Adi Iacob

Corespondență din Portugalia. Comisar european, despre scăderile salariale în domeniul cercetării: Cercetătorii au în continuare o ușă deschisă în programele europene

Thumbnail

Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, spune că România are rezultate bune în ceea ce privește domeniul cercetării și inovării.

Întrebat dacă consideră că reforma fiscală care va afecta nivelul salarial al cercetătorilor din țară va avea impact asupra domeniul cercetării și inovării, comisarul european consideră că o soluție pentru aceștia este apropierea de programul european Horizon 2020.

Horizon 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare din UE, cu fonduri de aproape 80 de miliarde de euro disponibile pe parcursul a 7 ani (2014-2020) - pe lângă investițiile private pe care le vor atrage acești bani. Acesta promite mai multe progrese în știință și tehnologie.

Considerat ca un mijloc de a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă, Horizon 2020 are sprijinul politic al liderilor europeni și al deputaților în Parlamentul European. Aceștia au fost de acord că cercetarea reprezintă o investiție în viitorul blocului comunitar european și astfel este pusă în centrul proiectului european al creșterii inteligente, durabile și favorabile incluziunii și al ocupării forței de muncă.

Rugat să ofere un sfat guvernului din România în această privintă, Carlos Moedas a afirmat că nu poate interveni direct asupra politicii țării, însă ceea ce poate face este să promoveze în rândul cercetătorilor programele europene care îi pot susține.

Reporter: Guvernul din Romania a eliminat o parte dintr-un avantaj oferit angajaților din cercetare și IT (scutirea de impozit pe venit va fi erodată de mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat -n.r.), măsură care le va reduce salariile din 2018. Credeți că o astfel de măsură va avea impact asupra domeniului cercetarii și inovarii?

Carlos Moedas: "Important pentru noi este că programele europene de știință și inovare au fost un succes în toată Europa și le promovăm printre universitățile și companiile din România și avem rezultate bune. 

Așadar, am fost acolo cu programul nostru Horizon 2020, după cum știți, este un program de 80 de miliarde de euro și este important pentru că România are cercetători în diferite domenii, de la matematică la robotică și în alte domenii și pot apela direct la programul nostru. 

Așadar, ceea ce cred că pot face pentru România este să continui să le spun oamenilor de știință europeni și, în acest caz, oamenilor de știință români că au o ușă deschisă în programul nostru, că ei sunt parte din familie și că au obținut rezultate bune. 

După cum știți, nu pot interveni direct asupra politicilor din diferite țări. 

Pot să influențez cele mai bune practici și am analizat România, Bulgaria și alte țări și am făcut rapoarte cu cele mai bune practici pe care guvernele le pot pune în aplicare, dar alegerile acestor politici sunt la nivelul țării, nu la nivelul Uniunii Europene. 

Astfel, Uniunea Europeană oferă o legătură directă cu companiile și universitățile prin intermediul programului Horizon 2020 și asta este treaba noastră.

Am făcut acest lucru și am avut multe reușite în țara voastră, așa că salutăm fiecare om de știință din România."

Problemele semnalate de StartupCafe.ro ar putea fi totuși rezolvate. Preierul Mihai Tudose a declarat, joi, că va da o ordonanță prin care să se asigure că nu vor scădea salariile angajaților din IT, cercetare-dezvoltare și a celor cu dizabilități, în urma mutării contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.

Despre Horizon 2020

Horizon 2020 este instrumentul financiar de punere în aplicare a Innovation Union, o inițiativă emblematică a Strategiei Europa 2020 care vizează asigurarea competitivității globale a Europei.

Considerat ca un mijloc de a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă, Horizon 2020 are sprijinul politic al liderilor europeni și al deputaților în Parlamentul European. Aceștia au fost de acord că cercetarea reprezintă o investiție în viitorul blocului comunitar european și astfel este pusă în centrul proiectului european al creșterii inteligente, durabile și favorabile incluziunii și al ocupării forței de muncă.

Scopul proiectului este asigurarea că Europa produce știință de clasă mondială, elimină barierele din calea inovării și facilitează colaborarea dintre sectorul public și privat în furnizarea de inovații.

Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare va fi completat de măsuri suplimentare pentru completarea și dezvoltarea în continuare a Spațiului European de Cercetare. Aceste măsuri vizează eliminarea barierelor în calea creării unei veritabile piețe unice pentru cunoaștere, cercetare și inovare.

Parallax

Vizualizari
1117
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri