CZ

Fonduri nerambursabile 2017: Max. 7 milioane Euro pentru firme și fermieri, să-și împădurească terenurile

Imagine principala
fonduri impadurire

Fermierii-persoane fizice, firme și alți proprietari de terenuri vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 7 milioane de euro în total, pentru lucrări multianuale de împădurire a pământurilor, printr-o linie de finanțare anunțată miercuri de Agenția Națională de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Cea de-a doua sesiune a schemei de ajtor de stat “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, din sumbăsura 8.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se va deschide în perioada 21 august – 06 octombrie 2017.

Beneficiarii vor putea depune cererile de finanțare într-o aplicație electronică, care se va deschide pe internet. Anul trecut a fost deschisă AICI

Alocarea financiară pentru sesiunea 2/2017 privind Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” este de 50.000.000 euro.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1 și Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare, este de 7.000.000 euro.

Înainte de depunerea cererii de sprijin, solicitantul sprijinului trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafețelor care urmează a fi împădurite în IPA Online, de elaborare a proiectului tehnic de împădurire și de obținere a avizului pentru proiectul tehnic de la Garda Forestieră.

Deocamdată, APIA NU a publicat nici Ghidul solicitantului, în care vor fi trecute condițiile si procedurile pe care beneficiarii trebuie să le urmeze.

Abia după publicarea ghidului aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potențialii beneficiari vor putea solicita Centrelor Județene APIA eliberarea Notei de constatare și identificare a suprafețelor de teren destinat împăduririi în sistemul IACS – LPIS gestionat de APIA care stă la baza întocmirii proiectului tehnic de împădurire.

Anul trecut, intensitatea sprijinului public a fost de 100%, ceea ce înseamnă că beneficiarii au primit de la stat toate cheltuielile eligibile din proiect, fără să trebuiască să contribuie și ei la acestea.

Suprafața minimă acceptată la trupuri de pădure era de 1 hectar, iar pentru perdele forestiere, de 0,5 hectare.

Sprijinul nerambursabil era între 2.528 de euro la hectar, la munte, și 4.393 de euro la hectar, la câmpie, pentru lucrările de înființare a pădurii. Apoi, pe o perioadă de 12 ani, erau prevăzute sume maxime de 2.423 de euro la hectar, pe an, pentru lucrările de întreținere. Odată cu trecerea anilor, sprijinul se diminuază.

Acești bani nu pot depăși un total de 7 milioane de euro pe beneficiar, pe întreaga perioadă de contractare, de 6 ani, pe toată suprafața cotractată.

Parallax

Vizualizari
2171
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri