune declarația și online, prin Spațiul Privat Virtual. Cum îți poți deschide cont in SPV

Thumbnail

Formularul 600 se poate transmite online prin serviciul Spațiul Privat Virtual dar și pe portalul e-guvernare.ro, utilizând un certificat digital calificat, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-o notificare publicată pe site-ul oficial al instituției.

Prin Spațiul Privat Virtual, persoanele fizice pot depune formularul 600 - în nume propriu - fără să aibă nevoie de un certificat digital. Contribuabilul trebuie să dețină însă un cont individual, validat printr-o procedură care presupune fie deplasarea personală la unul dintre ghișeele de la sediile fiscului, fie folosind numărul unei decizii de impunere anuală ori decizie de plată anticipată. 

Odată cu deschiderea contului în Spațiul Virtual Privat, contribuabilul poate opta să primească gratuit pe email ori printr-o aplicație de mobil sau contra cost pe SMS notificări când apar documente noi.

Cum obții cont în SPV

ANAF explică într-un tutorial despre înrolarea în Spațiul Privat Virtual, publicat pe site-ul propriu, cum se poate obține și valida un cont individual (n.r. - extrase din ultima versiune disponibilă, actualizată în septembrie 2016.)

”La alegerea opţiunii “Înregistrare utilizatori”, contribuabilul îşi completează datele într-o pagina web securizată (https) şi are posibilitatea să aleagă între două opţiuni:

  • aprobarea la ghişeu, care implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate cu BI/CI original, copie şi numarul de înregistrare,
  • online, prin completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF.

Contribuabilii care aleg varianta de identificare pe baza unei decizii primite de la ANAF pot indica unul din numerele următoare:

1) Numărul unei decizii de impunere indicat în partea de sus a documentului-hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul “Nr.înregistrare”. Poate fi decizie de impunere anuală sau decizie de plăţi anticipate emisă în cursul anului 2013 sau 2014.

2) Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF si precedat de textul “Nr.”

3) DECIZIE DE IMPUNERE - privind recalcularea impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2012. Conform instrucţiunilor de mai sus, acest document nu poate fi utilizat pentru identificare în “Spaţiului Privat Virtual” pentru că este un model de decizie (252) care nu este încă inclus în lista de documente ce pot fi precizate la înregistrare (se referă la recalculare impozit; - nu este o decizie de impunere anuală, - nu este o decizie de plăţi anticipate, - nu este o decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii).

În partea de înregistrare sunt prezentate opţiunile disponibile pentru primirea notificărilor de înştiinţare că au fost afişate documente noi în spaţiul privat:

  • Notificări prin email de la ANAF - Gratuit. Notificările se vor primi la adresa de mail completată în formular.

  • Atenţionări prin aplicaţia Notif de la ANAF - Gratuit. Atenţionările se vor primi în aplicaţie, cu condiţia să dispuneţi de internet şi aplicaţia să fie pornită.

  • Atenționari prin SMS de la ANAF - Contra cost/SMS. Notificările vor fi trimise la apariţia fiecărui document nou, dar nu mai mult de un SMS pe zi şi se vor primi la numărul de telefon completat în formular. Costul SMS-urilor, va fi suportat exclusiv de utilizator.

Descarcă: Tutorialul în versiune completă, de pe site-ul ANAF

 

Citește și:

Câte firme folosesc Spațiul Privat Virtual, serviciul online al ANAF extins din iunie 2017 și pentru persoane juridice

Parallax

Vizualizari
3367
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri