CZ

Noi prevederi privind contractele firme-lucrători, pregătite de Comisia Europeană: platforme IT, livrări, la cerere

Thumbnail

Obligațiile firmelor de a-și informa lucrătorii în scris cu privire la condițiile de muncă, precum și alte prevederi vor fi extinse la noile forme de lucru, precum munca prin intermediul platformelor IT, livărările sau lucrul la cerere, potrivit unui pachet legislativ aflat în pregătire la Comisia Europeană, care ar urma să se aplice în toată Uniunea Europeană, inclusiv România, dacă va fi adoptat.  

Într-un comunicat remis, luni, StartupCafe.ro, Comisia spune că, prin propunerile sale, intenționează să lărgească domeniul de aplicare al actualei Directive privind contractele de muncă (așa-numita Directivă privind declarația scrisă),  pentru a include noi forme de ocupare a forței de muncă, precum lucrătorii la cerere, lucrătorii pe bază de bonuri valorice și lucrătorii prin platforme IT.

În plus, CE susține că normele actuale ar trebui modernizate, ținând seama de evoluțiile care au avut loc pe piața muncii în ultimele decenii.

”Datorită îmbunătățirii informațiilor care sunt furnizate la începutul unui contract de muncă, precum și a furnizării acestora în timp util, lucrătorii vor fi mai conștienți de drepturile lor și, prin urmare, mai în măsură să solicite respectarea acestor drepturi. Pentru angajatori, actualizarea acestor norme va aduce o mai mare claritate și securitate juridică și va permite evitarea concurenței neloiale” - consideră CE.

Trei domenii de acțiune sunt luate în considerare de propunerile CE:

  • Domeniul de aplicare al directivei ar putea fi clarificat, cuprinzând toți lucrătorii, inclusiv pe cei care au sarcini pe termen scurt sau pe cei care au relații de muncă noi și atipice.
  • Revizuirea ar putea consolida principiul informațiilor scrise referitoare la condițiile de muncă aplicabile și ar putea actualiza lista elementelor necesare, de exemplu, cu programul de lucru, cu condițiile unei perioade de probă sau cu orele suplimentare.
  • Dincolo de informațiile corecte scrise în timp util, reglementarea modernizată ar putea stabili, de asemenea, câteva principii fundamentale, cum ar fi dreptul la un grad de previzibilitate a muncii pentru lucrătorii cu contracte foarte flexibile sau dreptul la o durată maximă a unei perioade de probă.

Lucrătorii au dreptul de a fi informați în scris, la încadrarea în muncă, în legătură cu drepturile și obligațiile lor. Însă milioane de europeni care lucrează în baza unor contracte atipice sunt nesiguri în ceea ce privește drepturile lor. Vreau ca toți lucrătorii din UE să fie acoperiți în mod clar de normele de bază, oricare ar fi statutul lor profesional - indiferent dacă lucrează prin intermediul platformelor IT sau efectuează livrări” - a spus Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă.

Organizațiile de patroni din UE și sindicaliștii vor putea să își comunice opiniile cu privire la actualizările avute în vedere pentru legislația UE în domeniul contractelor de muncă până la 3 noiembrie 2017. Comisia intenționează să prezinte o propunere legislativă până la sfârșitul anului.

Aceste propuneri vor constitui Pilonul european al drepturilor sociale, prezentat în 26 aprilie 2017 de CE, sub două forme juridice cu un conținut identic: o Recomandare a Comisiei (care a intrat în vigoare la data respectivă) și o propunere de proclamație comună a Parlamentului European, a Consiliului UE și a Comisiei Europene.

Structura finală a Pilonului european al drepturilor sociale constă în 20 de principii și de drepturi, despre  care executivul european spune că au ca scop obținerea convergenței în vederea creării unor condiții mai bune de muncă și de trai în întreaga UE.

Parallax

Vizualizari
878
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri